Rousseau en Magnette zijn klaar met hun snuffelronde

Magnette en Rousseau begin dit jaar, op de nieuwjaarsreceptie van de PS. © Belga

Conner Rousseau (SP.A) en Paul Magnette (PS) zijn klaar met hun ‘informele snuffelronde’. Als het van hen afhangt kan er nu een formateur komen ‘om een regering te vormen voor het einde van de zomer.’

msn

Op 16 mei raakte bekend dat de socialistische partijvoorzitters de handen in elkaar hadden geslagen om de regeringsvorming nieuw leven in te blazen. Ze spraken met de verschillende partijvoorzitters om af te tasten hoe die de mogelijke vorming van een nieuwe federale regering tegen september zien.

‘Onze poging bestond eruit om af te toetsen of er nieuwe openingen zijn na de coronacrisis’, zegt Rousseau zaterdag aan de VRT. ‘En die openingen zijn er. Wij gaan nu proberen die nog groter te maken.’

De twee officieuze informateurs gaan nu zo snel mogelijk een verslag schrijven van hun snuffelronde. ‘Dat zal een samenvatting zijn van deze discussies, het bevat de eerste grote conclusies en kan steun geven aan degenen die ons zullen opvolgen om echt een regering te vormen’, zegt Magnette.

‘Het beste scenario’ volgens Magnette is dat er nu een formateur benoemd wordt ‘om een regering te vormen voor het einde van de zomer’.

Op de vraag of N-VA ook aan bod kan komen, antwoordde de PS-voorzitter: ‘Wij spreken met iedereen. Het hangt af van de inhoud en de prioriteiten.’

Magnette en Rousseau hadden geen officiële rol. De huidige regering-Wilmès is namelijk een volwaardige regering – weliswaar zonder meerderheid – en dus mag de koning geen initiatieven nemen. Premier Wilmès heeft bij de aanstelling van haar regering wel beloofd om in september opnieuw het vertrouwen van het parlement te vragen. Op dat moment kan de situatie dus snel veranderen.

Liberalen willen zo breed mogelijke coalitie bouwen

© belga

thumbnail:
thumbnail: null
thumbnail: null

Nu de ‘snuffelronde’ van Paul Magnette (PS) en Conner Rousseau (SP.A) haar einde nadert, blijkt dat hun liberale gesprekspartners de relance willen aanpakken met een ruime regering.

De relancewedloop tussen Wilmès en Magnette

thumbnail: null
thumbnail: null

De minderheidsregering-Wilmès en de PS lanceren elk een relanceplan, maar hebben elkaar nodig om die plannen te realiseren. Een lagere btw in de horeca en de volledige aftrek van restaurantkosten zijn een certitude.