Direct naar artikelinhoud
LiveblogVerenigde Staten

Live - Black Lives Matter: Facebook verwijdert accounts van blanke ‘supremacists’

Een demonstrant maakt een Black Lives Matter-vuist bij een protestactie op trafalgar Square in Londen.Beeld AFP

Overal in de Verenigde Staten komen mensen op straat voor gelijke rechten en tegen het racisme bij de politie. Aanleiding is de dood van George Floyd, een zwarte man die stikte nadat hij hardhandig gearresteerd werd door blanke agenten in Minneapolis. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

• Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws
• Steun kwaliteitsjournalistiek en lees alle artikels. Neem een abonnement op De Morgen ›

Live

  1. Trump: ‘Hopelijk kijkt Floyd nu neer en denkt hij: ‘Dit is iets geweldigs dat gebeurt voor ons land’’

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft een persconferentie gegeven over de Amerikaanse economie, die er volgens hem heel goed voorstaat ondanks de coronacrisis. Hij klopte zichzelf op de borst voor de cijfers en voor wat hij betekent voor de Afro-Amerikaanse bevolking. Trump riep gouverneurs ook op om de nationale garde in te zetten tegen betogers wanneer demonstraties uit de hand lopen.

    Terwijl Trump de eerste elf minuten van zijn toespraak leek te improviseren, nam hij voor één statement een voorgeschreven verklaring ter hand, namelijk wanneer hij uitlegde wat gelijkberechtiging betekent in de VS: “Gelijkberechtiging moet betekenen dat elke Amerikaan een gelijkwaardige behandeling krijgt in elke ontmoeting met de politie, onafhankelijk van ras, huidskleur, geslacht of geloof.”

    “We hebben allemaal gezien wat er vorige week gebeurd is. We kunnen dat niet laten gebeuren”, stelde de president, verwijzend naar de dood van George Floyd, die stierf nadat een politieagent bijna negen minuten lang zijn knie in diens nek zette. “Hopelijk kijkt Floyd nu neer en denkt hij: dat is iets geweldigs dat gebeurt voor ons land. Het is een mooie dag voor hem, het is een mooie dag voor iedereen”, zei Trump, verwijzend naar de economische cijfers. “Dit is een geweldige dag op vlak van gelijkheid.”

  2. Burgemeester Washington verandert naam van straat richting Witte Huis naar Black Lives Matter Plaza

    Muriel Bowser, de burgemeester van Washington, DC, heeft de naam van een straat nabij het Witte Huis veranderd naar ‘Black Lives Matter Plaza’ en liet de slogan in gigantische gele letters schilderen op de straat die recht richting het Witte Huis loopt. Daarmee zet ze zich af tegen president Trumps militaristische reactie op de protesten in de VS wegens buitensporig politiegeweld.

    De burgemeester is misnoegd over Trumps inzet van de militaire politie en federale wetshandhavingsinstanties tijdens een protest maandag, zodat hij zelf met een bijbel kon poseren voor de foto voor een kerk nabij het Witte Huis. “We willen de troepen weg uit de staat, weg uit Washington, DC”, zei ze donderdag tijdens een persconferentie. Nochtans riep Trump de staten vandaag opnieuw op om de nationale garde in te zetten om de betogingen de kop in te drukken.

    Vandaag installeerde de stad het naambordje voor Black Lives Matter Plaza aan het kruispunt waar ook de kerk gelegen is waar Trump eerder deze week poseerde met de bijbel.

    Beeld EPA
  3. Twee Amerikaanse agenten geschorst nadat ze 75-jarige man omverduwen tijdens protesten in Buffalo

    Twee agenten in Buffalo, in de staat New York, zijn geschorst nadat zij een protesterende man op leeftijd hadden omvergeduwd tijdens een demonstratie tegen politiegeweld en racisme.

    De 75-jarige demonstrant raakte gewond en is naar een ziekenhuis gebracht, liet burgemeester Byron Brown van Buffalo weten. Op sociale media was een video opgedoken waarin de duw door de agenten te zien is.

    Op de beelden is te zien dat de man na de duw roerloos op de grond blijft liggen en dat er zich een plas bloed bij zijn hoofd vormt. Burgemeester Brown stelde op Twitter “zeer verontrust” te zijn door de video en dat een politieonderzoek is ingesteld. Het slachtoffer verkeert volgens Brown in een “stabiele, maar ernstige toestand”. 

  4. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwbrief.

  5. Facebook verwijdert accounts van blanke 'supremacists'

     Bij de Black Lives Matter-protesten in de Verenigde Staten voor gelijkheid en tegen geweld is geen sprake van buitenlandse inmenging via platformen van Facebook. Dat maakte het techbedrijf bekend. Wel zijn verschillende accounts verwijderd die gekoppeld waren aan een tweetal groeperingen die pleiten voor blanke overmacht.

    De Amerikaanse procureur-generaal William Barr zei donderdag nog dat de Amerikaanse overheid bewijzen heeft dat "buitenlandse actoren" er alles aan doen om het geweld in de VS te verergeren. Maar dat gebeurt dan volgens Facebook-medewerkers niet via de platformen van het techbedrijf.

    Via de twee groeperingen waar Facebook wel ingreep, Proud Boys en American Guard, werden tegenprotesten en bijeenkomsten georganiseerd. Daarbij zouden zij zich ook fysiek willen mengen in de strijd. In sommige gevallen ook bewapend. Deze bewegingen zijn door Facebook eerder van de platformen verbannen. Ook accounts van mensen die zich voordeden als Antifa-leden en aanzetten tot geweld, werden offline gehaald. 

