Het protest tegen racisme wakkerde sinds de brutale dood van George Floyd de voorbije dagen aan.
Volledig scherm
PREMIUM
Het protest tegen racisme wakkerde sinds de brutale dood van George Floyd de voorbije dagen aan. © ANP

Onderzoeken zeggen dat racisme bij Vlamingen daalt, maar: “Grove rassenhaat heeft plaats gemaakt voor subtiel racisme”

Is Vlaanderen racistischer geworden? Geen enkel onderzoek bevestigt deze stelling. En toch. “Het grove racisme met de bokshandschoenen heeft plaats gemaakt voor een subtielere vorm”, meent Alain Van Hiel, professor Psychologie aan de UGent en auteur van ‘Iedereen racist’. “Het gaat over uitspraken waarbij je mogelijk niet meteen aan racisme denkt, maar eerder oppert ‘Ach ja, zo had ik het nog niet bekeken’.”

22 reacties

  • Elke De Vleeschouwer

    4 jaar geleden
    Het is gewoon zo! En degene die nu het hardst roepen, zijn diegenen die het dringendst hun hand boven hun hoofd moeten houden. Persoonlijk beantwoord ik racisme met geweld... Ja,... Geweld wordt beantwoord met geweld... Verbaal, fysiek het doet allebei pijn. Zodus... Als ik een fascist tegenkom toon ik ook geen enkele vorm van begrip.
  • frans Venloo

    4 jaar geleden
    Door de laksheid van onze politiekers wordt racisme als men het zo mag noemen in de hand gewerk en dat is spijtig .Auto's in brand steken politiebureaux aanvallen vernielingen en de vele diefstallen welke bijna normaal zijn geworden . Zeer spijtig want velen zijn en gedragen zich goed . VB kan er maar goed mee zijn bij volgende verkiezingen .
  • Benny Bertrant

    4 jaar geleden
    Mevr.Mike Bemelmans, u zegt: "stop racisme". Goed, maar hetgeen we zondag gezien hebben dat zal er niet toe bijdragen dit te verbeteren. Dit is geen uiting voor verdraagzaamheid. Vernielen, plunderen, politie en brandweer personen verwonden en wagens aanvallen, en vernielen. Tot wat leid dit denkt u? Juist......
  • Veronica Voorhelst

    4 jaar geleden
    Iemand anders behandelen puur op afkomst is gewoon stom. Maar natuurlijk speelt ook gedrag mee. En sommige mensen zijn bevooroordeeld tegenover vreemde culturen en geloven in stereotypen. Iedereen moet een kans krijgen om zich te bewijzen. Maar respect moet ge verdienen, niemand krijgt dat zomaar. Alles kapot slagen is alvast niet de juiste manier.
  • Dirk Van den Lemmer

    4 jaar geleden
    Van waar komt het racisme tegen sommige bevolkingsgroepen. Hoe komt het dat Noord-Afrikanen vaker ergens de toegang worden geweigerd dan bijvoorbeeld Aziaten. Zou het misschien ook met gedrag te maken kunnen hebben?
  1. Deze 18 Vlamingen krijgen ook nog altijd met racisme te maken: “Mijn zoontje vroeg: ‘Papa, wat is een bruine aap?’”
    PREMIUM

    Deze 18 Vlamingen krijgen ook nog altijd met racisme te maken: “Mijn zoontje vroeg: ‘Papa, wat is een bruine aap?’”

    Het extreme politiegeweld tegen een zwarte Amerikaan is uitgegroeid tot een wereldwijde aanklacht tegen racisme. Duizenden mensen delen hun verhaal - over hoe ze dagelijks harde woorden, maar ook subtiel racisme moeten incasseren. Van 'bruine aap' tot niemand die naast hen wil komen zitten op de trein, of een vrouw die haar handtas dichter tegen zich aandrukt wanneer iemand met een andere huidskleur haar kruist: ook deze Vlamingen maken het nog altijd mee.
  2. Hij wilde scheiding tussen wit en zwart en liet honden los op wie durfde protesteren: dit is de man die Trump afgelopen dagen citeerde
    PREMIUM

    Hij wilde scheiding tussen wit en zwart en liet honden los op wie durfde proteste­ren: dit is de man die Trump afgelopen dagen citeerde

    “Als het plunderen begint, begint ook het schieten.” Met die uitspraak reageerde de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag op de aanhoudende onrust in Minneapolis, na de dood van George Floyd. De zwarte man kwam om het leven nadat een agent meer dan acht minuten met de knie op zijn nek had gezeten, waardoor hij stikte. Een dag later dreigde Trump ermee om “de gemeenste honden” los te laten op demonstranten aan het Witte Huis. Beide uitspraken verwezen naar Eugene ‘Bull’ Connor, een politiechef uit Alabama die in de jaren 40, 50 en 60 bekendstond om zijn keiharde optreden. Connor deed er alles aan om de rassenscheiding in stand te houden. Zelfs honden afsturen op vreedzaam protesterende kinderen.