Direct naar artikelinhoud
JustitieGijzeling

Vader gekidnapte jongen (13) zat in gevangenis met ontvoerder

Khalid Bouloudo (l) moest in 2016 voor de rechtbank verschijnen wegens het ronselen van Syrië-strijders.Beeld BELGA

De vader van de ontvoerde jongen (13) uit Genk zat wegens drugssmokkel in de gevangenis van Hasselt, toen ook Khalid Bouloudo (45) – het vermeende brein achter de kidnapping – daar werd vastgehouden. Dat bevestigen meerdere bronnen. 

en

De vader van de jongen zou tegen medegevangenen hebben gepocht dat “hij massa’s geld had verdiend met drugs” en “dat de flikken het niet hadden gevonden”. Hij was eind 2018 op een groot drugsproces veroordeeld tot 6 jaar cel, terwijl zijn broer vijftien jaar had gekregen. Dankzij de maanden die hij al voor het proces in de cel had gezeten, zweet de vader van de 13-jarige zijn straf vandaag al drie maanden thuis uit met een enkelband. 

Een deel van zijn celstraf zat hij  uit in de gevangenis van Hasselt – waar ook Khalid Boulodo op dat ogenblik gevangen werd gehouden. De speurders beschikken over informatie dat de papa van de jongen tijdens zijn verblijf in de gevangenis tegen medegevangenen opgeschept zou hebben over de fortuinen die hij verdiende met de organisatie van transporten van xtc-pillen en cocaïne in verborgen ruimtes in auto’s. “De politie heeft dat geld niet gevonden”, zou de man hebben rondgebazuind.

Voor zover bekend hadden Bouloudo en de man geen rechtstreeks contact met elkaar in de cel. Maar speurders houden er rekening mee dat die informatie via medegevangenen wel tot bij de geradicaliseerde moslim geraakte. Op die manier zou het ontvoeringsplan zijn ontstaan. “Pure speculatie”, noemt Luk Delbrock – advocaat van de familie van de jongen – dat.

42 dagen

Met de vrijgelaten jongen zou het momenteel, gezien de omstandigheden, opvallend goed gaan. Hij werd na zijn thuiskomst een eerste keer kort verhoord door speurders. Aan hen zou hij hebben verteld dat hij zo goed als altijd alleen opgesloten zat in een kamer. Tijdens de 42 dagen durende gijzeling zou hij zeker twee keer zijn vervoerd.

Of de verdachten de jongen puur voor het geld ontvoerden of met de buit terreur wilden financieren, blijft onduidelijk. Vrijdag verschijnen Abderrahman L., Khalid Bouloudo en vier andere verdachten voor de raadkamer. Die beslist of ze in de cel blijven.