  6. Trump: 'Niemand heeft ooit zoveel voor de zwarte gemeenschap gedaan als ik'

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag tijdens een persconferentie over de Amerikaanse economie, die er volgens hem momenteel heel goed voorstaat ondanks de coronacrisis. Hij klopte zichzelf op de borst voor de cijfers en voor wat hij betekent voor de Afro-Amerikaanse bevolking en riep gouverneurs op om de nationale garde in te zetten tegen betogers wanneer demonstraties uit de hand lopen.

    Hij beloofde dat de kwetsbare regio’s van de VS zijn volle aandacht krijgen. “Niemand heeft ooit voor de zwarte gemeenschap gedaan wat president Trump heeft gedaan”, klonk het. 

    Trump verwees daarbij naar de langetermijnovereenkomst voor financiering van Amerikaanse hogescholen en universiteiten die voornamelijk zwarte studenten aantrekken. Bewijs waarom niemand ooit meer deed voor de zwarte gemeenschap in zijn land dan hijzelf, levert de president hier evenwel niet mee.

  7. Antiracismebetoging in Brussel mag onder voorwaarden doorgaan

     De stad Brussel "tolereert" dat er zondag 7 juni een Black Lives Matter-betoging plaatsvindt op het Poelaertplein aan het Justitiepaleis. Dat meldt Brussels burgemeester Philippe Close. Het zal een statische manifestatie worden die onderworpen is aan de socialeafstandsregels en de hygiënemaatregelen voor de inperking van het coronavirus.

    De huidige coronamaatregelen laten het normaal gezien niet toe om te betogen en in groep samen te komen.

  8. ‘Op sociale media riepen ze op ‘dat ze me moesten neerknuppelen’: Belgische stemmen over racisme

    Sinds de dood van de Afro-­Amerikaan George Floyd onder een witte politieknie, op 25 mei, woedt #BlackLives­Matter heviger dan ooit. Ook in Europa, ook bij onze burgers. ‘Ik denk wel twee keer na voor ik de politie bel.’

    Lees alle getuigenissen.

    Beeld Damon De Backer
  9. Eén agent was nog maar vier dagen in dienst, een andere had al 18 klachten aan zijn been

    De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft de politiedossiers kunnen inkijken van de vier ex-agenten die in de cel zitten voor de dood van George Floyd. Daaruit blijkt dat tegen Derek Chauvin, de man die zijn knie in de nek van Floyd zette, al zeker 18 keer een klacht was ingediend, onder meer omdat hij hardhandig optrad tegen een vrouw die 16 kilometer per uur te snel had gereden. Twee keer werd hij ook effectief berispt, volgens politiedocumenten.

    Een andere agent was nog maar vier dagen in dienst.

  10. Obama keert zich tegen Trump

    Na jaren aan de zijlijn keert ­Barack Obama zich alsnog tegen zijn opvolger Donald Trump. De coronacrisis, protesten tegen ­racisme en mogelijk ook de ­komende verkiezingen zetten de oud-president aan tot zijn ‘hoogst ongebruikelijke’ kritiek.

    Lees nu: De maat is vol: Obama keert zich tegen zijn opvolger Trump

    Beeld AFP
  11. Washington verandert in een militair fort

    Donald Trump graaft zich in. Washington DC, waar de president federale bevoegdheid kan uitoefenen, begint op een belegerde stad te lijken. Van over heel het land worden soldaten ingevlogen om de opstand neer te slaan, maar veel indruk maakt dat niet. ‘Wij gaan al jaren dood.’ 

    Lees nu: ‘Ofwel is Trump heel bang, ofwel denkt hij dat hij heel gehaat is’: Washington verandert in een militair fort

    Beeld AFP
  12. Herdenkingsdienst vol emoties

    Zo’n 500 mensen hebben donderdagavond in Minneapolis een herdenkingsdienst gehouden voor George Floyd. Familie en vrienden van Floyd, beroemdheden uit Hollywood, muzikanten, politici en mensenrechtenactivisten verzamelden zich rond de gouden kist van Floyd in een kapel van de North Central University in Minneapolis.

    “Het verhaal van George Floyd is het verhaal van zwarte mensen in de Verenigde Staten. Want al sinds 401 jaar is de reden dat we nooit hebben kunnen zijn wie we wilden zijn en waarvan we droomden te zijn, dat jullie je knie op onze nek hielden”, sprak de prominente activist dominee Al Sharpton in een felle toespraak. Lees meer.

    Beeld AFP
  13. Trump deelt brief die demonstranten ‘terroristen’ noemt

    Amerikaans president Trump laat in een Twitter-bericht weten wat hij van de demonstranten vindt: de president deelde een brief van zijn voormalige advocaat John Dowd, gericht aan ex-minister van Defensie Jim Mattis. Die laatste had gisteren fors uitgehaald naar Trump, waarop Dowd in zijn pen kroop om de president te verdedigen. 

    “De nep-protesten bij Lafayette waren niet vreedzaam en niet echt”, aldus Dowd. “Het zijn terroristen die luie met haat gevulde studenten misbruiken om brand te stichten en vernielingen aan te richten. Ze vielen de politie aan en hadden geen respect toen die het gebied wilden aanpakken voor de avondklok.” 

