Direct naar artikelinhoud
BrusselUpdate

Close over relschoppers in Brussel: ‘Het zijn idioten, en we zullen hen zwaar aanpakken’

Brussels burgemeester Philippe Close.Beeld Photo News

Brussels burgemeester Philippe Close noemt de uit de hand gelopen ‘Black Lives Matter’-manifestatie van gisteren ‘onaanvaardbaar’. Hij benadrukt dat de overgrote meerderheid van de aanwezigen vreedzaam protesteerde, en dat het om enkelingen gaat. ‘Maar die idioten zullen we zwaar aanpakken’, zegt hij bij de RTBF.

en

In Brussel kwamen zo’n 10.000 actievoerders op de been. Politici en virologen reageerden ontgoocheld, en al snel klonk kritiek op het stadsbestuur. Burgemeester Close wees erop dat het stadsbestuur een afweging moest makken tussen het bewaren van de openbare orde, het recht op vrije meningsuiting en het beschermen van de volksgezondheid.

Close had, gezien de geldende coronamaatregelen, geen toestemming gegeven voor een betoging, maar de politie gedoogde de actie van gisterenmiddag wel. “Publieke expressie moet worden toegestaan”, legt Close de delicate oefening uit bij de RTBF. “We kunnen de bevolking niet langer vragen om de woede te bedwingen. Diversiteit zit in het Brusselse DNA en is de kracht van de stad.”

Mondmaskers

Er komt heel wat kritiek op het feit dat, door de massale opkomst, het nagenoeg onmogelijk was om voldoende afstand te houden. Dat was verre van ideaal, erkent Close. Al voegt hij eraan toe dat “99,9 procent” van de aanwezigen wel een mondmasker droegen.  “Het stadsbestuur en de organisatoren hebben nauw samengewerkt”, klonk het, “In totaal verdeelde de stad zo’n 4.000 mondmaskers onder de betogers”. 

Dat na afloop van de manifestatie honderden relschoppers de confrontatie met de politie aangingen door stenen te gooien en winkels te plunderen, noemt Close onaanvaardbaar. Hij noemt de relschoppers “idioten die we zwaar zullen aanpakken”.  De Brusselse politie heeft intussen 239 mensen gearresteerd.

Close haalde scherp uit naar de MR, na de kritiek van premier Wilmes en partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez: “Het is misschien het thema van het evenement waar sommige leden van de MR moeite mee hebben”, klonk het. Dat de premier gisteren betreurde dat er geen alternatief werd gevonden, pikt de Brusselse burgemeester niet: “Ik neem altijd de verantwoordelijkheid voor mijn daden,” zei het. “Ze had mijn telefoonnummer en ze kon me sinds donderdag bellen. Ik merk vooral op dat er een partij is die zich voedt met één controverse per dag,” concludeerde hij.