Direct naar artikelinhoud
De blok

De blok van Mingtje (19): ‘Wij zijn de generatie die kan zoeken naar een eerlijker systeem’

Mingtje Wang: ‘Je thuis voelen in jezelf is erg belangrijk.’Beeld Francis Vanhee

Ruim 260.000 Vlaamse studenten zijn op dit moment naarstig aan het blokken, of aan het uitstellen. Twee weken lang peilt De Morgen naar hun gemoedstoestand. Vandaag: Mingtje Wang (19), student sociologie aan de UGent.

Wat is het interessantste dat u afgelopen semester hebt geleerd?

“Op persoonlijk vlak heb ik een aantal heftige momenten meegemaakt de afgelopen periode. Ik wil niet in detail treden, maar ze hebben me doen beseffen dat zorg dragen voor jezelf en je thuis voelen in jezelf erg belangrijk is.

“Als student is het soms verleidelijk om dat te vergeten. Je bent altijd bezig: je spreekt af met vrienden, gaat naar feestjes, bent zelden op kot… Maar tijdens de lockdown vielen al die dingen weg en kon ik enkel terugvallen op mezelf. Ik worstel nog steeds met het concept ‘zelfliefde’, maar ik heb ingezien dat het cruciaal is.”

Waar zou u graag na uw studies willen terechtkomen?

“Ik wil sowieso even naar het buitenland. Normaal ging ik op Erasmus naar Amsterdam, maar door de coronacrisis is dat in het water gevallen. Nederland is en blijft een optie, maar ergens verder van huis ook.”

Waar dan?

“Goh, daar heb ik nog niet echt over nagedacht. Zuid-Amerika misschien. Of China. Daar ben ik geboren en het lijkt me een interessant land om een tijdje te verblijven. Kortom, plekken waar de westerse cultuur minder dominant is.

“Of andere culturen hier in Vlaanderen worden omarmd? Ik denk dat dat afhangt van waar je je bevindt. Hier in Gent zit ik in een jonge linkse bubbel die heel erg kritisch is en bezig is met diversiteit en rechtvaardigheid. Maar dat is niet overal zo. In de media zie je vaak xenofobe boodschappen van partijen die daar hun corebusiness van hebben gemaakt.”

Bent u bang dat u deel zal uitmaken van een verloren generatie door de coronacrisis?

“Het probleem is breder dan corona. We leven in een kapitalistisch systeem dat nog steeds gebaseerd is op uitbuiting. Dat is niet houdbaar. Maar ‘verloren’ vind ik verkeerd geformuleerd. Wij zijn de generatie die kan zoeken naar een eerlijker systeem.”