AFP or licensors

Zweedse viroloog maakt bocht: "Vandaag zou onze aanpak zitten tussen wat Zweden heeft gedaan en de rest van wereld deed"

De architect van het Zweedse coronabeleid zou de zaken vandaag anders aanpakken. Anders Tegnell verkiest nu een model dat tussen de huidige aanpak van Zweden en die van de andere landen zit. Dat zei hij op de Zweedse radio. Tegnell vindt dat er te veel mensen in Zweden aan het coronavirus overleden zijn. 

"Als we dezelfde ziekte vandaag opnieuw zouden meemaken, dan denk ik dat we met wat we vandaag weten iets zouden doen wat tussen de Zweedse aanpak en die van de rest van de wereld zit." Met die uitspraak op de Zweedse openbare radio gaf Anders Tegnell toe, dat Zweden ook fouten heeft gemaakt in de aanpak van COVID-19. 

"Er is duidelijk ruimte voor verbetering"

Dat is opmerkelijk want Tegnell heeft altijd halsstarrig vastgehouden aan zijn eigen, controversiële koers.  Tegnell moest van een lockdown niet weten. Afstand houden en hygiëne waren de basisregels, cafés en restaurants bleven open, net als de scholen. Evenementen met meer dan 50 personen werden verboden, net als bezoek aan woonzorgcentra.

Volgens Tegnell en zijn team was die lossere aanpak, gebaseerd op vrijwilligheid, veel efficiënter dan de lockdown die andere landen invoerden. Bovendien dacht hij zo de oudere generatie Zweden beter te beschermen tegen het virus.

Maar in de realiteit zijn het de ouderen in de woonzorgcentra die het slachtoffer zijn geworden van het coronavirus. Bijna de helft van de 4.400 Zweden die aan het virus zijn overleden, waren bejaarden. Komt daar nog bij dat de Scandinavische buurlanden die wél strengere maatregelen namen, veel minder doden tellen. 

Ondanks de kritiek die Tegnell kreeg, bleef hij lang volhouden dat zijn koers de juiste was. Tot vandaag. Er zijn te veel doden gevallen in Zweden, zei Tegnell. "Er is duidelijk ruimte voor verbetering."

Maar welke maatregelen Zweden dan juist had moeten nemen, daar heeft Tegnell voorlopig geen antwoord op gevonden. "Alle andere landen hebben veel zaken tegelijkertijd ingevoerd, waardoor je het probleem hebt dat je niet weet welke maatregel het beste effect had. Misschien komen we dat te weten nu de regels één voor één gelost worden."

Meest gelezen