Professor Michel Maus wijst erop dat de begroting nu al zeer sterk onder druk komt door de coronamaatregelen.
Volledig scherm
Professor Michel Maus wijst erop dat de begroting nu al zeer sterk onder druk komt door de coronamaatregelen. © Jan De Meuleneir/Photo News

VBO wil belastingvrije schijf optrekken tot 10.000 euro, fiscaal expert heeft twijfels: “Kostprijs is gigantisch hoog”

De grootste werkgeverskoepel van het land, VBO, pleit voor een koopkrachtverhoging voor de laagste lonen door de belastingvrije schijf op te trekken tot 10.000 euro. Fiscaal specialist en VUB-professor Michel Maus stelt zich vragen bij de betaalbaarheid daarvan.

17 reacties

  • jan geens

    4 jaar geleden
    Ach , een minimum betaalt veel te veel , maar een mediaan of bv iemand met 65k ook hoor . En dan is de schuldencreatie nu maar echt van start gegaan .
  • An Vanden Bossche

    4 jaar geleden
    Mr Werlo, kleine correctie: 70% van de werkende bevolking heeft een brutoloon van meer dan 2800€, maar niet de hele bevolking, aangezien de helft niet werkt. Huur is geen inkomen, wel nettohuur na kosten, de twee worden nogal eens verward. Forfaitair, maar zit rond de 50%. Op intrest pakt men alles en meer, want inflatie is ook een belasting. We hebben ongeveer de hoogste overheidsuitgaven en belastingen ter wereld.
  • Pieter Werlo

    4 jaar geleden
    raf peeters: vanaf 40k komt typisch neer op een brutoloon van 2800 Euro, waar je netto 1870 van overhoudt. Volgens statbel zit 70 procent van de bevolking daar boven. De belasting op arbeid zou juist moeten worden verlaagd, en gerecupereerd met bvb de belasting op inkomsten uit kapitaal, zoals verhuur. Wanneer arbeid nog zwarder belast wordt, waarom zou iemand dan nog zijn best doen om vooruit te komen in het leven?
  • An Vanden Bossche

    4 jaar geleden
    Meestal al vrijgesteld door de belastingvermindering voor vervangingsinkomens. Hier geldt nl een hoger tarief voor wie werkt dan voor wie een vervangingsinkomen trekt. Wanneer dat vervangingsinkomen bijvoorbeeld huur is, dan telt de vermindering weer niet, het vervangingsinkomen moet van de staat komen. Ook voor zelfstandigen (bestuurders) geldt een hoger tarief, aangezien ze maar op 3% kostenaftrek recht hebben.
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Een hoger minimumloon. Dat zou echt helpen. Bovendien worden daar al nauwelijks belastingen en sociale bijdragen op betaald. Maar dan is het VBO niet thuis. Voorstellen die hen moeten toelaten om zelf de neerwaartse druk op de lonen nog te verhogen en om de kosten voor de samenleving steeds meer exclusief op de burger af te wentelen. Dan zie je ze wel.