© put

Elke Clijsters (35) zoekt een lief in ‘The bachelorette’ op Vier: “Ik ga opnieuw moeten leren vertrouwen, dat zal niet makkelijk zijn”

Mannen die strijden om een begeerde vrouwelijke vrijgezel, tot een van hen overblijft: dat is het concept van ‘The bachelorette’. Vier brengt het programma voor het eerst naar Vlaanderen en pakt meteen uit met opvallende naam: Elke Clijsters. “Mijn dochter van tien zei: Mama, jij gaat toch niemand kussen op tv?”

Benjamin Praet

Ze is ‘zus van’. Van Kim, grande dame in het tennis. Ze is ‘dochter van’. Van wijlen Lei, topper in het voetbal. En helaas ook een keer te veel ‘ex van’. Van sjotter Jelle Van Damme, met wie ze acht jaar was getrouwd en twee kinderen heeft. Maar nu mag Elke Clijsters als zichzelf in de schijnwerpers: in The bachelorette op Vier gaat ze op zoek naar een lief.

Waarom, Elke?

“Omdat ik vrijgezel ben. Ik weet dat ik me ga blootgeven, en iets ga delen dat persoonlijk is, maar ik vind dat prima. Het is een mooie kans om iemand te leren kennen. Ik ga opnieuw moeten leren vertrouwen, en dat zal niet makkelijk zijn, maar misschien kan ik ook andere mensen inspireren om liefdevol te blijven na een relatiebreuk. En het is ook niet dat wie overblijft meteen zijn koffers pakt en bij me intrekt.”

Zeg eens ongegeneerd: waarom ben je een catch?

“Ik ben een goed persoon, denk ik, en ik vind mezelf ook een beetje grappig. Wie mij heeft, mag daar best gelukkig mee zijn.”

Waarmee moet je toekomstige kunnen leven?

“Ik ben nogal een flapuit, dus hij moet met mijn eerlijkheid om kunnen. Niet iedereen kan dat, maar ik vind dat heel belangrijk. Ik heb wel geleerd om af en toe minder direct te zijn. Ze moeten ook sterk genoeg zijn om met mijn achternaam om te gaan. Maar ik denk anderzijds niet dat mensen zich enkel omwille van mijn naam zullen inschrijven. Ik hoop dat ze me ook een beetje mooi vinden, en leuk.”

Jouw kinderen Cruz en Cleo zijn tien en negen. Hoe passen zij in dit verhaal?

“Mijn zoontje is helemaal mee, hij vindt het geweldig. Hij zal ook blij zijn als er weer een man in huis komt. Mijn dochter zei: Mama, jij gaat toch echt niemand kussen op tv?

Krijgen zij ook inspraak in de selectie?

“Geen idee. Ik weet nog niet hoe ik hen daarbij ga betrekken.”

Heb je dit programma met je ex besproken?

“Hij staat hier los van. Ik begrijp dat je dat vraagt, maar dat ligt achter mij. Al een tijdje. Ik heb het daar liever niet over. Het gaat over nu, en de toekomst.”

Wat staat op je wenslijst?

“Dat klinkt misschien cliché, maar ik zoek iemand die me kan doen lachen en heel oprecht is. Natuurlijk zijn er nog criteria. Moet ik ze opsommen? (lacht) Lief, zorgzaam, en knap mag ook wel. Je moet je toch aangetrokken kunnen voelen tot iemand. Als dat er tussen zit, ben ik al content. En vrijheid is ook belangrijk. Je hoeft niet alles samen te doen.”

Hoe zit het met de leeftijd van de kandidaten?

“Jonger mag, ouder ook. Alles is bespreekbaar. Iemand van 26 die vlot babbelt is prima, iemand van 42 ook.”

En een welbespraakte 65-plusser?

“We gaan wel érgens een grens trekken. (lachje) Nee, ernstig: als er meer dan twintig jaar verschil is, lijkt me dat niet zo evident.”

Wat is je grootste afknapper?

“Het is goed dat ik zulke vragen krijg, zo leer ik mezelf wat beter kennen. (pauzeert) Iemand die liegt. Dat ligt gevoelig. Verder heb ik niet snel irritaties. Als iemand op restaurant zijn mes en zijn vork omgekeerd houdt, ga ik daarvan niet lopen. Zolang we elkaar maar in evenwicht houden. Ik ben een steenbok van sterrenbeeld, balans is belangrijk.”

Heb je al in de sterren gelezen hoe ‘The bachelorette’ gaat verlopen?

“Nee, totaal niet. (lacht) Ik heb wel een vriendin die tarotkaarten legt, misschien moet ik haar eens raad vragen. Ik ben een beetje spiritueel, ja, en ik geloof in het lot. Zoals dat dit programma er nu moest zijn voor mij.”

Heb je de klassieke manieren van daten geprobeerd?

“Ik heb even Tinder gehad, maar dat was niet mijn ding. Naar de cinema gaan, vind ik veilig. Als dat tegenvalt, hoef je niet te babbelen. En als het klikt, babbel ik sowieso over de film heen.”

Hoe waren de reacties in jouw omgeving op jouw deelname?

“Heel goed. Vooral mijn mama en mijn zus waren heel blij. Ik had eigenlijk wat schrik om het tegen Kim te vertellen, want als jongere zus wou ik graag haar bevestiging. Maar ze vond het echt fijn voor mij.”

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via Vier.be. ‘The bachelorette’ moet in 2021 op tv komen.