    Trump liet vannacht ook weten geen enkel probleem te zien in de inzet van legerhelikopters om betogers in Washington DC te verdrijven. “Het probleem zijn niet de zeer getalenteerde, laag vliegende helikopterpiloten die onze stad willen redden, het probleem zijn de brandstichters, plunderaars, criminelen en anarchisten die ze (en ons land) willen vernietigen!”, schrijft de president op zijn favoriete medium.

    Twitter bericht wordt geladen...

  14. ‘Trump woont begrafenis Floyd niet bij’

    De Amerikaanse president Donald Trump is niet van plan de begrafenis van George Floyd bij te wonen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van twee ingewijden.

    Gisteravond (plaatselijke tijd) vond in Minneapolis, waar Floyd stierf, een plechtigheidsbijeenkomst plaats. Komend weekend wordt eenzelfde evenement georganiseerd in North Carolina en dinsdag wordt de zwarte Amerikaan begraven in zijn voormalige woonplaats Houston. Zoals het er nu voorstaat, zal president Trump bij geen van die bijeenkomsten aanwezig zijn.

    De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft volgens de advocaat van de familie van Floyd wel toestemming gevraagd en gekregen om de begrafenis bij te wonen. Zelf heeft de voormalige vicepresident nog niet bevestigd dat hij aanwezig zal zijn.

  15. 75-jarige actievoerder in VS gewond na duw van politie

    Twee agenten in Buffalo, in de staat New York, zijn geschorst nadat op sociale media een video was opgedoken waarin te zien is hoe zij een protesterende man op leeftijd omver duwen tijdens een demonstratie tegen politiegeweld en racisme. De 75-jarige demonstrant raakte gewond en is naar een ziekenhuis gebracht, liet burgemeester Byron Brown van Buffalo donderdag (lokale tijd) weten.

    Op de beelden is te zien dat de man na de duw roerloos op de grond blijft liggen en dat er zich een plas bloed bij zijn hoofd vormt.

    Burgemeester Brown stelde op Twitter "zeer verontrust" te zijn door de video en dat een politieonderzoek is ingesteld. Het slachtoffer verkeert volgens Brown in een "stabiele, maar ernstige toestand". Gouverneur Andrew Cuomo van New York noemde het voorval "geheel ongerechtvaardigd en volkomen schandelijk".

    Twitter bericht wordt geladen...

  16. Burgerrechtenorganisatie klaagt Trump aan voor ontruiming park

    De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) gaat president Donald Trump en justitieminister William Barr aanklagen voor de ontruiming van een park in Washington DC waar maandag een demonstratie plaatsvond.

    Volgens de ACLU zijn de grondrechten van actievoerders geschonden toen het gebied door de veiligheidsdiensten werd leeg geveegd. De organisatie spant de rechtszaak aan met demonstranten die deelnemen aan de protesten tegen politiegeweld en racisme in de VS.

    Het Lafayette Square werd maandag ontruimd zodat president Trump na een toespraak naar een kerk in de buurt kon lopen om daar een bijbel in de lucht te houden. Zelf zei Trump dat hij niet de opdracht gegeven heeft voor de actie. "Ik heb niet gezegd dat ze weg moesten", zei Trump over de demonstranten. Ook zei de president dat de politie geen traangas gebruikte, maar volgens demonstranten en journalisten was dat wel degelijk het geval.

    Met een bijbel in de hand verkondigde Trump dat hij zijn land veilig zou houden.Beeld Photo News
  17. Protesten in New York ondanks avondklok

    In New York gingen donderdagavond duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen politiegeweld en racisme, ondanks een avondklok die in de hele stad van kracht is. Dat meldt The New York Times. Volgens de krant heeft de politie tientallen demonstranten gearresteerd.

    Duizenden mensen waren nog op de been in Brooklyn, Manhattan en The Bronx na 20.00 uur (plaatselijke tijd), toen de avondklok inging, stelt The New York Times. In Manhattan demonstreerden honderden mensen bij de ambtswoning van burgemeester Bill de Blasio. Volgens veel demonstranten heeft de politie te hard opgetreden bij de protesten in de stad.

    In Washington, waar de de avondklok donderdag werd opgeheven, verlopen de protesten rustig, meldt The Washington Post. De groepen mensen die er op de been zijn om te protesteren lijken kleiner van omvang te zijn dan de afgelopen dagen het geval was. Eerder op de dag werd bekend dat de hekken die vanwege de demonstraties rond het Witte Huis zijn geplaatst tot 10 juni blijven staan.

    Beeld Getty Images
  18. 8 minuten en 46 seconden stilte

    In de Amerikaanse stad Minneapolis is de herdenkingsdienst voor George Floyd donderdagavond afgesloten met 8 minuten en 46 seconden stilte. Symbolisch, omdat de Amerikaan precies even lang op de grond lag met de knie van een politieagent in zijn nek.

    "Er zijn geen excuses" om Floyd zo lang op de grond te laten liggen, zei dominee Al Sharpton na het emotionele stiltemoment. Volgens de prominente burgerrechtenactivist is het tijd dat de Amerikaanse politie en justitie rekenschap afleggen voor de dood van Afro-Amerikanen.

    Sharpton meent dat "het tijdperk is aangebroken om het politiewerk aan te pakken". Hij lanceerde een oproep om een nieuwe "mars op Washington" te organiseren op 28 augustus, de datum van de historische burgerrechtendemonstratie van 1963.

    Behalve Sharpton waren ook de familie van Floyd, de burgemeester van Minneapolis Jacob Frey, activist Jesse Jackson en Democratisch senator Amy Klobuchar aanwezig op de dienst in de North Central University. 

