Veiligheidsraad zit samen: ‘Alles opnieuw open, met een paar uitzonderingen’

In Parijs zijn de cafés al opnieuw opengegaan. © Photo News

Vicepremier David Clarinval (MR) heeft begrip voor de bezorgdheden van de horeca. De steun zal niet helemaal wegvallen verzekert hij, en de regels worden homogeen en duidelijk. En de laatste pint, die moet wat hem betreft niet om middernacht getapt zijn.

Peter De Lobel

‘We gaan vandaag naar een helemaal nieuwe fase. Tot nu toe was alles gesloten met uitzondering van sommige sectoren. Nu zal alles opengaan, met uitzondering van enkele sectoren. Dat is een paradigmashift. We gaan veel meer vrijheid geven aan de burgers en de bedrijven.’ Dat zei vicepremier en minister van Begroting David Clarinval vanochtend op RTBF, vlak voor aanvang van de Nationale Veiligheidsraad. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) alludeert vandaag in De Tijd op zo’n omkering van de logica.

De veiligheidsraad is vanochtend om 9 u begonnen, en het belooft een lange zit te worden. Behalve voor de horeca worden er beslissingen verwacht voor de cultuursector, over sport en de mogelijkheden tot sociale contacten.

Volg de persconferentie van de Veiligheidsraad vandaag live in de app dS Nieuws. Die kunt u hier downloaden.

Regel van vier naar tien

Als voorbeeld van een sector die nog geduld zal moeten oefenen, noemt Clarinval dancings. ‘Maar toerisme, horeca, gîtes, campings, die gaan vanaf midden juni opnieuw kunnen openen.’ Dat kan niet ongecontroleerd gebeuren. Social distancing blijft de norm, zegt hij. ‘Het is dankzij die regel dat we er nu zo goed voorstaan. Maar er kan wel meer flexibiliteit komen, met de mogelijkheid tot meer contacten.’

Zo heeft de ‘regel van vier’ zijn tijd gehad, geeft Clarinval aan. ‘De bubbels zullen groter worden. Men zal meer dan vier mensen kunnen zien. We stellen vast dat de mensen die regels goed respecteren en dus kunnen we meer vrijheid bieden. In de horeca, bijvoorbeeld in restaurants, zullen we waarschijnlijk naar tien personen per tafel gaan. Maar, de afstandsregels blijven van kracht en als dat niet kan, moet het met een mondmasker.’

‘De regels moeten ook homogener worden en duidelijker.’ Daarbij alludeert hij onder meer op eenvormige regels voor de hele cultuursector en sportwedstrijden in verband met publiek en het hervatten van uitvoeringen en wedstrijden. Vermoedelijk zullen ook cafés en restaurants onder eenzelfde regime vallen zonder al te veel uitzonderingen.

‘Beter tot 1 u ’s nachts’

Veel horecazaken kijken de komende weken met een bang hart tegemoet. Als ze mogen heropenen, vallen de hinderpremies weg, dat gaf Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) gisteren al aan.

Maar door de strenge maatregelen die er naar alle waarschijnlijkheid nodig zullen zijn, bijvoorbeeld een sterke inperking van het aantal tafels, wordt het voor heel wat cafés en restaurants moeilijk om dan nog rendabel te zijn. Minister van Zelfstandigen en kmo’s Denis Ducarme (MR) liet al verstaan dat horecazaken niet verplicht kunnen worden om de gegevens van al hun cliënteel op te vragen. Dat zou volgens hem tegen de privacyregels ingaan ‘en kan dus geen verplichting zijn’.

Ook Clarinval is niet doof voor de bekommernissen. Het voorgestelde sluitingsuur van middernacht, vindt hij te strikt. ‘Ik denk dat 1 uur ’s nachts beter is. En zo zijn er nog mogelijke aanpassingen om een heropstart mogelijk te maken die het haalbaar maken. De kosten om opnieuw te openen mogen niet hoger liggen dan wat een heropening kan opleveren.’

De regering-Wilmès stelde daarvoor vorige vrijdag al een pakket maatregelen voor, dat nog verder onderhandeld wordt met de 10 partijen in de ‘superkern’. Horecabedrijven die het (nog) niet zien zitten om te heropenen, zouden gebruik kunnen blijven maken van het overbruggingsrecht. En als een bedrijf slechts een deel van zijn werknemers weer kan laten werken, blijven de tijdelijke werkloosheid lopen, aldus Clarinval, die zich sterk maakt dat die twee maatregelen al definitief beslist zijn.

Startschot dreigt voor horeca nekschot te worden

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Veel cafés en restaurants heropenen straks met knikkende knieën. Minder steun en minder klanten zullen leiden tot faillissementen, werklozen en armoede. Bijna een kwart van de banen staat op de tocht.

Bubbel van vier uitgebreid, horeca en grenzen open: 'Oversteek naar nieuwe normaal'

Vanaf volgende week mogen we per week met tien mensen contact hebben. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) aangekondigd na overleg van de Nationale Veiligheidsraad. Ook de horeca, cultuursector en sportsector kunnen heropstarten.

'Er niets normaal aan wat we nu beleven', zo begon premier Sophie Wilmès de persconferentie. 'De tijd lijkt plots trager te tikken. Drie weken lijken dan misschien een eeuwigheid.' Volgens haar zijn de gezondheidsindicatoren goed geëvolueerd en zijn er versoepelingen mogelijk. 'Het ziet er op dit moment beter uit dan wij en de experts hadden verwacht. (...) We kunnen nu een cruciale verdere stap zetten in de afbouw. We zijn begonnen met alles te verbieden. We konden al een paar activiteiten hervatten. Vanaf 8 juni kunnen we anders redeneren. Alles zal worden toegestaan, behalve de activiteiten die specifiek worden uitgesloten.' Zo blijven nauwe contacten en massa-evenementen verboden.

