Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) tijdens de voorstelling van het bosuitbreidingsplan.
Volledig scherm
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) tijdens de voorstelling van het bosuitbreidingsplan. © Photo News

“Geen sprake van illegale boomkap” door Vlaamse overheid

De Vlaamse ministers van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) en van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weerleggen dat de Vlaamse Waterweg illegaal bomen kapt. Groen-parlementslid Mieke Schauvliege zei gisteren dat het agentschap dat de Vlaamse rivieren en kanalen beheert verantwoordelijk is voor het kappen van zowat 137 hectare bos tussen 2019 en 2020.

5 reacties

  • Geert Tamsyn

    4 jaar geleden
    Volwassen bomen nemen minder CO2 op dan jonge opgroeiende exemplaren. Regelmatige verjonging van bestanden is noodzakelijk. Zeker langs autowegen, we moeten toch niet wachten tot zo’n volgroeide boom vanzelf op de weg valt?
  • Linda Dilissen

    4 jaar geleden
    heb nog nooit zoveel kale plekken langs de wegen gezien als de laatste jaren. bekijk de op en afrit autostrade Houthalen alles kaal. Heb nooit anders geweten dat er volop bomen stonden en ben bijna 60j en dan zeggen, ook A24 grote stukken middenberm gekapt
  • rik pandora

    4 jaar geleden
    Misschien moeten we eens stoppen met het massaal kapen van hout in de westerse wereld. Houtkap wordt dan biomassa, waarom, om mensen if jezelf te bedriegen? Wij kappen nu meer bomen propvol co2, dan in de afgelopen 100 jaar. Niet in Brazilië, bij ons. En dat kappen zou co2-neutraal moeten zijn omdat een boom kan heraangeplant worden. Alleen duurt het dan minimum 60 tot 100 jaar eer die co2 weer is opgenomen. Al die klimaatregelingen maken de zaak maar erger.
  • David Hermans

    4 jaar geleden
    Inderdaad Tony Decabooter, al die zogenaamde compensatie is één grote grap. Bomen van een halve eeuw oud worden 'gecompenseerd' door het planten van boompjes van een halve centimeter dik. Een groot deel daarvan sterft al af tijdens de kwetsbare eerste jaren door een gebrek aan opvolging, bijvoorbeeld na grote droogteperiodes. Het wordt tijd dat in plaats van iedere vierkante meter in dit land te willen opvullen met steen en beton, deze te gebruiken om groen aan te planten.
  • tony decabooter

    4 jaar geleden
    Wat wel opvalt ,en dat zie je ook langs autowegen dat wanneer de bomen op hun grootst en mooist zijn en waardevol voor de natuur en de dieren of als geluidsscherm ze dan gerooid worden ,en dan hoor je de mooie praatjes ,we planten andere bomen ,ja dan duurt het weer vele jaren eer die bomen nuttig worden ,moeilijk te begrijpen !