    De familie van Floyd tijdens het moment van stilte.Beeld AP
  19. Kanye West doneert 2 miljoen dollar voor familie George Floyd en betaalt studiegeld voor diens dochter

    Kanye West heeft 2 miljoen dollar geschonken om de families van George Floyd, Ahmaud Arbery en Breonna Taylor te steunen. Een deel van dat geld zal dienen om het studiegeld voor Floyds dochter te betalen.

  20. Herdenkingsdienst in Minneapolis gestart

     In de Amerikaanse stad Minneapolis is om 20.30 uur Belgische tijd een herdenkingsdienst begonnen voor George Floyd, de Afro-Amerikaan die door brutaal politiegeweld om het leven is gekomen, zo was rechtstreeks op nieuwszender CNN te volgen.

    Voor de dienst in de North Central University begon, knielde burgemeester van Minneapolis Jacob Frey voor de kist van de overledene en barstte in tranen uit.

    De familie van Floyd kreeg gezelschap van onder meer burgerrechtenactivist, dominee en ex-presidentskandidaat Jesse Jackson en eveneens ex-presidentskandidaat Al Sharpton, als dominee stichter en voorzitter van de burgerrechtenorganisatie National Action Network, en Democratisch senator voor Minnesota, alsmede recente ex-presidentskandidate Amy Klobuchar.

    Aan het woord waren onder meer familie-advocaat Benjamin Crump en broers van George Floyd, Rodney en Philonise.

    Crump zei dat niet de coronapandemie Floyd heeft gedood, maar "de pandemie van racisme en discriminatie". "Wij willen geen twee justities in de VS. Eén voor blanken en zwarten", voegde hij eraan toe.

    Volgens Sharpton had Floyd niet overleden moeten zijn en is hij niet aan de gekende gezondheidssituatie. "Hij stierf vanwege een gekend Amerikaans crimineel falen van de Amerikaanse justitie."

    Het gaat om de eerste van een reeks herdenkingen. Buiten hadden zich honderden mensen verzameld.

    In Brooklyn (New York) pleitte een andere broer van George Floyd, Terrence, voor - alleen - vreedzaam protest. 

  21. Washington heft avondklok op

    De burgemeester van de Amerikaanse hoofdstad Washington heft de avondklok op die was ingesteld vanwege de aanhoudende protesten tegen politiegeweld en racisme. Die protestacties worden volgens de lokale autoriteiten steeds vreedzamer, bericht de krant The Washington Post.

    In de hoofdstad van de VS wordt al zes nachten op rij gedemonstreerd. Betogers en veiligheidstroepen botsten onder meer bij het Witte Huis. De afgelopen nacht zouden geen arrestaties zijn verricht of agenten gewond zijn geraakt. "De komende dagen verwachten we meer van hetzelfde", zei politiechef Peter Newsham volgens de krant.

    De openbare orde in Washington wordt niet alleen gehandhaafd door de lokale politie. Er zijn ook veiligheidstroepen actief die rechtstreeks onder de federale overheid vallen. De lokale autoriteiten zitten in hun maag met de aanwezigheid van de nationale garde en federale politiediensten. De politie van Washington zou niet goed zijn geïnformeerd over welke instanties nu allemaal waken over de veiligheid.

    Burgemeester Muriel Bowser merkte op dat er militaire eenheden actief zijn in haar stad "waar we niet om hebben gevraagd". Haar politiechef zei dat er later op aangedrongen zal worden dat medewerkers van federale politiediensten zich duidelijk identificeren.

  22. Wilmès hoopt op alternatief voor massale antiracismebetoging in Brussel

    Premier Sophie Wilmès hoopt dat Brussels burgemeester Philippe Close in overleg met de organisatoren een alternatief vindt voor een antiracismebetoging met mogelijk meer dan 5.000 deelnemers die zondag zou plaatsvinden in de hoofdstad. Dat zei ze in de Kamer. Dergelijk massaprotest "zou in strijd zijn met de maatregelen die we hebben genomen om de bevolking te beschermen, niet om haar te muilkorven of het zwijgen op te leggen", benadrukte ze.

  23. ‘Geen toestemming voor manifestatie in Antwerpen’

    Door de geldende maatregelen rond COVID-19 in heel het land, is het nog steeds niet toegelaten om betogingen of manifestaties te organiseren. Dat benadrukken de stad Antwerpen en de lokale politie nadat op sociale media een oproep circuleerde om op zondag een manifestatie tegen racisme te houden op de Groenplaats. De organisatoren hebben geen officiële toelating om een actie te organiseren.

    Een groepering die zich Belgian Youth Against Racism noemt, riep de laatste dagen op sociale media op om een vreedzame solidariteitsactie te houden in verschillende Vlaamse steden. De pagina op Facebook telt donderdag al meer dan 600 geïnteresseerden, om "vreedzaam en veilig' hun solidariteit te betuigen.

    Maar er is geen officiële toelating voor de actie. Dat zegt de Antwerpse politie op Twitter en wordt bevestigd door het kabinet van burgemeester Bart De Wever. "Manifestaties blijven verboden, er zal dus geen officiële toelating verleend kunnen worden", klinkt het. "Berichten dat dit wel zo zou zijn, zijn dus foutief." 

  24. Vriend die mee in wagen van George Floyd zat: 'Hij verzette zich op geen enkele manier'

    Maurice Lester Hall (42), zat naast George Floyd in de wagen toen de politie de bestuurder, Floyd, in Minneapolis arresteerde. Hall sprak met de New York Times over de laatste momenten van zijn vriend.

    “Van in het begin probeerde hij zo onderdanig mogelijk aan te geven dat hij zich op geen enkele manier verzette”, zei Hall aan de Amerikaanse krant. “Ik hoorde hem smeken: ‘Alstublieft, agent, wat betekent dit allemaal?’”

     “Hij schreeuwde om hulp van eender wie omdat hij aan het sterven was”, aldus Hall. “Ik zal mij de angst op het gezicht van Floyd altijd blijven herinneren, want hij was een topper. Dat blijft aan me plakken: een volwassen man zien huilen en dan een volwassen man zien sterven.”

  25. ‘Een aanzienlijke stap richting gerechtigheid’

    Betogers in de Verenigde Staten en de familie van George Floyd hebben instemmend gereageerd op de arrestatie woensdag van drie agenten die betrokken waren bij zijn gewelddadige aanhouding. Zij worden verdacht van medeplichtigheid bij de dood van Floyd en riskeren een celstraf van veertig tot vijftig jaar. 

    De aanklacht tegen hoofdverdachte Derek Chauvin is verzwaard, ‘derdegraadsmoord’ (waarbij de dader niet de intentie had om te doden) naar ‘tweedegraadsmoord’ (moord zonder voorbedachte rade).

    “Dit is een aanzienlijke stap richting gerechtigheid”, zei advocaat Benjamin Crump namens de familie Floyd na de arrestatie van de agenten. Crump: “Wij zijn dankbaar dat deze belangrijke stap is genomen voordat George Floyd wordt begraven. Tegelijk kunnen wij dit niet vieren omdat een arrestatie nog geen veroordeling is.” Lees meer.

    Shawanda Hill, de vriendin van George Floyd, op de plaats waar hij werd gearresteerd en overleed.Beeld AFP
  26. Overleg over Black Lives Matter-betoging in Brussel

    Betogingen zijn onder de huidige coronamaatregelen niet toegestaan, maar zondag om 15 uur staat er toch opnieuw een Black Lives Matter-betoging tegen racisme gepland in Brussel. Ditmaal op het Poelaertplein aan het Justitiepaleis. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) laat weten dat er gepraat wordt met de initiatiefnemers over de mogelijke vorm van het protest.

    Afgelopen maandag kwamen er op het Brusselse Muntplein en het Gentse Sint-Pietersplein ook al tientallen tot honderden mensen samen voor een Black Lives Matter-betoging. Die werd toen gedoogd en de politie kwam niet tussen. Doordat het toen om een beperkt aantal manifestanten ging, kon de sociale afstand gerespecteerd worden. 

    Op het Facebookevenement van de nieuwe betoging op het Poelaertplein laten al bijna 5.000 mensen weten dat ze aanwezig zullen zijn en tonen nog eens 10.000 mensen interesse in het evenement. Als die massa volk komt opdagen, zullen de socialeafstandsregels niet meer gerespecteerd kunnen worden.

    Ook in Parijs protesteerden deze week 20.000 mensen tegen politiegeweld en racisme. Correspondent Daan Kool stond dinsdag in de menigte en zag dat de woede groter was dan de angst voor het coronavirus.

    Protest tegen politiegeweld en racisme in Parijs.Beeld Photo News
  27. Amerikaanse politie schiet knielende man dood

    Een 22-jarige man is in de Amerikaanse staat Californië door een politieagent doodgeschoten terwijl hij geknield op de grond zat. Het incident gebeurde dinsdag in de stad Vallejo, maar de politie maakte het pas woensdag (plaatselijke tijd) bekend. 

    Het incident vond plaats terwijl in heel de Verenigde Staten gedemonstreerd wordt tegen politiegeweld en racisme. Er is geen link met de protesten.

    Het slachtoffer was volgens Amerikaanse media een Latijns-Amerikaanse man die probeerde te vluchten voor een overval op de vestiging van een drogisterijketen. De politieman die schoot, verwarde een hamer die het slachtoffer in zijn zak had met een vuurwapen, aldus de autoriteiten.

    In zijn vlucht voor de overval rende Sean Moterrosa richting een auto waarmee kort daarvoor een politiewagen was geramd. Hij stopte plotseling en ging op zijn knieën zitten met zijn handen boven zijn middel. Een politieman dacht de kolf van een vuurwapen te zien, zag hem als een gevaar en schoot vijf keer vanuit zijn patrouillewagen. Moterrosa werd een keer geraakt en overleed ter plekke.

    Justitie en politie zijn een strafrechtelijk onderzoek begonnen vanwege het gebruik van dodelijk geweld. 

  28. ‘Eerste president die niet probeert Amerikanen te verenigen’

    De voormalige Amerikaanse minister van Defensie James Mattis heeft hard uitgehaald naar president Donald Trump in een opiniestuk op de site van The Atlantic. Mattis noemt Trump ‘een gevaar voor de grondwet’ en hij beschuldigt de president ervan het land te verdelen. “Donald Trump is de eerste president die ik heb meegemaakt die niet eens probeert het Amerikaanse volk te verbinden. In plaats daarvan probeert hij de Amerikanen te verdelen.” Lees meer.

  29. Obama roept burgemeesters op politiebeleid te hervormen

    De Amerikaanse oud-president Barack Obama heeft woensdag alle burgemeesters in de Verenigde Staten opgeroepen het beleid over gebruik van geweld door hun politiekorpsen tegen het licht te houden en te hervormen in samenspraak met lokale gemeenschappen. Dat zei Obama vanuit zijn huis in Chicago tijdens een livestream-evenement. 

