© ISOPIX

Btw-verlaging voor horeca, cadeaucheque van 300 euro en alle Belgen 10 gratis ritten op de trein: dit heeft de superkern beslist

De superkern is het zaterdag eens geraakt over een steunpakket voor sectoren die getroffen zijn door de coronacrisis. Er komt voor de horeca inderdaad een verlaging van het btw-tarief naar 6 procent voor maaltijden en drank (niet voor alcohol). Werkgevers krijgen de mogelijkheid om hun werknemers onbelast een cadeaucheque van 300 euro te geven die ze kunnen besteden in de horeca, maar ook in de cultuursector of bij andere getroffen zaken.

Farid El Mabrouk

De vergadering tussen de meerderheidspartijen en een reeks oppositiepartijen die het minderheidskabinet van Sophie Wilmès steunen - N-VA, PS, sp.a, Groen, Ecolo, CDH en DéFI - heeft zaterdag een vijftal uren geduurd en leverde een rist aan maatregelen op waar iedereen wel eten en drinken in kan vinden. Vorige week lukte het niet om het pakket rond te krijgen, onder meer omwille van frustratie over de regering-Wilmès die de plannen een dag eerder al communiceerde zonder dat de anderen er al iets van afwisten.

De voorbije week maakten alle partijen ook eigen voorstellen over en vergaderden technici verschillende keren om de knopen door te hakken. Dat loonde, want zaterdag kwam er uiteindelijk een akkoord uit de bus over 9 maatregelen.

Dat er voor de horeca een btw-verlaging zou komen, stond in de sterren geschreven. Dat tarief gaat voor maaltijden van 12 naar 6 en voor dranken - behalve voor alcohol - van 21 naar 6 procent. Tot eind dit jaar toch, maar het betekent voor de uitbaters wel dat de winstmarge een stuk hoger ligt. Het moet zaken die door de veiligheidsmaatregelen nog niet meteen op volle toeren kunnen draaien wat meer marge geven. Kostprijs van de maatregel: 300 miljoen euro.

Cadeaucheque

Om getroffen ondernemers en zelfstandigen wat meer ademruimte te geven én de koopkracht te verhogen, voorzien de 10 partijen ook een cadeaucheque van 300 euro. Niet dat iedereen er automatisch een gaat krijgen. De werkgever krijgt de mogelijkheid om zijn werknemers zo een cheque aan te bieden. Fiscaal vrijgesteld. En ook de werknemer moet er geen belastingen op betalen. Het zou een extraatje zijn bovenop de bestaande loonnorm. Welke vorm die cheque gaat aannemen, is nog niet duidelijk. De concrete, wettelijke uitwerking, is voor later. Maar dat het geld voor heel veel zal kunnen dienen - bij de kapper, in kledingwinkels, in de horeca, voor cultuur en evenementen, … - dat is wel afgeklopt.

Naast de btw-verlaging voor de horeca en de cadeaucheque van 300 euro gaat het ook om een verlenging van de tijdelijke werkloosheid voor de getroffen sectoren tot eind dit jaar. Er is wel een voorwaarde aan verbonden, zoals het parlement vrijdag in een resolutie vroeg: de vaste werknemers mogen tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid wel niet worden vervangen door interimwerkers of flexijobbers. Het systeem van tijdelijke werkloosheid wordt voor alle andere bedrijven maar tot eind augustus verlengd.

Werkloosheidsuitkeringen

Ook een reeks andere bestaande maatregelen wordt verlengd, zoals de tijdelijke bevriezing van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen of het corona-ouderschapsverlof, dat eigenlijk maar tot eind deze maand liep. Voor ouders die én moeten werken én voor hun kinderen moeten zorgen, is er dus een oplossing tot het eind van de zomer. Ook het overbruggingskrediet voor zelfstandigen wordt overigens verlengd tot eind dit jaar.

Het betalingsuitstel voor bedrijven en zelfstandigen loopt ook door tot eind dit jaar. Het kan gaan om bedrijfsvoorheffing, btw of personen- en vennootschapsbelasting.

Om de koopkracht te verhogen van de armsten in de samenleving besliste de superkern om alle bijstandsuitkeringen – invaliditeitsuitkeringen, inkomensgarantie voor ouderen en leefloners – tot eind dit jaar elke maand een premie van 50 euro te geven. Ook voor hen is er dus 300 euro. Het gaat voor alle duidelijkheid om premies en niet om een verhoging van de uitkering zelf. Ook deze maatregel kost 300 miljoen euro.

Nog opvallend is dat elke Belg een railpass krijgt met tien gratis treinritten. En wie met de fiets op de trein wil, mag dat vanaf juli voor enkele maanden gratis. Bedoeling is zo het toerisme in eigen land te stimuleren nu velen niet ver zullen reizen. Ook het openbaar vervoer – dat door corona maar moeilijk op gang komt – krijgt zo een duwtje in de rug.

De lastenverlaging voor bedrijven die gebruik maken van het systeem van tijdelijke werkloosheid – die in het oorspronkelijke plan van de regering zat – heeft het ook gehaald. Met de maatregel wil de overheid werkgevers aanzetten om weer meer werknemers uit tijdelijke werkloosheid te halen. Bedrijven die in mei weer meer personeel in dienst hebben, moeten de komende drie maanden maar de helft van de bedrijfsvoorheffing betalen, een maatregel die goed is voor 460 miljoen euro.

OCMW’s krijgen 15 procent meer middelen en ook voedselbanken mogen op meer steun rekenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER