Direct naar artikelinhoud
Black Lives MatterUpdate

Zeker 150 arrestaties nadat ‘Black Lives Matter’-protest uit de hand loopt in Brussel

Zeker 150 arrestaties nadat ‘Black Lives Matter’-protest uit de hand loopt in Brussel
Beeld AP

Het ‘Black Lives Matter’-protest in Brussel loopt uit de hand. Enkele betogers gooien met flessen en stenen naar de politie, die het waterkanon heeft ingezet. In Antwerpen werden ruim 100 manifestanten opgepakt omdat ze zich niet hielden aan de afstandsregels.

en

Eerder riepen activisten van Mae Noise For Climate op om massaal naar de hoofdstad af te zakken op zondagmiddag om deel te nemen aan de Black Lives Matter-manifestatie. Bij wijze van symbolische oproep, projecteerden ze eerder op verschillende plaatsten afbeeldingen van George Floyd.

Om te vermijden dat er in Brussel een massale opkomst is, riepen verschillende organisaties op om ook in andere steden samen te troepen.

Video wordt geladen...

Lees ook
Beeld AP

Brussel

Op en rond het Poelaertplein in Brussel verzamelden zich volgens de politie zo’n 10.000 mensen verzameld om te betogen tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen in de VS, maar ook tegen het politiegeweld tegen niet-witte mensen in België en het racisme in de Belgische maatschappij. “De moord op George Floyd in de VS heeft duidelijk veel mensen wakker geschud”, zegt Ange Kazi, woordvoerster van het Belgian Network for Black Lives (BNFBL), dat tot de betoging heeft opgeroepen. “Veel mensen zijn het politiegeweld dat systematische tegen zwarte mensen gebruikt wordt, beu.”

Oorspronkelijk verwachtten de organisatoren zo’n 5.000 betogers. De politie telde echter meer dan 10.000 aanwezigen.

BrusselBeeld Yassin Akouh

Na afloop kwam het tot relletjes in de Matongéwijk. Enkele honderden manifestanten keerden zich tegen de ordediensten en gooiden met flessen en kasseien. De politie zette het waterkanon in.

Een groep mensen verzamelde zich rond het standbeeld van Leopold II terwijl ze “moordenaar” riepen en met de Congolese vlag zwaaiden.

Twitter bericht wordt geladen...

Er begon een kat-en-muisspel tussen relschoppers en politie. Relschoppers stichtten brand in de Nieuwstraat. Verschillende winkels werden geplunderd, bevestigt een woordvoerster van de politie Brussel-hoofdstad-Elsene. “Dat was het geval op de Elsensesteenweg. Ook op de Waterloolaan werd minstens één winkel geplunderd. We zijn momenteel bezig met aanhoudingen.”  

Lees ook
Beeld REUTERS

750-tal betogers naar Zuidpark in Gent

In Gent zijn zo’n 750-tal betogers afgezakt naar het Zuidpark voor eenprotestactie tegen racisme en politiegeweld. Stad Gent gaf geen toestemming voor een sit-in, waardoor de actievoerders een alternatief bedachten. Iedere betoger zette zijn schoenen rondom het standbeeld van Koning Albert I.  

“Alles verliep zonder incidenten en we zijn niet moeten tussenkomen”, zegt de Gentse lokale politie. De actie was niet toegelaten, waardoor de organisatoren een GAS-boete van 350 euro krijgen.

“We staan niet aan het standbeeld van Leopold II omdat we hem niet in beeld willen brengen”, zegt organisator Gilles Mbiye-Beya (24). De betogers hielden een stilte van 8 minuten en 46 seconden. De tijd tussen de arrestatie en het overlijden van George Floyd, de man wiens dood de hele reeks betogingen wereldwijd in gang heeft gezet. 

Zo'n 750 actievoerders zakten af naar het ZuidparkBeeld Cedric Matthys

Antwerpen

Op het Steenplein in Antwerpen zijn vanmiddag 1.200 mensen samengekomen voor een Black Lives Matter-actie. Dat zegt de Antwerpse politie. De deelnemers hielden zich over het algemeen aan de coronamaatregelen. Na de manifestatie trok een grote groep jongeren nog naar de Groenplaats. Ze werden herhaaldelijk door de politie aangemaand om het plein te verlaten, wat ze weigerden.

Vervolgens liet de politie drie bussen van De Lijn aanrukken, waarna meer dan 100 mensen werden weggebracht naar het politiecommissariaat. Zij mogen een GAS-boete verwachten. In de loop van de avond zullen de meesten van hen opnieuw worden vrijgelaten. 

De organisatoren van Belgian Youth Against Racism drukken hun teleurstelling uit over het feit dat niet iedereen gewoon naar huis ging. Ze zijn echter niet te spreken over de manier waarop de politie zou hebben gereageerd.

“Honderd mensen werden bijeengedreven alsof het een kudde dieren was. Zonder een lezing van de rechten, zonder een uitleg. Mensen die waarschijnlijk gewoon de tram gingen nemen”, klinkt het in een persbericht.

Wat hen in het bijzonder tegen de borst stuit, is dat blanken en zwarten gescheiden zouden zijn op de bussen. “Wat eerst samen opriep voor wederzijds begrip wordt nu terug uiteengespeeld. Dit is apartheid zaaien wanneer mensen in vrede opriepen tot samenhorigheid”

In Antwerpen hadden de stad en de politie geen toelating gegeven, maar de actie ging toch door. Op het laatste moment wijzigde de locatie wel nog van de Groenplaats naar het Steenplein.

Zaterdag vond er op de Groenplaats ook al een manifestatie plaats naar aanleiding van Black Lives Matter, toen waren ongeveer 700 deelnemers aanwezig. 

AntwerpenBeeld MLS

Hasselt

 Op het Kolonel Dusartplein in Hasselt hebben ruim 200 deelnemers zicht verzameld voor een Black Lives Matter-actie, zo bevestigt de politie Limburg Regio Hoofdstad. In Hasselt kreeg de organisatie geen toestemming voor een fysiek protest, waardoor een alternatieve actie op poten werd gezet. De actievoerders werden opgeroepen om een paar schoenen op het Kolonel Dusartplein te plaatsen, waarna enkele sprekers speeches brachten.Volgens de politie Limburg Regio Hoofdstad is de sit-in rustig verlopen. 

Enkele kinderen zorgden voor een krachtig moment door tussen de schoenen hun gebalde vuist, symbool voor de Black Lives Matter-beweging, omhoog te houden. Vele actievoerders voegden zich vervolgens spontaan bij de kinderen, waardoor van social distancing even geen sprake meer was.

Na de actie begaven heel wat deelnemers zich naar het Leopold II-standbeeld, dat eerder deze week nog werd beklad met rode verf. Enkele actievoerders bonden er een wit doek rond het hoofd van het standbeeld, als protest tegen Leopold II en zijn schrikbewind in Congo in de negentiende eeuw.

Hasselt
Beeld BELGA

Oostende

300 mensen verzamelden zondagmiddag aan de Drie Gapers in Oostende om actie te voeren tegen racisme na de dood van George Floyd in Amerika. De actie startte met 8 indrukwekkende minuten stilte omdat George Floyd ook zo lang gevochten heeft voor zijn leven terwijl een politieagent met zijn knie in zijn nek zat. De actievoerders vragen ook dat het standbeeld van Leopold II verwijderd wordt. De actie verliep rustig.

Charlotte Moriamé (20) en Mercy Retchmedina (20) zijn aanwezig op de acties tegen racisme in OostendeBeeld LBB