Het standbeeld van koning Leopold II in Ekeren werd deze week besmeurd met verf in in brand gestoken.
Volledig scherm
Het standbeeld van koning Leopold II in Ekeren werd deze week besmeurd met verf in in brand gestoken. © EPA

HET DEBAT. Moeten standbeelden van Leopold II en andere bedenkelijke historische figuren verdwijnen uit het straatbeeld? Dit is jullie mening

De controverse rond de standbeelden van Leopold II laait weer op. In verschillende steden en gemeenten in ons land werden de omstreden monumenten afgelopen week vernield, in brand gestoken of overgoten met verf. Intussen worden online petities om de standbeelden van de koning weg te halen vlot ondertekend. Moeten de beelden uit het straatbeeld verdwijnen? Eerder vandaag lieten we enkele experts, actievoerders en politici aan het woord. Nu is het jullie beurt. Dit zijn de boeiendste reacties.

28 reacties

  • Gerry Cle

    4 jaar geleden
    De daden van Leopold 2 wijten aan de tijdsgeest is te gemakkelijk. Zo kan men ook slavernij, iedere genocide en zelfs de holocaust wijten aan de tijdgeest. We moeten stoppen met het vereren van zulke 'leiders' en die standbeelden verwijderen. De geschiedenis moeten we niet veranderen maar de waarheid heeft haar rechten.
  • geert Verschelde

    4 jaar geleden
    Ik wil Leopold II niet goed spreken, maar het was een tijdsgeest. Ook is het zo dat de mishandelingen die toen gebeurd zijn zeker ook mogen toegeschreven worden aan diegenen die het meest aan Congo verdiend hebben en niet in de schijnwerpers staan. Maar de hoogste boom krijgt de volle lading en de andere bomen teken zich weg. Hoeveel familie fortuinen zijn dan ontstaan, waarvan nu nog altijd geprofiteerd wordt ?
  • emiel wouters

    4 jaar geleden
    Niemand, maar dan ook niemand verdiend het om openlijk vereerd te worden. Als er niet over je gesproken wordt als je dood bent, was je ook niets waard. spreken ze wel over u dan wordt het herhaald en herhaald. dat is meer dan genoeg. En wat je achterlaat is van niets waarde, en zal vroeg of laat toch met de grond gelijk gemaakt warden. schenk geen aandacht aan uiterlijk maar herinner alle goede dingen die iemand gedaan heeft. Pater Damiaan was zo iemand.
  • lars vandenberge

    4 jaar geleden
    Van mij mogen ze de standbeelden verwijderen maar of dit ten voordele zal zijn voor de betrokkenen valt te betwijfelen. Als het standbeeld er staat wordt men ermee geconfronteerd en kan men het gebeuren onder de aandacht brengen. Als de beelden er niet meer staan wordt de kans groter dat het uit het collectieve geheugen verdwijnt.
  • Patrick Bosmans

    4 jaar geleden
    Blijkbaar hebben de meeste Begen en probleem met de standbeelden van Leopold II en de Congolezen zelf hebben er totaal geen boodschap aan. Voor hun is dit geschiedenis en komt het welzijn van hun familie hier en in Congo op de eerste plaats. Ik ben gehuwd met een Congolese en vader van 2 kinderen.