Direct naar artikelinhoud
OntvoeringszaakUpdate

Ontvoering 13-jarige jongen: zus van hoofdverdachte aangehouden, nog 2 arrestaties verricht

Khalid Bouloudo (l.) moest in 2016 voor de rechtbank verschijnen wegens het ronselen van Syrië-strijders.Beeld BELGA

In het onderzoek naar de gijzeling van een 13-jarige jongen uit Genk, die 42 dagen is vastgehouden, is de 39-jarige zus van hoofdverdachte Khalid Bouloudo door de onderzoeksrechter aangehouden en opgesloten. Er zijn daarnaast nog twee arrestaties verricht. Dat maakt het parket van Limburg bekend. In Tongeren was er raadkamerzitting over de zes verdachten die maandag waren aangehouden.

en

De twee bijkomende arrestaties zijn een 44-jarige man, die later vandaag bij de onderzoeksrechter zal worden voorgeleid, en een 21-jarige vrouw. Zij verscheen donderdag al voor de onderzoeksrechter, maar over haar aanhouding volgt later een beslissing

Het parket bevestigt ook dat er donderdag een huiszoeking plaatsvond bij de ouders van Khalid Bouloudo in Maaseik. Tot slot heeft het parket de onderzoeksrechter bijkomend gevorderd voor de tenlastelegging criminele organisatie.

Raadkamer

De raadkamerzitting in Tongeren over de zes aangehouden verdachten was vandaag na een klein uurtje afgelopen. De raadslieden van vier verdachten, onder wie Bouloudo, hebben een uitstel gevraagd naar de raadkamerzitting van dinsdag. De advocaten van de twee Antwerpse broers L., Yassin en Abderrahman, hebben wel gepleit. Het gaat om de advocaten Walter Damen en Jan Keulen.

Damen kon namens zijn cliënt Yassin L. na afloop niet bevestigen dat het om geradicaliseerde personen gaat. “De enige link met radicalisering is het strafregister,” aldus Damen in Tongeren. “Een aantal pistes die naar voren worden geschoven, lijken me fel overdreven, maar het onderzoek zal het verder moeten uitwijzen.” Keulen herhaalde dat zijn cliënt Abderrahman L. de betrokkenheid in het dossier ontkent en onschuldig pleit. 

In de loop van de dag zal de beslissing van de raadkamer worden bekendgemaakt. Keulen en Damen lieten wel al horen dat ze niet in beroep zouden gaan tegen een eventuele bevestiging van de aanhouding van hun cliënten.

Wat voorafging

In de nacht van 20 op 21 april werd een 13-jarige jongen van de Genkse familie T. vanuit zijn ouderlijke woning door gemaskerde en zwaar gewapende daders meegenomen. Daarna hadden veelvuldige contacten plaats tussen de ontvoerders en de familie om miljoenen euro losgeld te eisen. Na betaling van minstens een deel van het gevraagde losgeld werd de jongen maandag kort na middernacht op een kilometer van zijn thuis afgezet. Tweemaal gaven de ontvoerders aan de familie een teken van leven van de 13-jarige jongen.