Vlaamse regering zet noodfonds in de steigers

Na het solvabiliteitsplan, waarbij het de bedoeling is om privaat spaargeld te stimuleren, stelt de Vlaamse regering dinsdagochtend het Vlaams noodfonds voor.

  • ‘Dit is de vierde schuif, na de hinderpremie, de compensatiepremie en het solvabiliteitsplan. Nu willen we zoveel mogelijk ondernemers, verenigingen en bedrijven ondersteunen’, legt Vlaams minister-president Jan Jambon uit. ‘Ik denk aan freelancers, jeugdverenigingen, vrijetijdsverenigingen, en ga zo maar door.’
  • Het gaat om een fonds van bijna 300 miljoen euro, maakt de Vlaams minister-president bekend. Er wordt 65 miljoen euro verdeeld via het departement Cultuur, onder bijvoorbeeld de structureel gesubsidieerde organisaties. ‘Dat zal niet genoeg zijn om de totale schade te compenseren, dat zou onbetaalbaar zijn. Maar we hebben wel beloofd dat we gezonde bedrijven door de crisis zullen helpen’, zegt hij. Ook onder meer het Vlaams Audiovisueel Fonds zal kunnen putten uit het fonds.
  • Er komt 87 miljoen euro via de gemeenten terecht bij sport-, cultuur- en jeugdverenigingen, maakt minister Ben Weyts (N-VA) bekend. ‘Wat onderwijs betreft, werken we nog aan een compensatieregeling voor alle kosten die scholen moeten doen om coronaveilig te werken. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakmiddelen’, zegt hij. Ook voor de gemiste schoolreizen worden financiële middelen voorzien.
  • ‘Om de jeugdsector te ondersteunen, wordt 16 miljoen euro uitgetrokken. Voor het landelijk jeugdwerk en de uitleendienst is er 9 miljoen euro voorzien’, zegt minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Ook jeugdhuizen krijgen een financieel duwtje in de rug, via de lokale besturen. Samen met minister Demir komt er ook geld voor verblijfplaatsen die zich richten op jeugdtoerisme.
  • De openbare omroep VRT krijgt 3,8 miljoen euro aan extra middelen. ‘Regionale televisiezenders hebben het ontzettend moeilijk door dalende reclame-inkomsten. Zij krijgen ook 3,8 miljoen euro‘, stelt minister Dalle, nu met zijn media-petje op. Ook digitale spelers en lokale radiozenders krijgen steun.
  • ’30 procent van de totale middelen worden verdeeld via de lokale besturen. Zij kennen namelijk het terrein het best’, verklaar minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). ‘Dit gebeurt via een verdeelsleutel, die alles billijk en correct verspreidt onder alle Vlaamse gemeenten.’
  • ‘De centjes zijn ook belangrijk voor de boeren‘, start minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V). ‘We hebben zo’n 800 siertelers in Vlaanderen, die enorm zwaar getroffen zijn.’ Daarom voorziet de Vlaamse regering 25 miljoen euro om de schade te vergoeden. Ook aardappelboeren krijgen ondersteuning, omdat er gigantische overschotten zijn. Er komt 10 miljoen euro vrij, bovenop de steun vanuit Europa. In totaal is er dus 23 miljoen euro aan directe steun.
  • Verder is er aandacht voor toerisme. De sector krijgt in totaal 28,5 miljoen euro. ‘Door de coronacrisis staan jeugdverblijven onder de druk. Het is belangrijk om deze gezond te houden. We kiezen ervoor om deze schade van 12 miljoen euro te compenseren’, zegt minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA).
  • Vervoersmaatschappij De Lijn ziet haar tekorten bijgepast door de Vlaamse regering. ‘Vanaf vandaag is ook het hele grensoverschrijdend vervoer in de grensregio’s weer volledig operationeel’, maakt minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) bekend. Er komen ook maatregelen voor de zwaar getroffen autocarsector. ‘Enerzijds willen we een subsidie toekennen per voertuig dat buiten gebruik is. Anderzijds is er ook de mogelijkheid om overbruggingskredieten aan te vragen’, zegt Peeters. Met nog maatregelen voor andere deelsectoren staat de teller op 82 miljoen euro aan steun.
  • Maar kan dat allemaal met de Vlaamse begroting? ‘Het bedrag is inderdaad hoger dan we initieel gepland hadden. In totaal komen we op een kleine 300 miljoen euro uit’, zegt minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA). ‘We hebben altijd gezegd dat er in september een tweede begrotingsaanpassing zal moeten komen.’

Lees ook:

Meer