    Het is voor het eerst dat de voormalige president op beeld van zich laat horen over de onrust die in de VS is ontstaan na de dood van George Floyd. Lees meer.

    Beeld AFP
  30. Politie New York grijpt in bij protest in Brooklyn

    De politie van New York heeft bij een protest tegen politiegeweld en racisme in de wijk Brooklyn ingegrepen. Dat meldt televisiezender CNN en is te zien op beelden op sociale media. De vreedzame mars werd tegengehouden door agenten.

    De commissaris van de politie in de stad zei tegen CNN dat er mensen zijn opgepakt, omdat ze ondanks de avondklok nog aan het demonstreren waren. "Het zijn er vooralsnog minder dan de afgelopen dagen, maar de avond is nog jong."

    Ook in andere steden wordt weer volop geprotesteerd. Op foto's zijn demonstraties en protestmarsen in onder meer Washington DC, Seattle, St. Charles, Philadelphia en San Francisco te zien. In San Francisco waren er weer demonstranten op een paard aanwezig.

    In Washington DC zijn veel politieagenten en leden van de nationale garde op de been. De demonstratie verloopt vreedzaam, maar veel actievoerders maken nog geen aanstalten om weg te gaan, ondanks dat de avondklok bijna ingaat.

    Twitter bericht wordt geladen...

  31. Antifa is de nieuwe vijand van Trump. Maar wat is Antifa precies?

    President Trump dreigt de extreemlinkse beweging Antifa uit te roepen tot ‘terroristische organisatie’. Volgens hem is Antifa de kwade genius achter al de golven van geweld bij de antiracisme demonstraties in de VS. Maar wie of wat is Antifa precies?

    Lees het volledige artikel.

    Beeld Boston Globe via Getty Images
  32. Aanklacht tegen agent verantwoordelijk voor dood George Floyd verzwaard

    De aanklacht tegen Derek Chauvin, de politieagent uit Minneapolis die George Floyd doodde toen hij tijdens diens arrestatie de man bijna negen minuten lang in bedwang hield door zijn knie in diens nek te plaatsen, is verscherpt. De agent wordt nu aangeklaagd voor "moord zonder voorbedachtheid" ("2nd degree murder"). Ook de drie andere betrokken agenten worden nu aangeklaagd.

    De 44-jarige Chauvin werd vorige week aangeklaagd voor onopzettelijke doodslag, nadat hij op 25 mei George Floyd om het leven bracht. Daarvoor hing hem een mogelijke celstraf van 25 jaar boven het hoofd, al is dat in de praktijk slechts 12,5 jaar. Nu de klacht werd verzwaard naar opzettelijke doodslag, riskeert hij 40 jaar cel.

    De drie andere betrokken agenten, Thomas Lane, J. Alexander Kueng and Tou Thao, worden aangeklaagd voor medeplichtigheid, bericht de krant Star Tribune vandaag onder aanhaling van bronnen.

  33. Lezers over de protesten in de VS: ‘Zou de storm deze keer nog gaan liggen? De kans is kleiner dan ooit’

    Sinds de dood van George Floyd komen overal in de VS mensen op straat, uit protest tegen racistisch politiegeweld. Ze eisen eens te meer gelijke rechten, in een land dat zelden zo verdeeld leek als nu. Hoe schatten onze lezers de toestand in de VS in, vroegen we via demorgen.be? En hier in Europa, waar in verschillende steden ook gemanifesteerd wordt? Een selectie uit de inzendingen.

    Lees de reacties.

  34. ‘Trump heeft racisme weer salonfähig gemaakt’

    Amerika staat al ruim een week in brand sinds politiegeweld leidde tot de dood van George Floyd. Wat is er geworden van het land van de grenzeloze mogelijkheden, van ‘The American Dream’? ‘Je kan je vandaag nauwelijks voorstellen dat er vier jaar geleden nog een zwarte president was’, zegt Frank Albers, docent Amerikaanse Cultuur aan de Universiteit Antwerpen.

    Lees het volledige interview.

    Amerikaspecialist Frank Albers.
  35. Amerikaanse minister van Defensie geen voorstander van inzet leger

    De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper heeft woensdag publiekelijk verklaard geen voorstander te zijn om het leger in te zetten bij de protesten die in de Verenigde Staten woeden na de dood van Afro-Amerikaan George Floyd.

    President Donald Trump dreigde er de voorbije dagen mee het leger in te zetten om de protesten na de dood van George Floyd neer te slaan. 

    “De optie om actieve strijdkrachten in te zetten mag alleen worden gebruikt als een laatste redmiddel, en alleen in de meest urgente en nijpende situaties”, vertelde Esper tijdens een persmoment. “We bevinden ons nu niet in een van die situaties.”

  36. Trump: 'Ik liet betogers niet wegsturen bij kerk'

    Donald Trump heeft “zelf geen opdracht gegeven” om het gebied rondom de St. Johns Episcopal Church in Washington te ontruimen, zo heeft de Amerikaanse president gezegd.

    Trump liep maandag na een toespraak bij het Witte Huis naar de kerk om daar een bijbel in de lucht te houden. Trump verkondigde vervolgens dat hij zijn land veilig zou houden. 

    Maar daarvoor moest wel eerst het tussenliggende park Lafayette Square door de veiligheidsdiensten worden leeg geveegd, waar op dat moment een vredevolle demonstratie aan de gang was. Daarbij zette de politie traangas, rubberen kogels en flitsgranaten in.

