Grimmige afloop van Black Lives Matter-protest in Brussel: 150 arrestaties

De Black Lives Matter-manifestatie is na een vreedzame betoging met 10.000 deelnemers uit de hand gelopen door relschoppers. Er werd brand gesticht op straat in de Matongéwijk en het Leopold II-standbeeld op Troonplein werd beschadigd. De politie zette het waterkanon in. Tegelijk waren er ook demonstranten die zich kwaad maken op de relschoppers.

Charlotte Van Campenhout, Max De Moor

Op en rond het Poelaertplein in Brussel hebben zich zondagnamiddag tot 10.000 mensen verzameld om te betogen tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen in de VS, maar ook tegen het politiegeweld tegen niet-witte mensen in België en het racisme in de Belgische maatschappij. De betoging verliep vreedzaam en met mondmasker, al kon de sociale afstand niet bewaard worden door de grote menigte. Pas na afloop nam de manifestatie een grimmige wending.

De massa mensen trok via de Regentschapstraat weg en er vormde zich een stoet. Er was politie in burger aanwezig, maar die liet begaan. Nabij het Koningsplein werd de massa tegengehouden. Daarbij ontstond lichte rumoer. Enkelingen staken enkele bommetjes af, ook werden enkele flessen gegooid. Het rumoer verplaatste zich daarna naar de Matongéwijk en Naamsepoort.

Standbeeld Leopold II

Daar is de situatie na afloop van de betoging volledig uit de hand aan het lopen. De groep relschoppers die door de politie was teruggedreven in de Matongéwijk, heeft daar op straat brand gesticht. De politie dreef de relschoppers verder de wijk in en zette het waterkanon in om het vuur te blussen.

Dat waterkanon stond eerst opgesteld aan de Naamsepoort en het kostte de politie heel wat moeite om het door de menigte te manoeuvreren die zich op de Naamsepoort verzameld heeft. Aan die Naamsepoort zelf is het ook tot confrontaties gekomen tussen de politie en de aanwezige menigte. De politie werd bekogeld met allerhande voorwerpen en voerde een eerste charge uit.

Intussen werd de menigte op de Naamsepoort enkel groter. Vlakbij werd het standbeeld van Leopold II op het Troonplein in brand gestoken en beschadigd. Het kreeg ook de vlag van Congo aangemeten. Eerder gaf Ange Kaze, woordvoerster van het Belgian Network for Black Lives (BNFBL), dat tot de betoging heeft opgeroepen, kritiek op de aanwezigheid van standbeelden van Leopold II in ons land. 'Heel wat mensen vinden het in 2020 niet meer kunnen dat er nog steeds een standbeeld staat van iemand die heel veel moorden heeft gepleegd in Congo'.

Op sociale media circuleren er ook filmpjes waarin demonstranten zich kwaad maken op de relschoppers, zoals u in de video bovenaan kunt zien.

Op de Elsensesteenweg in de Matongéwijk en de Waterloolaan is het tot plunderingen gekomen. Enkele luxewinkels moesten eraan geloven is te zien op beelden die via sociale media de ronde doen.

Uiteindelijk kon de politie de relschoppers uiteen drijven in kleinere groepjes en tot arrestaties overgaan. De politie heeft al meer dan 150 mensen gearresteerd. Via camerabeelden zullen nog meer arrestaties volgen. 'Nu is het aan het gerecht om streng op te treden. De Stad Brussel stelt zich burgerlijke partij en zal de relschoppers ook vervolgen met GAS boetes', aldus burgemeester Philippe Close (PS). 'Straffeloosheid wordt niet getolereerd in Brussel', benadrukt hij.

De burgemeester ontmoet zondagavond en maandag de handelaars om de schade aan hun winkels op te meten en hen zo snel mogelijk te vergoeden.

De burgemeester wijst er op dat tijdens deze gezondheidscrisis het evenwicht tussen het bewaren van de openbare orde, het recht op vrije meningsuiting en het beschermen van de volksgezondheid 'zeer delicaat' is. 'Net zoals andere wereldsteden Rome, Londen, Parijs of nog Madrid, kon Brussel, hoofdstad van meer dan 400 miljoen Europeanen, niet blind blijven voor de wereldwijde emotie die ontstaan is bij de dood van George Floyd. De 10.000 deelnemers, waarvan bijna iedereen een mondmasker droeg, hebben hun boodschap vredevol en rustig gebracht en geprobeerd zo goed mogelijk de coronamaatregelen te respecteren. Na afloop van de betoging zijn een honderdtal delinquenten de politie beginnen uitdagen en de infrastructuur beginnen afbreken. Ik heb dan meteen de opdracht gegeven de relschoppers uit elkaar te drijven en hen op te pakken.'

Premier Sophie Wilmès betreurt, ondanks de rechtvaardige zaak, de Black Lives Matter-protesten gezien de huidige coronacrisis. Vanuit politieke hoek wordt de massabijeenkomst en het geweld unaniem veroordeeld.