Direct naar artikelinhoud
InterviewMarc Van Ranst

Marc Van Ranst over de protestacties: ‘Hier zullen zeker mensen ziek van worden’

Marc Van Ranst: ‘Het is heel vervelend dat ik nu zal moeten uitleggen dat een barbecue met elf mensen in uw tuin niet mag, terwijl er in Brussel 10.000 mensen samen stonden.’Beeld Tim Dirven

De beelden van de Black Lives Matter-protestacties stemmen viroloog Marc Van Ranst niet vrolijk. ‘Twee maanden geleden was dit dodelijk geweest. We kunnen ons vandaag iets meer permitteren, maar niet dit. Geen 10.000 man. Het virus is niet weg.’

“Te veel mensen hebben de indruk dat dit de bevrijding is”, zucht Marc Van Ranst. Hij heeft net de beelden gezien van de protestacties in Brussel en Gent. “In Gent leken mensen nog wat afstand te houden, maar in Brussel stonden de betogers toch wel erg dicht bij elkaar.” 

Net zoals in Antwerpen: daar werden na de manifestatie op het Steenplein tussen de honderd en de honderdvijftig betogers opgepakt omdat ze zich verzamelden op de Groenplaats en geen rekening hielden met de afstandsregels. 

“Ik ondersteun de geest van dit protest voor de volle honderd procent”, zegt Van Ranst. “In normale omstandigheden had ik daar waarschijnlijk ook gestaan. Maar nu met zo veel mensen samenkomen, dat kan natuurlijk niet.”

Tienduizend manifestanten kwamen in Brussel op straat. Afstand houden was er niet bij.Beeld Photo News

Van Ranst voelt zich er niet comfortabel bij, zegt hij, al snapt hij ook dat de manifestaties verbieden moeilijk was. “Virologen hadden liever gezien dat de acties meer gespreid waren geweest in ruimte en in tijd. Maar daar is men in geen enkel land in geslaagd. Een betoging tegen politiegeweld niet laten doorgaan op dit moment: you’re damned if you do, you’re damned if you don’t. En hier was geen organisator met wie je aan tafel kon gaan zitten, dit zijn acties die van onderuit gegroeid zijn. Dat zijn ongetwijfeld de moeilijkst te controleren manifestaties.”

Barbecue in tuin

De belangrijkste vraag: hoe gevaarlijk zijn de bijeenkomsten van zondag voor de volksgezondheid? “Twee maanden geleden was dit dodelijk geweest, zonder twijfel”, zegt Van Ranst. “Vorige maand was dit supergevaarlijk geweest. Vandaag kunnen we ons iets meer permitteren, maar niet dit. Geen 10.000 man. Het virus is niet weg, dat tonen de cijfers van het aantal besmettingen dagelijks aan. Hier gaan zeker mensen ziek van worden, sowieso. Maar ik hoop en ik denk niet dat het een effect zal hebben op de epidemie.”

Waar de viroloog zich wel zorgen over maakt, is welk effect de beelden van de manifestaties zullen hebben op de rest van de bevolking die nog steeds in zijn beperkte bubbel zit. “Het is heel vervelend dat ik nu zal moeten uitleggen dat een barbecue met elf mensen in uw tuin niet mag, terwijl er in Brussel 10.000 mensen samen stonden.”

En toch is dat nog steeds de boodschap, benadrukt Van Ranst. “Ja, we kunnen en mogen meer. Maar als iedereen die vrijheden nu maximaal gaat invullen of zelfs nog meer, dan krijgen we een groot probleem.”

Premier Sophie Wilmès (MR) schreef zondagavond op Twitter eveneens dat ze betreurt dat er geen alternatief gevonden is voor de protestactie waarbij de gezondheidsvoorschriften wel nageleefd konden worden. “Ik zal met de betrokken burgemeesters en de deelstaten praten om lessen te trekken uit dit weekend”, aldus Wilmès.