Epidemioloog Anders Tegnell.
Volledig scherm
Epidemioloog Anders Tegnell. © AFP

Brein achter omstreden Zweedse coronastrategie geeft voor het eerst fouten toe, premier belooft beslissing over onderzoekscommissie

De epidemioloog en architect achter de omstreden Zweedse corona-aanpak zegt dat er in zijn land meer had moeten worden gedaan om het virus aan het begin van de uitbraak te beteugelen. "Als we dezelfde ziekte zouden tegenkomen met dezelfde kennis die we vandaag hebben, dan denk ik dat onze reactie ergens zou liggen tussen wat Zweden deed en wat de rest van de wereld heeft gedaan", zei Anders Tegnell in een interview met de Zweedse radio. Vandaag werden opnieuw 74 doden gemeld door het coronavirus.

25 reacties

  • Johan Vercarre

    4 jaar geleden
    Als je het allemaal van voordien wist. Om een strategie juist te beoordelen zijn er heel veel factoren in het spel. En geen enkele is feilloos.
  • Gerry Cle

    4 jaar geleden
    Zweden heeft een bevolkingsdichtheid van 20/km², de omgeving Stockholm 250/km² en in het noorden 3/km². In Vlaanderen zijn we met 484/km². De grootste dommerik begrijpt dat de kans op besmetting groter is in dichtbevolkte gebieden.
  • egbert vansteenstraeten

    4 jaar geleden
    In Zweden ligt wel niet de hele economie plat. En Zweden kan je al niet vergelijken met Noorwegen en Finland qua inwoners. Die gaan hun voordeel halen bij een eventueel 2de pandemie! En net als overal zijn het toch vooral ouderen die er aan sterven. Mensen die vaak een minder goed immuunsysteem hebben.
  • Roger De Volder

    4 jaar geleden
    België en Zweden beide rond de 11 miljoen inwoners, doden in BE x2 ... Akkoord tov Noorwegen en Denemarken doen ze het veel slechter, maar ieder land heeft zijn eigen heden. De eind afrekening volgt volgend jaar in April dan pas gaan we weten waar we als land en dus ook Zweden effectief staan.
  • Nico Herbots

    4 jaar geleden
    België scoort met zijn totale lockdown en complete lamlegging van de economie beduidend slechter dan Zweden. Ligt dat puur aan de manier van tellen? Ik blijf het toch vreemd vinden allemaal. Aan het einde van de rit hebben wij veel meer doden, veel meer faillissementen, veel meer werklozen, veel meer armoede, een veel groter gat in de begroting én onze kinderen een enorme leerachterstand.