In het zwart geklede Antifa-demonstranten protesteren tegen een alt-right-bijeenkomst in Portland (Oregon) vorig jaar.
Volledig scherm
PREMIUM
In het zwart geklede Antifa-demonstranten protesteren tegen een alt-right-bijeenkomst in Portland (Oregon) vorig jaar. © Getty

Wat is Antifa, de beweging die volgens Trump achter de demonstraties in de VS zit?

President Trump dreigt de extreemlinkse beweging Antifa uit te roepen tot terroristische organisatie. Volgens hem is Antifa de kwade genius achter al de golven van geweld bij de antiracismedemonstraties in de Verenigde Staten. De Volkskrant beantwoordt hieronder vijf vragen: wie of wat is Antifa?  

7 reacties

  • guido Bervoets

    4 jaar geleden
    Trump heeft zich door zijn stugge agressieve aanpak flink in nesten gewerkt. Hij kan niet meer vooruit of achteruit of terugkomen op zijn woorden want dan zou niet meer geloofwaardig zijn. Hij kan ook zijn woorden niet hardmaken om het leger in te schakelen want die zijn daar niet voor te vinden. Het leger is zelf een multiculturele instelling met 40% gekleurde soldaten. Het zal dus blijven etteren.
  • erwin smot

    4 jaar geleden
    dat is niet alleen volgens trump, dat is echt zo...die komen gewoon om te vechten en te plunderen en een land te destabiliseren en worden zelf overgevlogen om daar te zijn, wat kan hun dat schelen dat er een man gedood is door politie
  • Ed Buun

    4 jaar geleden
    Fascistische groeperingen die het witte huis aanvallen zijn 100% terroristen. Linkse extremisten en zulke groeperingen zijn het nieuwe gevaar voor de bevolking en de maatschappij. Ook hier in de EU vormen ze één van de grootste gevaren die we de laatste jaren gezien hebben. Ze worden zelfs gevaarlijker dat IS en zo. We moeten dit harder en strenger aanpakken en veroordelen.
  • Ronny Biesen

    4 jaar geleden
    Och, normale reactie van Trump. Altijd iemand de schuld geven eerst zelfs vooraleer er bewijzen zijn om zo zijn verantwoordelijkheid af te schuiven. Het is China, het is Iran, het is Antifa, het zijn de Democraten, enz... Iedereen behalve hij. Natuurlijk zullen leden van Antifaa aan de protesten hebben deelgenomen en waarschijnlijk ook geplundert. Maar zij zij niet de oorzaak die de protesten hebben uitgelokt.
  • Raphaël Defour

    4 jaar geleden
    De beelden van de arrestatie waar de man zonder echt persoonlijk weerwerk tegen de grond werd gewerkt en met de knie de hals afgeknepen en dit zonder dat de andere ingrijpen kan toch niet als normaal bestempeld.