Een digitale energiemeter.
Volledig scherm
Een digitale energiemeter. © ANP

Installatie digitale elektriciteits- en gasmeters wordt versneld

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil de vervanging van analoge meters voor elektriciteit en aardgas door digitale meters versnellen. Vlaanderen is in juli 2019 gestart met de uitrol van de digitale meter. Oorspronkelijk was een termijn van 15 jaar voorzien voor de volledige uitrol. Minister Demir wil dat nu beperken tot 10 jaar. Tegen eind 2024 moet 80 procent van de gebruikers een digitale meter hebben.

27 reacties

  • jan geens

    4 jaar geleden
    Het uiteindelijke doel: je in de zomer bijna gratis je opbrengst op het net laten zetten voor de buur die volle pot betaalt en in de winter alle twee dubbel tarief . Natuurlijk moet het in stapjes , anders valt het te hard op.
  • Janna Boonstra

    4 jaar geleden
    Ik snap iets niet van jullie geklaag, Ik heb die nieuwe meter in Nederland al 3 jaar en heb ook 9 zonnecellen, Die nieuwe meters worden bij ons gratis geplaatst, en ik krijg elke maand uitgebreide overzichten van gas en elektra gebruik. Ook voor de teveel terug geleverde kilowatts krijg ik de volle prijs weer terug zodat ik 1 keer in het jaar met de jaar afrekening van rond de 500 euro terug krijg. Ik betaal voor een normaal gezin 110 euro voor een vast bedrag in de maand voor gas en elektra.
  • Joske Verbrugge

    4 jaar geleden
    Wie word er beter van?Met twee gaan werken,zonnepanelen heb ik ook liggen,elektrische toestellen tussen de 5a10jaar oud,savonds laat thuis eten maken,wasmachine opzetten,droogkast draaien,met de slimme meter draait deze niet meer terug,Wie betaalt het dan?
  • Jan Vannuffelen

    4 jaar geleden
    Een meter meet het verbruik , hoe kan je hiermee energie besparen . Straffe uitspraken .Ik moet die meter niet , ik heb enkele jaren geleden nog betaald voor een nieuwe met enkel dagtarief . Ik zou niet weten wat voordeel ik daar aan zou hebben .
  • ROBERT VAN LOEY

    4 jaar geleden
    wij hebben zowel zonnepanelen als een slime meter. 1 tarief, dag tarief. wat je aanmaakt op dag en op nacht tellen ze samen, idem met je verbruik. daarna worden ze van elkaar afgetrokken, wat je te veel aanmaakt ben je wel kwijt, wat je te weinig hebt betaal je gewoon bij. je kan alles perfect na lezen op je meter of op je persoonlijke site van fluvius .eerst eens goed na vragen voor er commentaar over te schrijven en alles negatief te denken.en nee ik werk niet voor fluvius