Aziatische productiemachine blijft zwaar ziek

Verschillende Aziatische landen kregen de voorbij maanden veel lof toegezwaaid voor de manier waarop ze de Covid-19 crisis hebben aangepakt. Maar de exportmachine die de motor van het continent is, wordt pas nu geconfronteerd met de economische impact van de crisis.

Uit verschillende peilingen blijkt dat het economische herstel nog lang niet in zicht is. Japan en Zuid Korea laten de grootste daling in de economie opmeten in de voorbije 10 jaar. Het enige lichtpunt is de activiteit in de Chinese fabrieken die in mei een onverwachte groei liet optekenen.

Vooral de Zuid-Koreaanse cijfers zijn alarmerend. Zuid-Korea wordt vanwege zijn ijzersterke exportpositie vaak omschreven als de ‘kanarie in de koolmijn’ van de Aziatische en zelfs van de wereldeconomie. Maar die export stokt nu al drie maanden lang, met in april een krimp van 24,3, procent in vergelijking met de maand april van vorig jaar.

Ook Taiwan, dat met amper 7 overlijdens als een Covid-19 succesverhaal mag worden beschouwd, zag zijn economische activiteit in mei verder dalen.

Volgens het IMF zal het economische blok gevormd door Maleisië, de Filippijnen, Thailand en Vietnam dit jaar een krimp van 0,6 procent laten optekenen. Een eerdere schatting hield rekening met een groei van 4,8 procent.

Ook in India daalde de economische activiteit in mei verder. Dat gebeurde nadat de strenge lockdown die in april was aangekondigd de vraag naar goederen lamlegde. 

Chaos in VS dreigt vraag verder te doen dalen

De globale vraag naar goederen blijft dus achter. Torenhoge werkloosheid in de VS, het VK en de Europese economieën belooft ook voor de komende maanden weinig goeds. Zelfs nu de lockdowns in verschillende grote steden worden versoepeld. De cijfers houden niet eens rekening met de chaos die vandaag de straten van Amerika kenmerkt. Ook dat zal onvermijdelijk een impact hebben op de vraag.

Analisten denken dan ook dat het economisch herstel van de regio langer op zich zal laten wachten dan eerst werd vooropgesteld.

Meer