Bij het individueel gedrag gelden voortaan zes gouden regels:

  1. Hygiëneregels blijven van toepassing, zoals de handen regelmatig wassen en elkaar geen hand geven.
  2. Bij voorkeur buitenactiviteiten houden, anders voldoende ventileren
  3. Neem extra maatregelen voor risicogroepen
  4. De veiligheidsafstand blijft altijd van toepassing behalve bij kinderen jonger dan twaalf onder elkaar
  5. Met mensen uit uw eigen huishouden kunt u nauwer contact hebben. Ook mensen uit uw uitgebreide bubbel kan u zien. 'Met tien verschillende personen buiten uw huisgenoten kunt u nauwer contact hebben', legde Wilmès uit. 'Per week kan de groep veranderen. Het maximum van tien per week zorgt ervoor dat de sociale contacten beperkt blijven en dat maakt het gemakkelijker om ze op te sporen.' De regel geldt per persoon.
  6. Een groep mag niet groter zijn dan tien personen, kinderen inbegrepen. Dat geldt bij u thuis, buitenshuis of bijvoorbeeld in restaurants of in het park.

De bubbel van vier wordt dus uitgebreid tot wekelijkse bubbels van tien. Volgens viroloog Marc Van Ranst was daar wel wat discussie over. 'Deze epidemie loopt op haar laatste beentjes', zei hij aan de VRT. 'We kunnen ons een aantal versoepelingen permitteren, mits een aantal basisvoorwaarden. Afstand houden en handhygiëne blijven belangrijk.'

De horeca, sportsector en cultuursector kunnen vanaf 8 juni hervatten

De horeca kan zoals verwacht vanaf maandag deels heropstarten. Tussen de tafels moet 1,5 meter afstand zijn, per tafel mogen maximum tien mensen zitten, elke klant moet aan zijn of haar eigen tafel zitten en bediend worden, obers moeten een mondmasker dragen en alle horecazaken en nachtwinkels mogen openblijven tot één uur 's nachts. Er zijn nog uitzonderingen. Casino's mogen pas vanaf 1 juli opengaan, net zoals receptiezalen met maximum vijftig aanwezigen. Discotheken mogen voor eind augustus de deuren nog niet openen.

Vanaf 8 juni kunnen alle culturele activiteiten zonder publiek (voornamelijk repetities dus) hervat worden. Activiteiten met publiek, zoals cinema's, zijn op maandag nog niet toegestaan, maar kunnen wel vanaf 1 juli weer starten. Ook hier gelden specifieke regels, zoals het respecteren van de veiligheidsafstand voor het publiek en maximaal 200 aanwezigen.

Vanaf 8 juni zullen ook sportactiviteiten kunnen hervatten, zowel binnen als buiten. Dat betekent dat ook fitnesscentra mogen opengaan. Maar contactsporten zoals judo, boksen, basketbal of voetbal moeten nog altijd beperkt blijven tot zogenaamd ‘contactloos’ trainen. Kleedkamers en douches zullen nog steeds niet toegankelijk zijn. Zwembaden en welnesscentra blijven nog gesloten. Vanaf 1 juli mogen de pretparken openen.

Reizen en religieuze diensten

Vanaf 8 juni zijn excursies of meerdaagse uitstappen weer mogelijk in eigen land. Vanaf 15 juni heropent België de grenzen van en naar de landen die behoren tot de Europese Unie - inclusief het Verenigd Koninkrijk - en de andere 4 "Schengen" -landen. 'Houd er echter rekening mee dat elk land voor zich beslist de grenzen te openen en onder welke voorwaarden ze dat doen.'

Religieuze diensten worden vanaf 8 juni weer mogelijk tot 100 personen. De veiligheidsafstand moet gerespecteerd worden, ongeacht de oppervlakte. Vanaf juli worden dat maximaal 200 aanwezigen naar analogie met de sport- en cultuursector. Er zullen ook bepaalde regels van kracht zijn, zoals het verbod op riten met fysiek contact.

En nu?

De premier wees erop dat er nog stappen gezet moeten worden. '8 juni is niet de finishlijn. Fase vier en vijf zijn voor juli en augustus als de epidemiologische situatie het toelaat', zei Wilmès. 'We mogen niet de fout maken dat de coronabladzijde is omgedraaid. Het virus is niet weg. Maar de contouren van de normaliteit worden weer zichtbaar. Dankzij u is de epidemie aan het verzwakken. Maar laat ons waakzaam blijven. We moeten op onze hoede blijven, ook al zijn veel mensen het grondig beu. Daarom blijven we een beroep doen op uw gezond verstand, verantwoordelijkheidsgevoel en solidariteit.'

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) liet nog verstaan dat een tracingapp overwogen kan worden. 'Nu is is er nog geen ter beschikking. Er moeten ook voldoende mensen de app installeren. Maar dat zal nooit verplicht worden.We gaan er niet op wachten om een tracingsysteem op poten te zetten. Voorlopig helpt het tracingsysteem dat we nu gebruiken.'

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) spreekt van 'de oversteek naar het nieuwe normaal'. 'Wat we vandaag beslist hebben blijft zeker tot 1 juli van toepassing', zo reageerde hij aan de VRT. 'Het is een heel grote stap. De vraag is of het oude normaal ooit terugkomt.' De Crem denkt dat de terugkeer naar de normaliteit pas met een vaccin mogelijk is.

De beslissingen binnen de Nationale Veiligheidsraad (NVR) over de derde fase van de exitstrategie zijn voorbereid door de GEES, de werkgroep die verantwoordelijk is voor de exitstrategie.