Nationale Veiligheidsraad: tot gisteravond laat onderhandeld, krijgen we straks witte rook?

Sinds iets na 9 uur vanmorgen buigt de Nationale Veiligheidsraad zich over een lange lijst maatregelen. De agenda was langer dan normaal, daarom werd gisteravond nog tot laat onderhandeld over bepaalde adviezen. Om 16 uur gaat de persconferentie van start.

mvdr

“We gaan de filosofie omdraaien en alles openen behalve een aantal heel precieze sectoren. Voorheen was alles dicht, behalve een aantal afgebakende sectoren.” MR-vicepremier David Clarinval lichtte voor aanvang van de Nationale Veiligheidsraad vanmorgen al een tipje van de sluier. Aanvankelijk werd net vanwege die aanpak verwacht dat de persconferentie pas laat van start zou gaan vandaag, premier Wilmés kondigde geheel onverwacht aan op Twitter dat die toch al om 16 uur zou plaatsvinden.

Experts en politici wilden vandaag ook al verder kijken dan fase 3, die ingaat op maandag 8 juni. Wilmès hintte er na de vorige NVR al naar: na fase 3 volgen er wellicht nog een aantal andere stappen richting een nieuw normaal. De NVR buigt zich onder meer ook over wat er vanaf 1 juli, 1 augustus en na de zomervakantie weer mag. Dat vraagt tijd en lang onderhandelen.

Ook op politiek vlak moet er over nog veel zaken een compromis gevonden worden. Hoe meer beslissingen, hoe meer politiek gebakkelei. Neem nu het sluitingsuur van de horeca: dat lag in het eerste voorstel op middernacht, maar onder druk van bepaalde ministers zou dat nu toch een uurtje opschuiven. Dat soort discussies heeft de NVR veel tijd gekost, zeker als er over ieder punt een compromis bereikt moet worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen