Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVeiligheidsraad

Uitbaters over versoepeling: ‘We kunnen een vrij normale horecazomer krijgen’

'Het mag niet te gezellig en spontaan zijn', zegt Tijl Vermeersch (café Fatima, Gent). 'En dat is net de essentie van onze business.'Beeld Tim Dirven

De Veiligheidsraad heeft het licht op groen gezet, maar gaan straks ook alle cafés en restaurants open? De scherpste kantjes zijn van de veiligheidsvoorschriften afgevijld, toch rekenen heel wat uitbaters op verdere versoepelingen.

Video wordt geladen...

Na bijna drie maanden kunnen we nog eens op café of restaurant. De Nationale Veiligheidsraad zette het licht op groen voor een heropening vanaf volgende week maandag. Daarmee gaat de derde fase van de versoepelingen in van de maatregelen die het coronavirus moesten indijken.

Wel gelden er nog steeds strikte veiligheidsmaatregelen. In kleinere ruimtes waar veel volk opeengepakt zit, is de kans op besmetting het grootst, zo schatten de virologen in. Zo komt er enkel service aan tafel, aan de toog hangen is niet toegelaten. De regel om 1,5 meter afstand te houden moet strikt gerespecteerd worden. En het sluitingsuur is vastgelegd op 1 uur ’s nachts. Hoe later op de avond, hoe groter de kans dat de mensen, al dan niet met een glaasje op, lakser gaan omgaan met de regels, denken de experts. Rokers mogen niet even naar buiten gaan, om de circulatie in de cafés en restaurants tot een minimum te beperken. Wie de mensen bedient, draagt een mondmasker. 

“Het mag allemaal niet te gezellig en spontaan zijn”, zegt Tijl Vermeersch, van het Gentse café Fatima. “En dat is nu net de essentie van onze business.” Voorlopig gaat hij nog niet open, net als andere collega’s van hem. Het zou gewoon niet rendabel zijn, zegt hij. “Mijn café is niet zo groot. Op een drukke avond kan er gemakkelijk veertig à vijftig man binnen, volgens de nieuwe regels zullen het er acht zijn. De toog is het kloppend hart van het café, maar die moet leeg blijven.” Plaats voor een groot terras heeft hij evenmin. Pas binnen enkele weken gooit hij de deuren weer open. “De regels zullen wel stilaan afbrokkelen, zoals we de vorige weken al hebben gezien.” Het is de Veiligheidsraad die de algemene richtlijnen heeft uitgedokterd. De specifieke invulling daarvan is in een protocol gegoten dat de sector, experts en federaal economieminister Nathalie Muylle (CD&V) in overleg hebben opgesteld.

Minder fors

Wat daarbij opvalt: een aantal maatregelen is al minder fors uit de bus gekomen dan eerst aangekondigd. Zo was het oorspronkelijke sluitingsuur vastgelegd op 12 uur ’s nachts. Maar dat werd vooral door de restauranthouders als te vroeg geacht. Zij willen graag twee shiften kunnen organiseren. Ook Jelle Henneman rekent daarop. Hij is eigenaar van drie horecazaken in Antwerpen, een café, een bistro en een eetcafé. “Om half negen zullen we aan sommige tafeltjes moeten vragen om plaats te maken voor de volgende shift”, zegt hij. “Dat zal wennen zijn.”

Ook worden de uitbaters niet verplicht om de gegevens van hun klanten op te vragen. Het idee was om per tafel één telefoonnummer te registreren. Mocht blijken dat er een besmet persoon aanwezig was in het café of restaurant, dan kunnen de andere klanten verwittigd worden. De politiek voerde het voorstel af vanwege “praktisch onhaalbaar”. Mensen mogen ook in groepjes tot tien man komen eten of drinken. En: uitbaters worden niet verondersteld de glazen te wassen op 60 graden. Heel wat mensen in de sector keken op tegen de investering van een vaatwasmachine. 

“Dit is minder erg dan gevreesd”, zegt Henneman. “Als er nog wat versoepelingen komen, kunnen we een vrij normale horecazomer krijgen”. Hij start wel meteen maandag op. Maar, zo geeft hij zelf aan, hij heeft geluk want hij beschikt bij zijn drie zaken over een ruim terras. “We beginnen met één iemand in het café, vooral om te kijken hoe het loopt. Maar ik heb er vertrouwen in. Heel wat mensen snakken ernaar om opnieuw even thuis weg te zijn en vrienden te ontmoeten op café of restaurant.”

Volwassen sector

De horeca is een van de hardst getroffen sectoren door het coronamaatregelen, vanwege de volledige sluiting. De Vlaamse overheid kwam met een hinderpremie over de brug, maar die vervalt. Het is niet logisch te belonen wie langer dan verplicht toe blijft, zo kondigde Vlaams minister voor Economie Hilde Crevits (CD&V) aan. Vermeersch van café Fatima hoopt dat de overheid alsnog met geld over de brug komt, om het geleden omzetverlies te compenseren. “Anders houden we het misschien maar enkele weken vol”, zegt hij. Crevits geeft aan alternatieve steunmechanismen te onderzoeken, maar die zouden dan ook gelden voor andere sectoren, zoals de mode.

Tegelijk bereidt ook de federale regering een steunpakket voor. Zo is het de bedoeling dat etentjes op restaurant volledig fiscaal aftrekbaar worden en dat er een soort horeca-cheques komen, een alternatieve verloning naar het voorbeeld van maaltijd- of ecocheques. Maar vooral: de btw op niet-alcoholische dranken zou naar 6 procent zakken. “Zonder tussenkomst van de overheid waren we allemaal kopje-onder gegaan", zegt Henneman. “Die btw-verlaging mag wat mij betreft definitief worden, maar de vraag is in welke mate er geld moet gepompt worden in ondernemingen die niet langer levensvatbaar zijn. Het is een kans voor de sector om volwassen te worden, met minder zwartwerk en met correcte prijzen.” Hij is in elk geval van plan om zijn prijzen iets hoger te leggen.

De heropening van de horeca is nog niet afgerond. Vanaf begin juli kunnen casino’s de deuren openen en kunnen er weer recepties en feesten tot 50 mensen georganiseerd worden. Fuif- en discotheekbezoeken kunnen allicht pas vanaf begin september.