't Klein Cafeetje voor de coronacrisis

Helft West-Vlaamse horecazaken twijfelt om te heropenen: "Ik kan niet tegelijk barvrouw, dokter en politieagent zijn"

Maar de helft van de horecazaken in West-Vlaanderen ziet het zitten om meteen weer open te gaan. De Nationale Veiligheidsraad zal vandaag vermoedelijk aankondigen dat de horeca op 8 juni mag heropstarten. Maar de voorwaarden zijn voor veel uitbaters te streng, zeker van kleinere zaken, zoals "'t Klein Cafeetje" in Uitkerke bij Blankenberge.Ā 

De horeca kijkt al weken uit naar de heropstart en dan is het opvallend dat de helft van de West-Vlaamse cafĆ©s en restaurants op 8 juni eraan twijfelt om open te gaan. Yves Van Moorter van Horeca West-Vlaanderen ziet twee redenen daarvoor. "Vooral kleinere cafĆ©s hebben te weinig plaats om de afstandsregel van anderhalve meter te respecteren. Wanneer het mooi weer is, dan bieden grotere terrassen een oplossing. Maar wanneer het regent, is er binnen niet genoeg plaats om iedereen op een veilige afstand te zetten."Ā  "Dat klopt", zegt Peggy Sinnaeve van "'t Klein Cafeetje" in Uitkerke. "Het is leuk zitten op mijn terras en er is plaats genoeg, maar wat als die vol zit en het begint plots te regenen? Dan zal niet iedereen naar binnen kunnen, zeker al omdat je niet aan de toog mag staan en ook niet aan statafels."

Ze gooien ons met handen en voeten gebonden in het water
Peggy Sinnaeve van "'t Klein Cafeetje"

Voorlopig is Peggy niet van plan om te heropstarten."We moeten natuurlijk nog zien wat de Nationale Veiligheidsraad beslist. De FEDCAF, de belangenorganisatie voor cafƩs in ons land, heeft een reeks maatregelen opgesteld die wƩl haalbaar zijn voor ons. Misschien wordt een groot deel daarvan overgenomen, maar wat nu voorgesteld wordt, is voor ons niet haalbaar.

"Als ik niet meteen heropstart is het niet van niet willen", gaat Peggy verder, "maar van niet kunnen. Klanten moeten op voorhand reserveren of hun gegevens achterlaten, we moeten om middernacht al dicht, ... Ik kan in mijn eenmanszaakje onmogelijk zowel onthaaldame, barvrouw, dokter, politieagent als wc-madam zijn. Misschien zijn die regels voor andere zaken wel te doen, maar er is een wezenlijk verschil tussen restaurants, grotere cafĆ©s en bruine kroegjes. Als de regels zoals ze nu zijn voorgesteld worden doorgevoerd, dan is dat alsof ze ons met handen en voeten gebonden het water in gooien."Ā 

Extra maatregelen zijn ook extra kosten

Ook de kosten om aan alle voorwaarden te voldoen zijn een reden voor een aantal horecazaken om niet meteen te heropenen, zegt Yves Van Moorter van Horeca West-Vlaanderen: "Bij veel horecabazen staat het water al aan de lippen. Overal plexiglas plaatsen, is duur. Veel eigenaars hebben de middelen niet voor die zware investeringen."

In Brugge hebben de horecazaken al aangekondigd dat ze op maandag 8 juni nog een dag dicht zullen blijven uit protest omdat de hinderpremie dan volledig zal wegvallen.

Meest gelezen