Direct naar artikelinhoud
Artificiële intelligentie

Waarom Apple in zijn kaarten laat kijken

Techreus publiceert plots studie over artificiële intelligentie

Apple publiceerde onlangs zijn allereerste onderzoek. Onderwerp: artificiële intelligentie en machine learning. Zo breekt het iconische techbedrijf met een jarenlange traditie van geheimhouding. Nemen CEO Tim Cook en de zijnen die beslissing uit noodzaak of verantwoordelijkheidszin?

"Apple heeft gewoon geen keuze", vertelt Yann-Michaël De Hauwere, data scientist en doctor in artificiële intelligentie (AI). "Wie erkend wil worden als specialist in artificiële intelligentie wil gepubliceerd worden tijdens NIPS en dat gaat niet als je alles geheim moet houden." NIPS is de 'Conference on Neural Information Processing Systems' en dat is de Champions League voor AI-specialisten. Zo publiceren alle AI-specialisten die Google rijk is regelmatig op de conferentie.

Enkel academici met podiumvrees of een voorliefde voor geheime projecten zouden Google dus links laten liggen voor Apple. Fijn weetje: de man die het hele AI-project bij Apple in goeie banen leidt, Ruslan Salakhutdinov, publiceerde dit jaar al ettelijke papers bij NIPS.

Apple mag de laatste tijd dan wel wat van zijn innovatieve pluimen verloren hebben, het blijft een van de rijkste en meest invloedrijke bedrijven ter wereld. Het heeft het gevecht om de smartphones en de tablets gedomineerd, maar dat verzekert het bedrijf nog niet van eremetaal in andere disciplines. "Met virtual reality, augmented reality en artificiële intelligentie dienen zich nieuwe krachtmetingen aan. Apple is niet van plan die te verliezen", verzekert Dado Van Peteghem, co-auteur van onder andere Digitale Transformatie.

'Met virtual reality, augmented reality en artificiële intelligentie dienen zich nieuwe krachtmetingen aan. Apple is niet van plan die te verliezen'
Auteur Dado Van Peteghem

De rush naar superintelligente computers moet nog losbarsten, de rush naar talent is volop aan de gang. "Het delen van kennis over artificiële intelligentie is puur een manier om talent te laten weten dat kiezen voor Apple een heel goed idee is."

Wat doen de Chinezen?

De precieze reden waarom Apple communiceert, zullen we waarschijnlijk nooit kennen. Maar wie een stapje terug zet, ziet een andere breuklijn ontstaan. Technologiesocioloog Ben Caudron stelt vast dat we vandaag in een multipolaire wereld leven, maar ziet steeds meer de macht verschuiven richting het Oosten. "De rush naar AI kun je vergelijken met de rush naar nucleaire kernenergie: the winner takes it all."

Supercomputers kunnen heel verrijkend zijn, ze zullen problemen in een fractie van een seconde kunnen oplossen waar wij maanden over zouden doen. "De eerste, straffe toepassingen van artificiële intelligentie zullen waarschijnlijk militair zijn", vreest Caudron. Uiteindelijk zien de toepassingen in broekzak en huiskamer er vandaag vooral slim uit, maar dat zijn ze eigenlijk nog niet.

'De beslissing van Apple om meer open te communiceren, draagt bij tot een illusie van controle over artificiële intelligentie'
Technologiesocioloog Ben Caudron

Ook techleiders als Elon Musk (Tesla) en Bill Gates (Microsoft) zijn zich bewust van dat tweesnijdend zwaard: te slimme computers kunnen weleens het einde van de mensheid betekenen. Dat wil niemand op zijn kerfstok hebben. "De beslissing van Apple om meer open te communiceren, draagt bij tot een illusie van controle", waarschuwt Caudron. Niemand kan zich voorstellen tot wat die slimme computers allemaal in staat zullen zijn.

Caudron verwijst naar de vergelijking van Ray Kurzweil, futuroloog en uitvinder bij Google: het is zoals een mier die zich menselijke intelligentie probeert voor te stellen, dat gaat niet. "Daarnaast lijkt het nu alsof alle onderzoek naar artificiële intelligentie out in the open en overzichtelijk is, maar we hebben geen flauw idee hoever de Chinezen bijvoorbeeld staan."

Niemand kan zich voorstellen tot wat die slimme computers allemaal in staat zullen zijn