Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

‘Weg met het etnisch profileren van de politie, ook in Antwerpen’: 700 jongeren protesteren op Groenplaats tegen racisme

Honderden jongeren verzamelden voor een protestactie tegen racisme in Antwerpen.Beeld Marc Schoetens

Antwerpen telt 175 verschillende nationaliteiten en die waren zaterdagavond wellicht allemaal vertegenwoordigd op de protestactie tegen racisme. Volgens een schatting van de politie waren ze met 500 tot 700, en hielden ze zich goed aan de afstandsregels.

Het begon de voorbije dagen met een flyer die opriep om vanavond naar de Groenplaats af te zakken en deel te namen aan een Black Lives Matter-actie. De oproep verspreidde zich snel via sociale media. “Niemand van ons weet wie de flyer verdeeld heeft. Het is een sterke boodschap en het getuigt alleszins van moed”, zegt Melanie Kanyeba, student vroedvrouw. “Nog steeds zijn alle bijeenkomsten verboden vanwege de coronacrisis en we wisten niet hoe de politie zou reageren. Maar een uurtje geleden kwam het gerucht dat de manifestatie gedoogd zou worden, dus staan we hier met zijn allen.”

‘Weg met het etnisch profileren van de politie, ook in Antwerpen’: 700 jongeren protesteren op Groenplaats tegen racisme
Beeld Marc Schoetens

No justice, no peace

Van op de kiosk werden de jongeren regelmatig gevraagd om voldoende afstand te nemen van elkaar. Berthe Kilozo, student drama, geeft het voorbeeld: “Hoe doe je dat? Strek je armen, draai om je as en al wie je raakt, die staat te dicht.”

Er werd een strijdgedicht voorgedragen. In enkele toespraken werd gevraagd om het niet bij deze ene dag te laten: “Blijf gemobiliseerd. We moeten het hele jaar opkomen tegen racisme.” Iemand stelde voor om een eisenbundel op te stellen en ermee naar burgemeester Bart De Wever (N-VA) te stappen. “Weg met het etnisch profileren van de politie, ook in Antwerpen.” De volgelopen Goenplaats antwoordde: “No justice, no peace.”

Op protestbordjes werd verwezen naar de dood van George Floyd, de zwarte Amerikaan die op 25 mei stierf bij een politie-interventie in Minneapolis. Er was ook een groot bord met de namen van anderen die omkwamen door politiegeweld, onder meer in België.

No justice, no peace
Beeld Marc Schoetens

Morgen nieuwe actie

Verspreid over het het plein stonden veel stewards in fluo-hesjes, meestal oudere jongeren die werkzaam zijn in het jeugdwerk. “We wisten dat er een verboden bijeenkomst aangekondigd was”, zegt een Borgerhoutenaar. “We zijn hier in de eerste plaats om de veiligheid van de jongeren te verzekeren en desnoods te bemiddelen bij de politie.”

De manifestatie werd na zowat een uur ontbonden. Er werd een laatste keer omgeroepen om dat in alle kalmte te doen. “Zondagmiddag is er immers al een nieuwe antiracistische actie op de Groenplaats.” Veel deelnemers zeiden dat ze morgen liever naar Brussel trekken: “Want dat is nationaal georganiseerd en daar zal het meeste volk zijn.”

Morgen nieuwe actie
Beeld Marc Schoetens