Direct naar artikelinhoud
Canada

▶︎ Canadese premier Trudeau blijft 21 seconden stil na vraag over Trump

De Canadese premier Justin Trudeau.Beeld AP

21 seconden. Zolang had de Canadese premier Justin Trudeau nodig om een antwoord te formuleren op een vraag over de rellen in de VS en Donald Trumps aanpak ervan. Tijdens het ongemakkelijke moment bleven de camera’s gewoon draaien. 

Video wordt geladen...

Wat Trudeau vond van de onlusten in de Verenigde Staten, naar aanleiding van het overlijden van de zwarte George Floyd door politiegeweld? En in het bijzonder van president Trumps aanpak, en het dreigement om het leger in te zetten tegen burgers? Die vragen kreeg Trudeau voorgeschoteld tijdens zijn dagelijkse persmoment. Trudeau nam 21 seconden de tijd om te antwoorden, en tijdens die lange 21 seconden staarde hij voor zich uit, recht in de camera. 

“We kijken allemaal met verschrikking en consternatie naar wat er in de Verenigde Staten gebeurt”, repliceerde de premier uiteindelijk. “Het is tijd om mensen te verenigen. Het is tijd om te luisteren, te leren welk onrecht blijft voortduren, ondanks de vooruitgang van de voorbije jaren en decennia.”

Trudeau maakte van de gelegenheid gebruik om het racisme in Canada aan te kaarten. Op woorden en commentaren van Trump ging hij liever niet in: “Mijn job als Canadees premier is om op te komen voor de Canadezen.”