Extra kindergeld voor 126.000 gezinnen

© Belga

© Belga

thumbnail:
thumbnail:

De Vlaamse regering keert nog eens eenmalig 2.000 euro uit aan ondernemingen met groot omzetverlies en trekt voor drie maanden het kindergeld op voor 126.000 gezinnen.

cv, al

'Het gaat om een update van de bestaande maatregelen', verduidelijkte Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vanmiddag. Het relanceplan van de regering wordt tegen de zomer verwacht. 'Creatief omgaan met de gevolgen van de crisis zal in de relance de boodschap zijn.'

Verlenging compensatiepremie

'We hebben al meer dan een miljard hinder- en compensatiepremies toegekend. Die maatregelen hebben doel bereikt, ook al heeft een kleine minderheid misbruik gemaakt. Wie zwaar omzetverlies boekt en zijn zaak opendoet, zal nog eenmaal van die premie gebruik kunnen maken', aldus Jambon.

Voor de bedrijven die nog gesloten moeten blijven, zoals bioscopen, zwembaden, pretparken, wordt de bestaande hinderpremie verlengd. Die bedraagt 160 euro per dag en zal blijven gelden tot die zaken opnieuw mogen opengaan.

Daarnaast wordt de compensatiepremie verlengd voor bedrijven die open zijn, maar die een omzetverlies boeken van 60 procent. Zij hebben recht op een tweede en laatste compensatiepremie van 2.000 euro. 'Ik veroordeel heel fel de mogelijke misbruiken', zegt minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). 'Dertig mensen zijn voltijds aan de slag om te checken of de steun correct is toegekend. Wie misbruikt heeft, zal gesanctioneerd worden.'

45 miljoen euro voor sociale noden

Aan de lokale besturen wordt 15 miljoen euro toegekend om de sociale noden te lenigen. De verdeling gebeurt op basis van het inwonersaantal en het profiel van de betrokken steden en gemeenten. De lokale besturen krijgen de vrijheid om dat geld te besteden.

De lokale besturen krijgen ook nog eens 15 miljoen euro om lokale consumptiebonnen te verdelen aan kwetsbare gezinnen.

Daarnaast gaat 15 miljoen euro via het groeipakket - het vroegere kinderbijslag - naar kwetsbare gezinnen. Gezinnen met een bruto-inkomen van minder dan 2.213 euro zullen gedurende drie maanden 40 euro per kind ontvangen. In totaal zullen 126.000 gezinnen van die maatregel gebruik kunnen maken.