Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisUpdate

Cultuursector krijgt 65 miljoen uit Vlaams noodfonds

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).Beeld BELGA

De Vlaamse cultuursector krijgt 65 miljoen euro uit het noodfonds dat de Vlaamse regering heeft opgericht. Daar komt wellicht nog extra geld bij vanuit de gemeenten. Dat maakte de Vlaamse regering bekend op een persconferentie.

De regering-Jambon kondigde begin april al aan dat er een Vlaams noodfonds van 200 miljoen euro zou komen voor de gesubsidieerde onderdelen van de sectoren cultuur, jeugd, media, toerisme en sport, maar ook voor de sierteeltsector en bepaalde delen van onderwijs, mobiliteit en openbare werken. Dat bedrag werd intussen verhoogd tot 300 miljoen euro.

“Oorspronkelijk was er 200 miljoen euro voor dat noodfonds gepland, nu is beslist om dat bedrag te verhogen naar meer dan 265 miljoen euro. Dat zal rechtstreeks overgemaakt en hoeft niet terugbetaald te worden. Daarnaast is nog eens 31 miljoen euro aan kredieten voorzien”, kondigde Jambon aan.

Voor de cultuursector is een noodfonds van 65 miljoen euro voorzien. Daarnaast krijgen steden en gemeenten 67 miljoen euro die ze vrij kunnen verdelen over lokale sport-, cultuur- en jeugdverenigingen. “Ik verwacht dat daarvan nog eens 20 miljoen naar de lokale cultuur zal gaan”, aldus Jambon.

“Dat zal niet genoeg zijn om de totale schade te compenseren, dat zou onbetaalbaar zijn”, aldus Jambon nog. “We hebben wel beloofd dat we gezonde bedrijven door de crisis zullen helpen.” De regering kiest ervoor om enkel gesubsidieerde cultuurorganisaties rechtstreeks te ondersteunen. De niet-gesubsidieerde moeten dus rekenen op het gemeentefonds en op indirecte steun.

De sportfederaties krijgen 10 miljoen euro uit het noodfonds, net als de media. Voor de jeugdsector wordt 15 miljoen euro voorzien. Er komt ook steun voor het Gemeentefonds sport-cultuur-jeugd (87 miljoen euro), landbouw (35 miljoen euro), schoolreizen in het onderwijs (10 miljoen euro), toerisme en jeugdtoerisme (30 miljoen euro) en mobiliteit (47 miljoen euro).