Rusland zet dan toch geen Amerikaanse diplomaten het land uit

De Russische president Vladimir Poetin zet dan toch geen Amerikaanse diplomaten het land uit. Dat heeft hij vrijdag gezegd in Moskou. Eerder op de dag gonsde het van de geruchten dat de Russische president 35 VS-diplomaten de deur zou wijzen, nadat de Verenigde Staten gisteren hadden aangekondigd dat 35 Russische diplomaten het land uit moeten.

lbo

Die beslissing had president Obama genomen als sanctie tegen Rusland omwille van de veronderstelde inmenging van de Russen bij de Amerikaanse verkiezingen, waarvoor de FBI nu harde bewijzen heeft.

Rusland had eerder gezegd dat het ‘adequaat’ zou reageren. Buitenlandminister Lavrov stelde daarom een lijst van 35 personen op. Daarop staan 31 personeelsleden van de Amerikaanse ambassade in Moskou en vier van het Amerikaanse consulaat generaal in Sint-Petersburg.

© EPA

“We kunnen deze beledigingen natuurlijk niet onbeantwoord laten”, zegt Lavrov aan het Russische persbureau TASS. “Wederkerigheid is de wet van diplomatie en buitenlandse relaties. Dus we hebben een lijst voorgelegd van 35 ‘persona non grata’.”

President Poetin heeft dat nu dus geweigerd de diplomaten uit te wijzen. Het Russisch staatshoofd kondigde vrijdag aan dat de Amerikaanse diplomaten integendeel zelfs worden uitgenodigd op een Nieuwjaarsfeestje in het Kremlin, samen met hun families.

Poetin noemde de Amerikaanse sancties verder een volgende stap van de Verenigde Staten om de Russisch-Amerikaanse relaties te ondermijnen. De president vindt het spijtig dat zijn Amerikaanse collega Barack Obama op deze manier zijn tweede ambtstermijn afsluit. Poetin zal naar eigen zeggen de stappen van de president-elect, Donald Trump, evalueren, wanneer hij beslist over het verdere verloop van de relaties tussen beide landen.

Amerikaanse buitenverblijven gesloten?

Eerder zouden de Russen volgens functionarissen ook al de sluiting van de Anglo-Amerikaanse School of Moskou geëist hebben. Daar gaan veel Amerikaanse en Britse kinderen van hooggeplaatsten naar school. Ook het vakantiehuis van de Amerikaanse ambassade in Serebryany Bor, in de buurt van Moskou, zou gesloten worden. Amerikaanse diplomaten zouden ook moeten afwijken van andere buitenverblijven rond de hoofdstad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER