© Jan Van der Perre

Eerste maand geen boete voor foutrijders in lage-emissiezone

Over twee maanden wordt de lage-emissiezone in Antwerpen ingevoerd. 1.034 mensen hebben al een definitieve goedkeuring gekregen om in de zone te rijden.

patrick van de perre

Vanaf 1 februari is in Antwerpen de lage-emissiezone van kracht binnen de Singel en op Linkeroever. Wie dan nog de stad wil inrijden, moet over een toelating beschikken en voldoen aan de eisen.

“We hebben tot op heden 1.465 aanvragen ontvangen, waarvan er 1.034 definitief goedgekeurd zijn. De anderen zijn geweigerd omdat ze niet aan de eisen voldoen om de lage-emissiezone te betreden”, zegt schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA).

De schepen verwacht dat er de komende maanden nog veel meer mensen een aanvraag zullen doen om met hun auto in de lage-emissiezone te mogen rijden. “Ze hebben nog iets meer dan een maand de tijd. En de ervaring leert dat veel mensen op het laatste moment hun aanvraag doen”, zegt de schepen.

Zachte start

Wie op 1 februari nog niet in orde is, hoeft zich nog niet meteen aan een bekeuring te verwachten. “De eerste maand zullen we mensen die de regels overtreden een brief sturen om hen de tijd te geven om aan de nieuwe situatie te wennen. Vanaf maart worden mensen die de regels overtreden bekeurd.”

Nabilla Ait Daoud wil ook komaf maken met het verhaal dat iedereen die 350 euro betaalt toch in de lage-emissiezone mag, ongeacht of het voertuig voldoet aan de regels of niet.

“Het klopt dat sommige mensen, mits ze deze som betalen, toegang krijgen. Maar het gaat over voertuigen die nog net de norm halen. Ook voor mensen met een beperking geldt er in sommige gevallen een uitzondering.”

De schepen denkt dat de meeste mensen in januari, of zelfs fe­brua­­ri, hun aanvraag zullen indienen. “Ook buitenlanders moeten dat doen. Met uitzondering van de Nederlanders, want van hen hebben we al de gegevens.”

Nu al zijn er op verschillende plaatsen in de stad waarschuwingsborden geplaatst. De verkeersborden die de lage-emissiezone afbakenen komen er in ja­nuari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lage-emissiezone Antwerpen