Direct naar artikelinhoud
OnderwijsUGent

Studenten vragen ‘echte’ en geen digitale proclamatie

Amber Priem.Beeld RV

De Gentse studenten zijn niet te spreken over de beslissing van de UGent om het fysieke proclamatiemoment te vervangen door een digitaal alternatief. Een van de studenten schreef daarom een brief en verzamelde meer dan 3.000 handtekeningen. 

De studente Amber Priem (22), die aan haar tweede master organisatiepsychologie en personeelsbeleid bezig is, nam geen genoegen met enkel een digitaal uitreikingsmoment. “Die proclamatie is de laatste paar maanden een soort van uitkijkmoment geweest tijdens de coronacrisis. Telkens als we stress hadden of ontmoedigd waren, gaf de proclamatie ons weer de moed om door te gaan.”

In een open brief aan de UGent spreekt ze klare taal. “Ik vraag u niet veel. Ik hoef geen handdruk, zelfs geen elleboog. Ik hoef geen uitgebreide festiviteiten. Maar wat ik wel vraag, is een kans om te vieren wat ik deze laatste vijf jaar heb volbracht, in een fysieke vorm. Wij willen graag onze kers op de taart. Is dat te veel gevraagd?”

Haar brief en online petitie, die meer dan drieduizend handtekeningen opleverden, hadden effect. Dezelfde dag kregen de studenten een antwoord. “Jullie bezorgdheden blijven niet ongehoord. We hebben heel goed begrepen dat een echte bijeenkomst voor jullie cruciaal is. We zullen daarom alles in het werk stellen om die alsnog mogelijk te maken”, schrijft rector Rik Van de Walle in een brief. 

“Nadat ik die mail ontvangen had, was ik echt blij dat we toch een fysieke proclamatie zouden krijgen, al is het op een later moment”, vertelt Amber Priem. “Al zijn de meningen onder de studenten wel verdeeld. Sommige zijn een beetje sceptisch over het idee en geloven niet dat daar veel van in huis zal komen.”