RU

Universiteit Gent verklaart online evaluaties ongeldig, 400 studenten getroffen

De Gentse universiteit stelde onregelmatigheden vast bij evaluaties van vakken in de eerste bachelor burgerlijk ingenieur. Studenten wisselden onderling stiekem antwoorden uit. Vierhonderd studenten zullen de bewuste testen moeten herdoen of worden er niet op gequoteerd.

Bij een reeks online niet-periodegebonden evaluaties (NPGE's) zijn onregelmatigheden vastgesteld die door de examencommissie van de universiteit zijn onderzocht. "Uit de aangeleverde bewijsstukken omtrent deze onregelmatigheden en de getuigenissen van een aantal studenten is gebleken dat deze onregelmatigheden een veel grotere omvang hadden dan aanvankelijk door ons werd ingeschat", zegt de universiteit.

Messenger

Er waren opmerkelijk veel gelijkaardige antwoorden in de examens van de eerstejaarsstudenten. Die mochten een reeks testen thuis achter de computer afleggen omdat de universiteit de verspreiding van het coronavirus wil beperken. Maar via Messenger zouden de studenten antwoorden hebben doorgegeven.

"De fraude beperkt zich niet tot de bewuste Messenger-groep waarover elkeen ondertussen wel heeft gehoord, maar heeft onder heel wat verschillende vormen aangenomen", aldus de universiteit. "Het gefoefel strekt zich bovendien ook uit over alle vakken met NPGE's onder de vorm van online testen".

De initiatiefnemers van de fraude krijgen individuele sancties opgelegd. "De frauderende studenten hebben heel wat slachtoffers gemaakt: de betrokken lesgevers, de faculteit en bij uitbreiding de hele universiteit, maar vooral hun niet-frauderende medestudenten" zegt de universiteit.

De resultaten van de testen waarbij gefraudeerd is, worden nu ongeldig verklaard. "Alle 400 eerstejaarsstudenten burgerlijk ingenieur zullen voor één vak waarvoor ze meerdere niet-periodegebonden evaluaties achter de rug hebben, alsnog examen moeten afleggen. Dat gebeurt op de campus" zegt de universiteit.

"Voor één vak zal het geplande online examen worden vervangen door een on campus examen en voor drie vakken waarbij met de niet-periodegebonden evaluaties een aantal punten behaald konden worden, zal het gewicht nu volledig op het (on campus) examen komen te liggen."

Mildheid

Rector Rik Van de Walle pleitte wekenlang voor mildheid. ": “Ik heb daar geen spijt van, integendeel zelfs ", zegt Van de Walle. "Studenten die zich volstrekt misdragen zullen mij er niét van overtuigen dat mildheid niet aan de orde is. Maar het is wel wrang te moeten vaststellen dat er studenten zijn die blijkens hun handelen iets anders voorstaan: plat bedrog. Ik hoop dat die studenten zich de komende weken en maanden niet alleen over hun laptops en toetsenborden zullen buigen, maar ook eens in de spiegel zullen kijken en zich de vraag zullen stellen: "Wat is mijn bedoeling eigenlijk, iets leren of de boel belazeren, inclusief mezelf?" We moeten er evenwel blijven van uitgaan dat het overgrote deel van onze studenten wél een minimum aan eergevoel heeft en de boel bijgevolg niét wil belazeren. Ik hoop niet alleen dat dit het geval is. Ik geloof ook dat het zo is. Omdat ik geloof in jongeren en weiger dat geloof in hen op te geven.”

Bekijk onderaan de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen