Het stadsbestuur van Leuven heeft nog plannen met de Bellefroid vijvers.
Radio 2

Stad Leuven stelt natuurdomein rond Bellefroid vijvers open voor publiek

Vanaf vandaag kan je een wandeling maken rond één van de vijvers van Bellefroid in Wilsele bij Leuven. Eind vorig jaar kocht de stad het domein van privé-eigenaars en vanaf vandaag stelt Leuven het gebied open voor publiek.

Op het domein achter de Sportschuur in Wilsele-dorp liggen twee grote vijvers. "Vanaf vandaag kan je ongeveer tot in de helft van de zuidelijke vijver wandelen. Het nieuwe wandelpad is ongeveer 800 meter lang", vertelt schepen Lalynn Wadera (SP.A). "We willen er op termijn voor zorgen dat je helemaal rond de vijver kunt wandelen om te genieten van de rust en de stilte." De tweede vijver zal niet toegankelijk worden. De stad heeft wel een grote kijkwand geïnstalleerd zodat je vanop afstand naar de natuur op en rond het water kunt kijken.

Geen watersporten toegelaten

Het natuurgebied is bedoeld om te wandelen of joggen, maar watersporten zullen niet toegelaten zijn op de vijvers. "We kiezen bewust voor een gebied waarin iedereen tot rust kan komen. We hebben vragen gekregen over waterskiën en andere sporten, maar dat zal je hier niet kunnen doen. De vijvers zijn daar trouwens veel te ondiep voor. Na maximaal één meter zit je al op de bodem. We willen de natuur ook zoveel mogelijk beschermen", aldus Wadera.

De stad onderzoekt of er in de toekomst eventueel vlonderpaden kunnen worden aangelegd, waarop je over het water kunt lopen. Zo'n paden vind je bijvoorbeeld al in provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw. Ook kleine eilandjes op het water behoren tot de opties.

Radio 2

Meest gelezen