Direct naar artikelinhoud
Verdwijning Maddie McCannUpdate

Verdachte van moord op Maddie McCann ‘als 17-jarige al veroordeeld voor seksueel misbruik van kinderen’

Madeleine McCann verdween op 3 mei 2007.Beeld AFP

Het Openbaar Ministerie in het Duitse Braunschweig gaat ervan uit dat de 13 jaar geleden verdwenen peuter Madeleine McCann overleden is. Het onderzoek tegen een nieuwe verdachte, een 43-jarige Duitser, wordt gevoerd op verdenking van moord. ‘Wij nemen aan dat het meisje dood is’, zei woordvoerder Hans Christian Wolters op een persconferentie.

en

Video wordt geladen...

Op 3 mei 2007 verdween Madeleine McCann net voor haar vierde verjaardag uit de vakantiewoning in de Ocean Club in het Portugese Praia da Luz die haar ouders hadden gehuurd. De vader en de moeder zaten toen met zeven Britse vakantievrienden wat verderop te dineren.

Haar verdwijning, die wereldwijd de krantenkoppen haalde en waarin ook het ouderpaar een tijd werd verdacht, is ondanks speurwerk van de Portugese en Britse politie nog steeds niet opgelost.

De Duitse politie heeft nu een onderzoek ingesteld naar een 43-jarige Duitser die van moord wordt verdacht.

Kate en Gerry McCann tonen een opsporingsbericht met een foto waarop hun dochter Madeleine digitaal verouderd werd.Beeld EPA

Volkswagen-busje

De Duitser heeft tussen 1995 en 2007 regelmatig in de Algarve gewoond, onder andere enkele jaren in een huis tussen Lagos en Praia da Luz. Hij had toen in de regio meerdere gelegenheidsjobs, onder andere in het restaurantwezen, aldus de Duitse federale politie.

Er zijn ook aanwijzingen dat de man aan geld geraakte door misdaden te plegen, onder andere door inbraken in hotelcomplexen en vakantieappartementen, plus drugshandel, zegt de Duitse politie.

Een jaar voordat Maddie verdween, verliet hij zijn huurboerderij in de buurt van Praia da Luz plots. De politie vermoedt echter dat hij steeds in de buurt van het vakantieresort in Praia da Luz bleef. Hij trok toen rond met een opvallend Volkswagen-busje. En het is door dat busje dat hij later in het vizier kwam. De dag nadat Maddie verdween, werd het voertuig plotseling geregistreerd onder een andere naam in Duitsland. Nochtans bevond het busje zich nog steeds in Portugal.

Uit onderzoek blijkt dat de Duitse verdachte zich de avond van 3 mei 2007, toen Maddie verdween, vlakbij de badplaats in de Algarve bevond. Dat blijkt uit een telefoongesprek dat hij iets meer dan uur voor de verdwijning van Maddie voerde.

“We moeten nog meer te weten komen over zijn exacte bewegingen op de avond dat Madeleine verdween en in de dagen ervoor en erna”, aldus het hoofd van het detectiveteam van Scotland Yard Mark Cranwell. “We weten dat hij in het resort was, ongeveer een uur voordat Madeleine daar het laatst werd gezien rond 21 uur. Hij nam daar op zijn Portugese gsm een telefoontje aan van een andere Portugese gsm. Het gesprek duurde een half uur.”

Getuigen gezocht

De Duitse politie heeft nauw samengewerkt met de Britse politie om bij deze nieuwe verdachte uit te komen. Samen met de Portugese politie is een oproep tot getuigen gelanceerd om aan informatie over de man te komen. De politie looft een beloning van 20.000 pond (22.400 euro) uit voor de gouden tip die tot een veroordeling van de dader kan leiden. 

Het Portugese gerecht is intussen opnieuw bezig met het verhoren van getuigen. “Het onderzoek gaat door met lopende procedures en meer in het bijzonder met het horen van getuigen”, zei een officier van justitie van de regio Faro. Hij voegde daar aan toe dat dit gebeurt in samenwerking met de Britse en Duitse autoriteiten.

