Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Zweedse regering zwaar onder vuur om losse corona-aanpak

Zweedse regering zwaar onder vuur om losse corona-aanpak
Beeld EPA

De Zweedse premier Stefan Löfven krijgt zware kritiek van de oppositie vanwege de losse corona-aanpak van zijn regering. In tegenstelling tot andere landen bleven in Zweden de cafés, restaurants en scholen gewoon open. Deze aanpak heeft mogelijk geleid tot het relatief hoge dodental.

Tot voor kort onthield de oppositie zich van commentaar op het coronabeleid van de regering, maar sinds de architect van de Zweedse corona-strategie, de epidemioloog Anders Tegnell, vorige week toegaf nu zelf vraagtekens bij het beleid te plaatsen, lijkt die politieke wapenstilstand voorbij.

Lees ookZweeds sprookje is voorbij: corona slaat hard toe

In een debat dat op televisie werd uitgezonden, zei de centrumrechtse Ulf Kristersson, leider van de grootste oppositiepartij, dat er ‘duidelijke en fundamentele fouten’ waren gemaakt bij de aanpak van het virus. ‘De Zweedse regering heeft de verspreiding van het virus opzettelijk toegelaten’, klaagde Ebba Busch, aanvoerder van de christendemocraten. De rechtspopulistische Zweden Democraten eisten het ontslag van epidemioloog Tegnell.

Hoewel Löfven toegaf dat er te veel ouderen in verzorgingshuizen zijn overleden en dat de overheid meer tests had moeten laten uitvoeren, bleef hij de strategie van zijn regering verdedigen. De druk op de premier om een strenger beleid te voeren neemt toe, omdat meerdere Europese landen Zweden de toegang verbieden. In totaal zouden nu 44.730 inwoners besmet zijn en zijn er 4.500 Zweden aan de ziekte overleden.