    “Ik heb niet gezegd dat ze weg moesten”, zegt Trump nu over de verdreven demonstranten, die al dagen protesteren tegen politiegeweld. Ook stelt de president dat de politie geen traangas gebruikte. Maar volgens demonstranten en journalisten was dat wel degelijk het geval.

  37. Soldaten op straat in de VS? Dat gaat zomaar niet

    Een legerhelikopter die dreigend dicht boven de demonstranten hangt, de hoogste militair die in gevechtstenue zijn opwachting maakt bij de president en een senator die vraagt om inzet van de roemruchte 101ste luchtlandingsdivisie. De inzet van militairen op Amerikaans grondgebied komt steeds dichterbij. Toch is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend.

    Lees het hele artikel.

    Beeld AP
  38. Onderzoek naar inzet legerhelikopters tegen demonstranten

    De Amerikaanse Nationale Garde zegt dat er een onderzoek komt naar het gebruik van zware legerhelikopters boven demonstranten in de straten van hoofdstad Washington DC. Op videobeelden is te zien hoe verschillende helikopters, waarvan een met het logo van het Rode Kruis op, laag boven de menigte vliegt om de demonstranten uit elkaar te drijven. Een tactiek van ‘show of force’ die normaal gezien enkel in oorlogssituaties wordt gebruikt.

    Dat diezelfde tactiek nu in eigen land, tegen eigen burgers werd ingezet in stedelijk gebied, en dan nog met een helikopter die normaal gezien gebruikt wordt om hulp te bieden aan gewonden, kan op heel wat kritiek rekenen.

    “Dit was een domme zet”, aldus Geoffrey Corn, voormalig legeradvocaat en professor aan het South Texas College of Law in Houston aan The Washington Post. “De symbolische betekenis van het Rode Kruis is alom gekend: het toont aan dat deze soldaten normaal ingezet worden in niet-gevechtsfuncties.” 

    Lees hier meer.

  39. Canadese premier Trudeau blijft 21 seconden stil na vraag over Trump

    21 seconden. Zolang nam de Canadese premier Justin Trudeau de tijd om een antwoord te formuleren op een vraag over de rellen in de VS en Donald Trumps aanpak ervan. Tijdens het ongemakkelijke moment bleven de camera’s gewoon draaien.

    Bekijk de video hier.

    De Canadese premier Justin Trudeau tijdens zijn dagelijkse persmoment.Beeld videostill
  40. Analyse: volgens Trump bescherm je alleen met harde hand een democratie

    VS-president Donald Trump wil met zijn rigoureuze aanpak van de onlusten in de VS tonen dat hij de man is van de harde hand. Maar zo’n beleid kan snel ontsporen. ‘U zet de levens van jonge twintigers op het spel.’

    Lees de analyse hier.

    Op Lafayette Square in Washington, nabij het Witte Huis, schuwde de oproerpolitie geen geweld om de vredelievende betogers weg te krijgen.Beeld AFP
  41. ‘Een beroepsleger zet je niet in tegen je eigen bevolking’

    Het dreigement van VS-president Donald Trump om militairen te ontplooien om de aanhoudende straatprotesten na de dood van George Floyd te onderdrukken groeide uit ijskoude electorale logica, maar dreigt een historische vergissing te worden die kan eindigen in méér bloedvergietenschrijft journalist Maarten Rabaey in het standpunt van vandaagTrump balanceert op de rand van zijn eigen grondwet.

    Lees het standpunt hier.

    Beeld DM
  42. George W. Bush brengt hulde aan demonstranten

    In een persmededeling zegt ex-president George W. Bush geschokt te zijn door de brutale verstikking van George Floyd, en ongerust over het onrecht en de angst die ons land verstikt

    Het blijft een shockerende mislukking dat vele Afro-Amerikanen, in het bijzonder jonge mannelijke Afro-Amerikanen, lastiggevallen en bedreigd worden in hun eigen land, aldus Bush. Het is sterk wanneer demonstranten, beschermd door verantwoordelijke politiekrachten, op straat komen voor een betere toekomst.

    Hij benadrukte dat gerechtigheid alleen met vreedzame middelen bereikt kan worden, maar erkent ook dat vrede hand in hand moet gaan met gelijkheid. Plunderen is geen bevrijding, en vernieling is geen vooruitgang, aldus Bush. Maar we weten ook dat blijvende vrede in onze gemeenschappen echte gelijkheid vereisen.

  43. Demonstranten in de tang op Manhattan Bridge

    In New York City is een groep demonstranten die zich afgesplitst had van een grotere groep, die eerder op de dag in Brooklyn had geprotesteerd, vast komen te zitten op de Manhattan Bridge, die aan beide kanten wordt omsingeld door politieagenten.

    De groep was op weg naar Manhattan, maar werden dus op de Manhattan Bridge tegengehouden door de politie. Dat meldt CNN.

    Sommige mensen proberen volgens de zender terug te draaien, maar politieagenten staan met witte tie wraps klaar: een soort plastic bandjes die als handboeien gebruikt kunnen worden.

    Demonstranten en politie op de Manhattan Bridge. Beeld REUTERS

    Trump twitterde intussen over de chaos, wetteloosheid en vernieling in New York. Wanneer zal gouverneur Cuomo de federale regering bellen om hulp?

    Twitter bericht wordt geladen...

