UCLouvain-klimaatprofessor Jean-Pascal van Ypersele (63) en activist Anuna De Wever (18) leerden elkaar kennen op de klimaatbetogingen.
Volledig scherm
PREMIUM
UCLouvain-klimaatprofessor Jean-Pascal van Ypersele (63) en activist Anuna De Wever (18) leerden elkaar kennen op de klimaatbetogingen. © Belga

Anuna De Wever (18) en klimaatprof Jean-Pascal van Ypersele (63): “Wat wij tevergeefs voor het klimaat vragen, kan plots wel voor corona”

DubbelinterviewNog maar vorig jaar waren ze bijna constant wereldnieuws, nu lijken de klimaatjongeren verdwenen. En klinkt de opwarming als een probleem ‘voor na corona’. “Frustrerend. Maar achter de schermen werken we voort tot op de hoogste politieke niveaus”, zeggen activist Anuna De Wever en wetenschapper Jean-Pascal van Ypersele in een dubbelinterview met De Morgen.

96 reacties

  • Freddy De Vos

    4 jaar geleden
    Politici hebben wereldwijd gefaald voor zowel corona als het klimaat.
  • Eddy Vandermeirsch

    4 jaar geleden
    Planeet Aarde volgt inderdaad haar eigen baan. De ijstijden eindigden ook door opwarming en dan was er hoegenaamd nog geen industrie, geen auto- en vliegverkeer enz. Er zijn bijgevolg zeker ook andere, wellicht nog onbekende mechanismen in het spel (stand Aarde tot de zon, precessie enz).Wat het fijn stof betreft : de meetapparatuur verbeterde de laatste jaren enorm. Hogere metingen kunnen voor een deel ook zo worden verklaard.
  • Geert Van de Moortele

    4 jaar geleden
    @AN VANZAAL.Ik heb dit ook gelezen.Ondanks dat er weinig (minder) auto's reden en fabrieken stil lagen reden waren de waarden aan fijn stof niet lager.Landbouw maakt blijkbaar veel fijn stof aan en dit is niet alleen te wijten aan de goedkopere diesel voor tractoren.
  • André Boeykens

    4 jaar geleden
    De corona gaat voorbij, de financiële catastrofe blijft. Denken ze nu echt dat iedereen kan blijven voortdoen zoals tijdens de crisis, misschien wat geld bijdrukken ! Zut ook nog belastend voor het milieu. Meiske stapt van uw gouden troon en werkt!
  • Luc Brouckaert

    4 jaar geleden
    Gelukkig zal spijbelen en betogen er niet meer inzitten. Trouwens, de natuur heeft net laten zien wie de baas is. Daar heeft ze geen orakelende tiener voor nodig.