Bubbel van vier uitgebreid, horeca en grenzen open: 'Oversteek naar nieuwe normaal'

Vanaf volgende week mogen we per week met tien mensen contact hebben. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) aangekondigd na overleg van de Nationale Veiligheidsraad. Ook de horeca, cultuursector en sportsector kunnen heropstarten.

jvt

'Er niets normaal aan wat we nu beleven', zo begon premier Sophie Wilmès de persconferentie. 'De tijd lijkt plots trager te tikken. Drie weken lijken dan misschien een eeuwigheid.' Volgens haar zijn de gezondheidsindicatoren goed geëvolueerd en zijn er versoepelingen mogelijk. 'Het ziet er op dit moment beter uit dan wij en de experts hadden verwacht. (...) We kunnen nu een cruciale verdere stap zetten in de afbouw. We zijn begonnen met alles te verbieden. We konden al een paar activiteiten hervatten. Vanaf 8 juni kunnen we anders redeneren. Alles zal worden toegestaan, behalve de activiteiten die specifiek worden uitgesloten.' Zo blijven nauwe contacten en massa-evenementen verboden.

Bij het individueel gedrag gelden voortaan zes gouden regels:

  1. Hygiëneregels blijven van toepassing, zoals de handen regelmatig wassen en elkaar geen hand geven.
  2. Bij voorkeur buitenactiviteiten houden, anders voldoende ventileren
  3. Neem extra maatregelen voor risicogroepen
  4. De veiligheidsafstand blijft altijd van toepassing behalve bij kinderen jonger dan twaalf onder elkaar
  5. Met mensen uit uw eigen huishouden kunt u nauwer contact hebben. Ook mensen uit uw uitgebreide bubbel kan u zien. 'Met tien verschillende personen buiten uw huisgenoten kunt u nauwer contact hebben', legde Wilmès uit. 'Per week kan de groep veranderen. Het maximum van tien per week zorgt ervoor dat de sociale contacten beperkt blijven en dat maakt het gemakkelijker om ze op te sporen.' De regel geldt per persoon.
  6. Een groep mag niet groter zijn dan tien personen, kinderen inbegrepen. Dat geldt bij u thuis, buitenshuis of bijvoorbeeld in restaurants of in het park.

De bubbel van vier wordt dus uitgebreid tot wekelijkse bubbels van tien. Volgens viroloog Marc Van Ranst was daar wel wat discussie over. 'Deze epidemie loopt op haar laatste beentjes', zei hij aan de VRT. 'We kunnen ons een aantal versoepelingen permitteren, mits een aantal basisvoorwaarden. Afstand houden en handhygiëne blijven belangrijk.'

De horeca, sportsector en cultuursector kunnen vanaf 8 juni hervatten

De horeca kan zoals verwacht vanaf maandag deels heropstarten. Tussen de tafels moet 1,5 meter afstand zijn, per tafel mogen maximum tien mensen zitten, elke klant moet aan zijn of haar eigen tafel zitten en bediend worden, obers moeten een mondmasker dragen en alle horecazaken en nachtwinkels mogen openblijven tot één uur 's nachts. Er zijn nog uitzonderingen. Casino's mogen pas vanaf 1 juli opengaan, net zoals receptiezalen met maximum vijftig aanwezigen. Discotheken mogen voor eind augustus de deuren nog niet openen.

Vanaf 8 juni kunnen alle culturele activiteiten zonder publiek (voornamelijk repetities dus) hervat worden. Activiteiten met publiek, zoals cinema's, zijn op maandag nog niet toegestaan, maar kunnen wel vanaf 1 juli weer starten. Ook hier gelden specifieke regels, zoals het respecteren van de veiligheidsafstand voor het publiek en maximaal 200 aanwezigen.

Vanaf 8 juni zullen ook sportactiviteiten kunnen hervatten, zowel binnen als buiten. Dat betekent dat ook fitnesscentra mogen opengaan. Maar contactsporten zoals judo, boksen, basketbal of voetbal moeten nog altijd beperkt blijven tot zogenaamd ‘contactloos’ trainen. Kleedkamers en douches zullen nog steeds niet toegankelijk zijn. Zwembaden en welnesscentra blijven nog gesloten. Vanaf 1 juli mogen de pretparken openen.

Reizen en religieuze diensten

Vanaf 8 juni zijn excursies of meerdaagse uitstappen weer mogelijk in eigen land. Vanaf 15 juni heropent België de grenzen van en naar de landen die behoren tot de Europese Unie - inclusief het Verenigd Koninkrijk - en de andere 4 "Schengen" -landen. 'Houd er echter rekening mee dat elk land voor zich beslist de grenzen te openen en onder welke voorwaarden ze dat doen.'

