Direct naar artikelinhoud
Open briefVerenigd Koninkrijk

Britse experts: ‘Dodelijke tweede golf dreigt als we geen lessen trekken uit fouten’

Het Verenigd Koninkrijk werd zwaar getroffen door het coronavirus.Beeld Photo News

Vooraanstaande Britse wetenschappers roepen premier Boris Johnson op om een openbaar onderzoek te gelasten naar de manier waarop het Verenigd Koninkrijk met de coronacrisis is omgesprongen. Indien de Britse aanpak niet wordt bijgestuurd, vrezen de experts dat een tweede golf deze winter opnieuw veel levens zal eisen. Dat schrijven ze in een open brief die The Guardian publiceerde.

en

De experts zeggen dat er een ‘dringende noodzaak’ is om de tekortkomingen aan te pakken. Het VK kent een van de hoogste sterftecijfers ter wereld door het coronavirus. Dat blijkt onder meer uit een analyse van oversterftecijfers in Europa, waar ook ons land een slechte beurt maakte.

Naast het hoge dodencijfers blijken in het VK vooral armen en etnische minderheidsgroepen bijzonder hard getroffen te zijn. Het zorgt er samen voor dat de Britse respons op de epidemie zwaar onder vuur ligt. 

In een brief zeggen 27 experts, uit domeinen zoals virologie, openbare gezondheid en epidemiologie, nu dat een tweede golf ‘waarschijnlijk’ is. Ze waarschuwen dat ‘er veel meer doden zullen vallen tenzij we snelle en praktische oplossingen vinden voor de structurele problemen die een effectieve respons zo moeilijk gemaakt hebben.’

De versnippering van de openbare gezondheidszorg NHS en sociale zorg, het gebrek aan overleg met lokale besturen en andere landen, en de manier waarop wetenschappelijke bevindingen in beleid worden vertaald behoren volgens de experts tot de belangrijkste problemen.

De regering-Johnson heeft nog niet toegezegd om een openbaar onderzoek in te stellen. Verschillende ministers gaven weliswaar al aan dat er een tijd komt om ‘lessen te trekken’ eens de crisis voorbij is, maar de wetenschappers vragen dat die oefening nú gebeurt. Dat moet het mogelijk maken om al met een aangepaste aanpak te komen mocht het coronavirus later dit jaar weer de kop opsteken.

Het VK telt officieel al meer dan 40.000 doden als gevolgd van het coronavirus, al ligt werkelijke cijfers wellicht nog een pak hoger.