Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump: ‘Ik liet betogers niet wegsturen bij kerk’

De Amerikaanse president met een bijbel voor de kerk nabij het Witte Huis.Beeld Photo News

Donald Trump heeft ‘zelf geen opdracht gegeven’ om het gebied rondom de St. Johns Episcopal Church in Washington te ontruimen, zo heeft de Amerikaanse president woensdag gezegd. 

Trump liep maandag na een toespraak bij het Witte Huis naar de kerk om daar een bijbel in de lucht te houden. Trump verkondigde vervolgens dat hij zijn land veilig zou houden.

Leeggeveegd

Maar daarvoor moest wel eerst het tussenliggende park Lafayette Square door de veiligheidsdiensten worden leeg geveegd, waar op dat moment een vredevolle demonstratie aan de gang was. Daarbij zette de politie traangas, rubberen kogels en flitsgranaten in.

“Ik heb niet gezegd dat ze weg moesten”, zegt Trump nu over de verdreven demonstranten, die al dagen protesteren tegen politiegeweld. Ook stelt de president dat de politie geen traangas gebruikte. Maar volgens demonstranten en journalisten was dat wel degelijk het geval.

Verontwaardiging

De actie van Trump bij de 'kerk van de presidenten' leidde tot grote verontwaardiging, onder meer bij de bisschop van de Episcopaalse Kerk in Washington, Mariann Budde. Zij is boos omdat Trump een van haar kerken zou hebben gebruikt om een politiek statement te maken. “Ik ben woedend”, zei ze tegen The Washington Post. “Alles wat hij gezegd en gedaan heeft, is geweld aanwakkeren.”

Bunker

De kerk, die eerder tijdens protesten werd vernield, ligt vlakbij het Witte Huis. Ook daar vonden de laatste dagen hevige rellen plaats. Volgens Amerikaanse media zou Trump vanwege de onlusten zelfs zijn overgebracht naar een beveiligde bunker onder het Witte Huis, maar volgens de president zelf was dat alleen voor een “inspectie”. 

“Ik ben twee of drie keer naar beneden gegaan voor een inspectie, want op een dag kan je zo’n plek misschien nodig hebben. Ik ging naar beneden om het te bekijken”, aldus Trump woensdag.