Religieuze diensten worden vanaf 8 juni weer mogelijk tot 100 personen. De veiligheidsafstand moet gerespecteerd worden, ongeacht de oppervlakte. Vanaf juli worden dat maximaal 200 aanwezigen naar analogie met de sport- en cultuursector. Er zullen ook bepaalde regels van kracht zijn, zoals het verbod op riten met fysiek contact.

En nu?

De premier wees erop dat er nog stappen gezet moeten worden. '8 juni is niet de finishlijn. Fase vier en vijf zijn voor juli en augustus als de epidemiologische situatie het toelaat', zei Wilmès. 'We mogen niet de fout maken dat de coronabladzijde is omgedraaid. Het virus is niet weg. Maar de contouren van de normaliteit worden weer zichtbaar. Dankzij u is de epidemie aan het verzwakken. Maar laat ons waakzaam blijven. We moeten op onze hoede blijven, ook al zijn veel mensen het grondig beu. Daarom blijven we een beroep doen op uw gezond verstand, verantwoordelijkheidsgevoel en solidariteit.'

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) liet nog verstaan dat een tracingapp overwogen kan worden. 'Nu is is er nog geen ter beschikking. Er moeten ook voldoende mensen de app installeren. Maar dat zal nooit verplicht worden.We gaan er niet op wachten om een tracingsysteem op poten te zetten. Voorlopig helpt het tracingsysteem dat we nu gebruiken.'

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) spreekt van 'de oversteek naar het nieuwe normaal'. 'Wat we vandaag beslist hebben blijft zeker tot 1 juli van toepassing', zo reageerde hij aan de VRT. 'Het is een heel grote stap. De vraag is of het oude normaal ooit terugkomt.' De Crem denkt dat de terugkeer naar de normaliteit pas met een vaccin mogelijk is.

De beslissingen binnen de Nationale Veiligheidsraad (NVR) over de derde fase van de exitstrategie zijn voorbereid door de GEES, de werkgroep die verantwoordelijk is voor de exitstrategie.

De moeilijkste Veiligheidsraad van allemaal

De derde fase van de exitstrategie krijgt morgen groen licht. Het overleg belooft ingewikkeld te worden, met versoepelingen voor horeca, toerisme, sociaal contact én sportieve, culturele en andere evenementen.

Zo zal een cafébezoek eruitzien vanaf 8 juni

Vlaams minister Hilde Crevits en Brussels minister Sven Gatz drinken op afstand, al vergeten ze wel neer te zitten aan hun tafeltje.© Photo News

We mogen weer op café of restaurant, tenminste toch vanaf 8 juni. Maar écht onbezorgd zal de avond niet zijn. Wat mag u verwachten?

De anderhalvemetermaatschappij breidt zich vanaf 8 juni uit naar cafés en restaurants. Dat wil zeggen: binnen én buiten geldt de regel dat anderhalve meter afstand heilig is. Lukt dat niet voor de werknemers van het café of restaurant, dan dragen ze een mondmasker, of dan zal er een plexischerm staan.

Nog voor u echt op café gaat, zal alles al anders zijn. Spontaan binnenlopen en een pintje bestellen: dat is allicht nog lang niet aan de orde. Hoe u dan wel op café moet? Eerst en vooral door te reserveren: dat wordt sterk aangeraden. Op restaurant of café gaan als u ziektesymptomen vertoont, mag niet.

Een andere nieuwigheid op café is alvast: het welkomstgesprek. De uitbater maakt een praatje met u, en informeert u meteen over alle coronamaatregelen: handhygiëne, niet knuffelen of kussen, afstand houden, niezen in de elleboog,... Met een foldertje en een infobord aan de ingang moet alles helemaal duidelijk worden.

De uitbater moet zijn zaak en het materiaal dat gebruikt wordt door personeel en klanten reinigen en ontsmetten en u zelf een tafeltje aanwijzen. Dat zal ver genoeg van de andere tafels staan, zodat u ook afstand kan houden van de andere gasten, zélfs als u naar toilet gaat. U moet ook steeds aan tafel blijven zitten, rechtstaand uw drankje opdrinken mag niet. Ook een spelletje biljart zit er (nog) niet in.

De toog

Let op: ga geen pintjes bestellen aan de toog. Alle bestellingen verlopen aan tafel, om te veel volk aan de bar te vermijden. Er geldt wel een uitzondering: in heel kleine cafés, met één uitbater zonder personeel, mag één klant, de ‘referentieklant’, op veilige afstand bestellen aan de toog.

Om samenscholingen te vermijden, mag u ook niet buiten gaan roken.