  44. Trump gooit nog wat olie op het vuur, met de Bijbel in de hand

    Het contrast kon niet groter zijn. Terwijl van over de hele wereld de steunbetuigingen aan de familie van George Floyd en de zwarte Amerikanen toestromen, liet Amerikaans president Donald Trump het na om een boodschap van eenheid te verkondigen. Integendeel, hij gooide olie op het vuur. 

    Hij dreigde onder meer om het leger in te zetten als de gouverneurs er niet in slagen om het geweld te stoppen en de nationale garde niet inzetten, zoals hij dat heeft gevraagd. Na zijn toespraak liet de president zich fotograferen aan de St. Johns Episcopal Church, een kerk vlak bij het Witte Huis die beschadigd was door betogers. Om daar te geraken, dreef de politie betogers uiteen met traangas.

    Lees hier meer.

    Amerikaans president Donald Trump houdt een bijbel omhoog voor St. John's Church, recht tegenover het Witte Huis. Om daar te geraken, dreef de politie betogers uiteen met traangas. Beeld AP
  45. 'Meerderheid Amerikanen sympathiseert met demonstranten'

    Een meerderheid van de Amerikanen sympathiseert met de landelijke protesten in de VS die zijn uitgebroken na de dood van een zwarte arrestant door politiegeweld en keurt de reactie van president Donald Trump op de onrust af. Dat blijkt uit enquête die door marktonderzoeksbureau Ipsos is uitgevoerd in opdracht van persbureau Reuters.

    Uit het onderzoek dat op maandag en dinsdag werd uitgevoerd, bleek dat 64 procent van de Amerikaanse volwassenen "sympathiek stond tegenover mensen die nu protesteren", terwijl 27 procent zei dat ze dat niet was en 9 procent twijfelde.

    Meer dan 55 procent van de Amerikanen keurt de wijze waarop Trump de protesten aanpakt af. Slechts een derde van de ondervraagden kon zich er wel in vinden.

    Uit een andere peiling die door Ipsos werd uitgevoerd blijkt dat de Democratische uitdager tijdens de komende presidentsverkiezingen in november, Joe Biden, zijn voorsprong op Republikein Trump met tien procentpunten heeft vergroot.

  46. Vreedzame demonstratie aan Lincoln-monument in Washington

    Aan het Lincoln Memorial in Washington, DC hebben honderden mensen een vreedzame demonstratie gehouden tegen politiegeweld en de dood van George Floyd. Er werd gespeecht en gebeden en er werden borden omhoog gehouden met de eis voor gerechtigheid en een einde aan politiegeweld. "We zijn samen meer", klonk het onder andere.

    De vreedzame demonstratie eindigde toen de avondklok om 19 uur lokale tijd inging.

    Leden van de Nationale Garde staan op de trappen van het Lincoln monument in Washington, terwijl demonstranten een vreedzaam protest houden tegen politiegeweld en de dood van George Floyd.Beeld Getty Images
  47. Familie George Floyd: 'Willen gerechtigheid voor hem'

    Op een persconferentie in Minneapolis hebben het zesjarige dochtertje van George Floyd, Gianna, en haar moeder Roxie Washington, kort de pers toegesproken. Het was hun eerste publieke optreden sinds de dood van Floyd.

    "Ik wil dat iedereen weet dat dit is wat die agenten hebben weggenomen...", snikte de vrouw terwijl haar dochter naar haar opkeek. "Op het einde van de dag gaan zij weer naar huis om bij hun familie te zijn. Gianna heeft geen vader meer. Hij zal haar nooit zien opgroeien, afstuderen. Hij zal haar nooit naar het altaar leiden."

    "Ik ben hier voor mijn baby en ik ben hier voor George, want ik wil gerechtigheid voor hem, want hij was goed, wat iedereen ook denkt. En dit is het bewijs dat hij een goede man was", zegt de vrouw, wijzend naar hun dochtertje.

    Twitter bericht wordt geladen...

  48. Incidenten in Parijs bij protest

    In Parijs zijn dinsdagavond duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het politiegeweld in de VS jegens een zwarte man. Daarbij kwam het in de Franse hoofdstad tot incidenten, zo hebben journalisten van het Franse persbureau AFP vastgesteld.

    De politie had de betoging verboden, onder andere in verband met de coronamaatregelen. Projectielen vlogen door de lucht, de politie schoot traangas af, aldus de politieprefectuur.

    Demonstranten bij een brandende barricade in Parijs.Beeld AP
  49. Joe Biden zal begrafenis George Floyd bijwonen

    De democratische presidentskandidaat Joe Biden zal volgende week aanwezig zijn op de begrafenis van George Floyd. Dat heeft Ben Crump, de advocaat van de familie Floyd, bekendgemaakt. Volgens de advocaat vroeg het campagneteam van Biden toelating aan de familie om de dienst bij te wonen, en maakte de familie geen bezwaar.

    De familie kondigde daarnaast aan dat er de komende dagen nog verschillende publieke herdenkingsdiensten zullen worden georganiseerd in Minneapolis, Houston en Raeford. 

  50. Standbeeld Leopold II opnieuw beklad, nu naar aanleiding van dood George Floyd in Verenigde Staten

    Het standbeeld van Koning Leopold II vlakbij het Zuidpark is nog maar eens beklad. Het is een tijdlang de gewoonte geweest om het beeld met rode verf te overgieten, maar nu is de buste ook gekneveld. Op het doek dat over het hoofd is gehangen staat ‘I can’t breathe’, de laatste woorden van George Floyd, de zwarte man die in Amerika door bruut politiegeweld om het leven kwam.