In een ander persbericht bevestigde de Portugese gerechtelijke politie dat “elementen de mogelijke tussenkomst van een Duits staatsburger 43 jaar oud, met criminele geschiedenis”, die tussen 1996 en 2007 in Portugal woonde, lijken aan te tonen.

Kroongetuige

De verdachte is beschreven als blank, met kort blond haar en ongeveer 1,80 meter lang met een slank postuur. De politie heeft ook foto’s vrijgegeven van twee voertuigen - een VW-camper en een Jaguar - waarvan wordt aangenomen dat ze verband houden met de man, evenals details over een huis in Portugal. De dag nadat Madeleine in 2007 verdween, heeft de verdachte de Jaguar op naam van iemand anders gezet.

 De politie heeft details bekendgemaakt over het telefoonnummer van de verdachte (+351 912 730 680) en het nummer dat hem heeft gebeld (+351 916 510 683), en zei dat alle informatie over deze nummers “kritiek” zou kunnen zijn. Volgens Cranwell is de beller een “kroongetuige” en hij vraagt die persoon contact op te nemen met de politie. 

‘Seksueel roofdier’

 Volgens BBC News zou de woordvoerder wel gezegd hebben: “Met de verdachte hebben we het over een seksueel roofdier die al is veroordeeld voor misdaden tegen kleine meisjes.” Volgens lokale media is hij eind vorig jaar in Braunschweig veroordeeld tot 7 jaar cel voor de verkrachting van een 72-jarige Amerikaanse in 2005 in Praia da Luz. Dat vonnis is nog niet definitief.

Volgens informatie van het Duitse weekblad Der Spiegel bevat zijn strafblad in totaal 17 vermeldingen. Het gaat onder meer om ‘rijden zonder rijbewijs, mishandeling, ernstige diefstal en rijden onder invloed’. De man zit momenteel een gevangenisstraf uit in de gevangenis in Kiel. Volgens Der Spiegel zou hij al als tiener veroordeeld zijn voor seksueel misbruik van kinderen.

Uit een uittreksel uit het federale centrale register blijkt dat de nu 43-jarige voor het eerst terechtstond in 1994 in Beieren wegens “misbruik van een kind” en “seksuele handelingen tegen een kind”. De districtsrechtbank van Würzburg veroordeelde de toen 17-jarige tot een jeugdstraf van twee jaar, waarvan hij slechts een deel uitzat. 

Duitse opsporingsambtenaren hadden de man al eerder in het vizier. Na een tv-uitzending over de verdwijning in 2013 gebeurde dat voor het eerst. De informatie was niet voldoende voor een onderzoek, zei justitie toen. Ook in 2017 kwam er een aanwijzing naar de man maar ook die was ook niet voldoende. Het is niet duidelijk welke nieuwe informatie nu opnieuw naar de man heeft geleid.

‘Nooit eerder zo specifiek’

Kate en Gerry McCann, de ouders van Maddie, reageerden met een kort statement op de doorbraak in de zaak. “We beloven om nooit de moed op te geven”, klinkt het. Ze roepen ook iedereen met informatie over de verdwijning op contact op te nemen met de politie. “Het enige wat we willen is dat de waarheid onthuld wordt en dat de verantwoordelijken vervolgd worden”, zo luidde het bericht dat werd voorgelezen door speurder Mark Cranwell. 

Clarence Mitchell, die de familie vertegenwoordigt sinds de verdwijning van Madeleine, zei dat hij zich in dertien jaar tijd geen enkel geval kon herinneren “waarin de politie zo specifiek was over een persoon”. Hij vertelde voorts aan BBC Breakfast: “Van alle duizenden sporen en potentiële verdachten die in het verleden zijn genoemd, is er nooit zoiets duidelijks geweest van niet slechts één, maar van drie politiediensten.”