Gilead werkt na positieve studie aan nieuwe versies van het enige gekende coronamedicijn

Gilead Sciences kwam maandag naar buiten met onderzoeksresultaten die aantonen dat zijn medicijn remdesivir ‘significante verbetering teweegbrengt bij Covid-19-patiënten met matige symptomen’. De Amerikaanse farmareus werkt daarom ook aan een versie om thuis toe te dienen. 

Remdesivir is het enige medicijn waarvan algemeen aangenomen wordt dat het Covid-19-patiënten kan helpen. De medische wereld kijkt met argusogen naar de laatste ontwikkelingen van het experimentele medicijn. Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA keurde het namelijk goed ‘voor noodgebruik’ door de eerste hoopgevende resultaten, zonder dat het de gebruikelijke procedure voor nieuwe geneesmiddelen doormaakte. Deze nieuwe studie lijkt dus de aanvankelijke hypothese te bevestigen.

Nu zoekt Gilead, samen met andere bedrijven, naar manieren om het middel nog beter te doen werken. Farmabedrijven Roche en Eli Lilly &Co testen geneesmiddelen in combinatie met remdesivir, om te zien of het ook patiënten in kritieke toestand ten goede kan komen. 

Gilead zelf onderzoekt nu ook wat er gebeurt als remdesivir nog vroeger in de behandeling van Covid-19 wordt toegediend. Andere antivirale middelen, zoals het griepmedicijn Tamiflu, werken optimaal als ze zo snel mogelijk na de besmetting toegediend worden. 

Remdesivir voor thuis?

Het bedrijf bevestigde maandag ook aan persagentschap Reuters dat het werkt aan een versie om te inhaleren, zonder verdere details te geven. Voorlopig kan remdesivir enkel intraveneus, via een injectie in de ader, toegediend worden, wat in het ziekenhuis moet gebeuren. In pilvorm werkt het niet, want het heeft een chemische samenstelling dat grotendeels zou worden afgebroken door de lever. 

Gilead wil op termijn ook een versie van het geneesmiddel met een subcutane formule. Zo’n middel werkt via een injectie in een huidplooi, zoals insulinespuiten voor diabetici. Ook een versie met droog poeder dat kan geïnhaleerd worden staat op de planning.

Het idee is dat als ze het medicijn kunnen vernevelen en via ademhaling kunnen toedienen, het meer kan inwerken op de bovenste luchtwegen en het longweefsel. Op die twee plaatsen richt het virus namelijk grote schade aan. Bovendien kunnen patiënten het dan eventueel zelf toedienen via een inhalatietoestel.

Meer