Direct naar artikelinhoud
InterviewMatthias De Caluwe (Horeca Vlaanderen)

‘We hebben allemaal kunnen ervaren hoe dood een samenleving is zonder horeca’

Matthias De Caluwe.Beeld BELGA_HANDOUT

Cafés, bars en restaurants maken zich op voor de heropening 8 juni. Er gelden strikte voorwaarden, zo moet er 1,5 meter tussen de tafels zijn, obers moeten een mondmasker dragen en tooghangers zijn vooralsnog niet toegelaten. Matthias De Caluwe (37), de topman van Horeca Vlaanderen, over die heropstart.   

Hoe reageert de sector? Vol opluchting of is er wrevel over de vele maatregelen? 

“Er is vooral opluchting dat we open kunnen. Niets is zo erg als onzekerheid. En nu is er definitief duidelijkheid en weten we waar we aan toe zijn. Nu kunnen we vooruit. Uiteraard zijn er veel voorwaarden, maar eerlijk, dat wisten we. Het leven daarbuiten is ook nog niet zoals we het gewoon waren. Dus we wisten dat we ook niet zouden kunnen opengaan alsof er niks aan de hand was.”

Heeft u zicht op hoeveel zaken er niet opengaan, omwille van die opgelegde restricties?

“Eerlijk, neen. Ik hoor verschillende zaken, maar momenteel is het voor iedereen razend druk en ontbreekt de tijd voor een goede analyse. Daarvoor is het ook allemaal nog te vroeg dag. Vergeet niet dat er nu pas een balans opgemaakt kan worden. Zo weten we nu dat er maximum tien personen per tafel kunnen aanschuiven, dat er geen toogbediening is, enzovoort. Het is voor elke individuele zaak verschillend wat dit concreet betekent. Ik kan me voorstellen dat het voor een restaurant helemaal anders is om daarmee om te gaan dan een klein café.” 

De steunmaatregelen vallen weg. Zal het rendabel zijn om een horecazaak in deze omstandigheden te doen draaien? 

“Dat zal in bepaalde zaken niet lukken, neen. Daarom moeten we ook inzetten op een nieuw pakket aan steunmaatregelen zolang er geen rendabele capaciteit kan gehaald worden. We moeten fair zijn, het zal een langzaam proces zijn, zolang het virus onder ons is. Horeca heeft niet alleen een economische waarde, er is vooral de sociale impact. Ik denk dat we met zijn allen hebben kunnen ervaren hoe dood een samenleving is zonder horeca. Maar als we aanvaarden dat volksgezondheid een collectieve verantwoordelijkheid is, en dat bedrijven omwille van die volksgezondheid niet rendabel kunnen opereren, dan is het volgens mij ook onze verantwoordelijkheid om die bedrijven te helpen. Tegelijk moeten we kijken naar de rendabiliteit die al laag is in onze sector. Ik heb de voorbije weken heel constructief samengewerkt met de verschillende overheden, ik hoop dat in de komende weken verder te kunnen doen.”  

Blijkbaar zijn al veel reserveringen binnengelopen, afgaande op platforms als Resengo en Tablebooker. Tegelijk zijn de horecamensen eerder voorzichtig om hun voorraden aan te vullen?

“Dat klopt. Het is kort dag en iedereen was een beetje afwachtend.  Daardoor zijn ook nog niet alle leveranciers helemaal klaar, maar iedereen is hard aan het werk om de consument straks weer veilig te kunnen verwelkomen. Horeca is in essentie gastvrijheid en mensen samenbrengen. De horeca is de living van de samenleving en die staat weer open. Het doet deugd dat mensen volop reserveren. We hebben elkaar ook nodig. Het is wel belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Als iedereen de richtlijnen volgt, des te sneller we met zijn allen kunnen terugkeren naar normale omstandigheden.”