Aan het einde van uw bezoek - voor het algemene sluitingsuur om 1 uur 's nachts - betaalt u best met de kaart. Al wordt het afwachten of elk café , zoals de klassieke bruine kroeg, zich daarop kan voorzien, in Vlaanderen is met de kaart betalen op café nog eerder uitzondering dan regel.

Tot slot zullen ook nachtwinkels zich aan hetzelfde verplichte sluitingsuur moeten houden. Volgens de Veiligheidsraad omdat zij sterk samenhangen met de horeca. Na het sluitingsuur van het café met vrienden nog wat geestrijke dranken of een biertje in de nachtwinkel om de hoek gaan halen, zal dus nog niet voor meteen zijn.

Tevreden sector

Horeca Vlaanderen reageert tevreden op de versoepeling. Vooral het feit dat de maatregelen die nu worden doorgevoerd soepeler zijn dan wat aanvankelijk op tafel lag, zoals een verlaat sluitingsuur, zorgt voor positieve reacties in de sector. 'Dat extra uurtje is toch wel belangrijk als je op een terrasje wil genieten, dat geeft iets meer marge", zegt CEO van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe. 'Ook voor restaurants geeft het iets meer ruimte.'

Wel zal de organisatie de situatie de komende dagen en weken nauwgelet opvolgen en ook bij bevoegd minister Nathalie Muylle (CD&V) duidelijkheid vragen over bijkomende steunmaatregelen voor de sector.

OVERZICHT. Alle versoepelingen van de maatregelen tegen corona op een rij

Premier Sophie Wilmès en de ministers-presidenten van de deelstaten deelden tijdens de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen mee.

Vanaf maandag juni geldt een nieuw principe. Alle activiteiten mogen worden hervat, maar er gelden een aantal uitzonderingen.

Maandag 8 juni:

  • De horeca heropent deels vanaf maandag 8 juni. Het sluitingsuur ligt op 1 uur ’s nachts, ook nachtwinkels mogen tot dan open blijven. Er gelden wel veiligheidsregels, zoals sociale afstand en de verplichting van een mondmasker voor obers.
  • De ‘bubbel van vier’ mag uitgebreid worden naar tien mensen. Elk individu mag nauwer contact hebben met 10 personen per week. Dit geldt voor ieder persoonlijk, en is een individueel recht. Deze groep mag elke week veranderen. Het getal van tien maakt het makkelijker om precies na te gaan met wie u in nauw contact geweest ben indien u besmet bent geraakt. Groepen mogen niet groter zijn dan tien personen, kinderen inbegrepen. De veiligheidsvoorwaarden blijven gelden, men moet anderhalve meter afstand houden in de bubbel en handen wassen blijft belangrijk.
  • Cultuur: alle activiteiten worden opnieuw toegelaten, maar enkel zonder publiek.
  • Alle sporten worden opnieuw toegelaten, zowel binnen als buiten. Contactsporten moeten zich beperken tot contactloze training. Kleedkamers en douches blijven gesloten, net zoals zwembaden en wellnesscentra. De groepen mogen niet groter zijn dan 20.
  • Fitnesscentra mogen de deuren openen.
  • Religieuze of levensbeschouwelijke erediensten mogen worden hervat, met een maximum van 100 aanwezigen.
  • Reizen: binnenlandse reizen worden vanaf maandag 8 juni toegelaten.

15 juni

  • De grenzen gaan open vanaf 15 juni voor EU-landen, het Verenigd Koninkrijk en de overige landen in de Schengenzone. Over reizen buiten de EU wordt later beslist. Elk land beslist zelf over de heropening van de grenzen, het blijft belangrijk de regels in het gastland na te gaan.

1 juli

  • Speelhallen zoals casino’s kunnen pas op 1 juli terug open.
  • Culturele activiteiten met publiek worden opnieuw toegelaten, maar de regels van sociale afstand blijven gelden, en er wordt een maximum van 200 personen toegelaten.
  • Bioscopen mogen terug openen vanaf 1 juli.
  • Vanaf 1 juli worden alle sporten toegelaten, maar de veiligheidsregels blijven gelden. Zittend publiek wordt toegelaten, het maximum van 20 personen wordt opgetrokken naar 50 personen.
  • De aanwezigheden op religieuze en levensbeschouwelijke erediensten worden opgetrokken tot maximaal 200 aanwezigen.
  • Pretparken mogen de deuren openen.

Augustus

  • Kermissen en dorpsfeesten mogen pas vanaf 1 augustus doorgaan.
  • Grote massa-evenementen blijven verboden tot 31 augustus.
  • De heropening van nachtclubs is niet toegelaten voor eind augustus.