zaterdag 6 juni 2020 - Voetbal
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Timon

Wellenreuther vertrok bij Karlsruhe, waar zijn vader voorzitter was, omdat hij geen papa’s kindje wil zijn. BELGAIMAGE

ANDERLECHT

Jordy Croux: “Wellenreuther stopt drie penalty’s op vijf”

KEEPERS OP OVERSCHOT

Anderlecht had een lijst met 25 potentiële keepers, maar de keuze viel op Timon Wellenreuther (24). De Duitser komt van Willem II, spreekt Nederlands met wat haar op en is specialist in het stoppen van strafschoppen. Analisten noemen hem “gewoontjes”, maar Genkspeler Jordy Croux vindt dat hij perfect bij Vincent Kompany past.

Vorige week stuurde Timon Wellenreuther een berichtje naar zijn Belgische maat en ex-Genk-speler Jordy Croux: “Wat denk je van Anderlecht?” De twee voetbalden twee jaar samen bij Willem II en zijn goeie vrienden. “Timon heeft hetzelfde profiel als Hendrik Van Crombrugge”, vertelt Croux. “Getalenteerd, goeie reflexen op zijn lijn en een keeper die uitstekend meevoetbalt. Hij past dus perfect in de visie van Vincent Kompany. Ik was dan ook blij dat hij me woensdag een foto whatsappte van zijn bezoek aan Anderlecht.”

Veel scheelde het nochtans niet of Wellenreuther zat nu bij Union Berlijn. Anderlecht toetste de afgelopen maanden véél keepers af en mikte pas laat op Timon Wellenreuther, op voorspraak van nieuwe keeperstrainer Jelle ten Rouwelaar. Doordat er wat administratieve problemen waren met zijn contract kon de doelman niet snel elders tekenen. Dat zat zo: Wellenreuther was einde contract bij Willem II, op voorwaarde dat hij voor 15 mei een aangetekende brief stuurde naar de club. Maar dat werd vergeten. Zo lag hij automatisch nog een jaar vast en was hij niet transfervrij. Anderlecht leverde de beste oplossing.

“Het is toch met pijn in het hart dat we Timon laten gaan”, stelt Willem II-coach Adrie Koster. “Hij heeft zich hier enorm goed ontwikkeld, zeker het laatste jaar. Maar Timon verzilverde zijn contractsituatie en is klaar voor een stap hogerop.”

“Een keeper die meevoetbalt en past bij Vincent Kompany” Jordy Croux Gewezen ploegmaat 

De meest kritische Nederlandse analisten zijn echter sceptisch. Volgens hen kende Wellenreuther wel twee goede seizoenen bij een ploeg die dit jaar vijfde werd, maar heeft hij nog veel te leren. Aad de Mos: “Gewoontjes. Iets voor Mechelen of Zulte Waregem.”

Koster spreekt dat tegen: “Wellenreuther moet nog een evolutie doormaken, maar hij heeft eigenlijk geen zwakke plek”, aldus de ex-coach van Club Brugge. “Timon is een goeie allroundkeeper. Hij valt vooral op omdat hij goed meevoetbalt. Als zijn ploeg hoog speelt, bespeelt Timon de ruimtes voor zijn grote rechthoek goed. Zo anticipeert hij op ballen in de rug van de defensie en kan hij het spel vlot herlanceren. Ik zeg niet dat hij elke bal op een stropdas legt, maar zowel met rechts als met links kan hij passes geven. Zo’n meevoetballende keeper vind je niet makkelijk.”

Strafschopspecialist

Jordy Croux verwijst naar de halve finale van de beker in 2019. In de strafschoppenreeks tegen AZ stopte Wellenreuther drie penalty’s en daarmee mocht Willem II naar de finale tegen Ajax. “Hij is een ongelofelijke penaltypakker. Op training oefende ik vaak op strafschoppen. Ik zweer het je: gemiddeld pakte Timon drie van mijn vijf penalty’s. Ze waren nochtans niet slecht getrapt en ik varieerde: hard, zacht, geplaatst, door het midden, in de hoek… Ongelofelijk.”

Meevoetballen als Neuer

De goalie van 1,88 meter is opgeleid in Duitsland. Zijn vader Inglo is politicus en was voorzitter van Karlsruhe. Omdat Timon niet wou aanzien worden als papa’s kindje trok hij naar Schalke 04. Daar leerde hij meevoetballen als Neuer en debuteerde hij in 2015 tegen Bayern (1-1) en in de Champions League tegen Real Madrid (0-2 en 3-4). Toen de ervaren keepers weer fit waren, werd hij uitgeleend aan Mallorca in de Spaanse tweede klasse. Finaal koos hij voor speelminuten bij Willem II.

“Eens Wellenreuther zich ergens thuisvoelt, is hij best een sfeermaker”, besluit Croux. “Hij praat Nederlands met wat haar op, maar begrijpt wel alles. Anderlecht zal nog plezier aan hem beleven.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws