Beklad standbeeld Leopold II in Ekeren weggehaald

Het standbeeld van koning Leopold II dat beklad werd en in brand gestoken is, werd dinsdagochtend weggehaald. Bekijk hierboven hoe het beeld van zijn sokkel gehaald werd.

al

Zet het beeld van Leopold II in het midden van de stad

Een andere plek kan wonderen doen

Wat doen we met de beelden van Leopold II? We kunnen iets leren uit een eeuwenoud boek, zegt Koenraad Jonckheere.

Na BLM-protesten: ‘We willen onze stem blijven laten horen’

Protest in Antwerpen. © Jonathan Bex

Addy Tambala van Change vzw, de vereniging die zondag het protest in Brussel heeft georganiseerd. © Addy Tambala

Anis Agris van Belgian Youth Against Racism (Byar), de organisatie achter de protesten in Antwerpen, Oostende, Halle, Hasselt en Gent van zondag.© Lou Biesemans

Protest in Brussel.© Hamza Boullous

Protest in Gent.© fvv

Protest in Hasselt.© Belga

thumbnail: Protest in Antwerpen.
thumbnail: Addy Tambala van Change vzw, de vereniging die zondag het protest in Brussel heeft georganiseerd.
thumbnail: Anis Agris van Belgian Youth Against Racism (Byar), de organisatie achter de protesten in Antwerpen, Oostende, Halle, Hasselt en Gent van zondag.
thumbnail: Protest in Brussel.
thumbnail: Protest in Gent.
thumbnail: Protest in Hasselt.

De organisaties achter de protesten van gisteren zijn voorlopig niet van plan nieuwe manifestaties te organiseren. ‘Racisme bestrijden gaat breder dan protesteren tegen politiegeweld’, zegt Addy Tambala van Change vzw. De volgende stappen houden dialoog en wetsvoorstellen in, klinkt het bij Belgian Youth Against Racism (Byar).

Nadat er gisteren duizenden mensen op straat zijn gekomen tegen politiegeweld en racisme, is vandaag een nieuwe dag aangebroken. Zowel Change vzw, een van de organisaties achter het protest in Brussel, als Belgian Youth Against Racism (Byar), verantwoordelijk voor de protesten in Antwerpen, Halle, Hasselt, Oostende en Gent, is voorlopig niet van plan nieuwe protesten te organiseren. Beide organisaties zeggen dat dat sowieso de bedoeling was en dat dat geen gevolg is van de kritiek die er vandaag komt op de plunderingen in Brussel en het niet naleven van de coronamaatregelen.

Honderden steden

‘Je moeten een reden hebben om te protesteren’, legt Addy Tambala van Change vzw uit. ‘Het protest gisteren was om onze steun te betuigen aan de demonstranten in de Verenigde Staten en het racisme in ons land aan te kaarten.’ Nu willen ze in dialoog gaan, 'maar indien er niets verandert, zullen we opnieuw op straat komen.’ Tambala geeft zelf aan dat ze minder mensen had verwacht op het Brusselse protest, de actie die het meeste kritiek krijgt voor het niet naleven van de coronamaatregelen. ‘Onze stewards hebben erg veel moeite gedaan en er werden ook mondmaskers uitgedeeld’, klinkt het. Dat is niet genoeg, waarschuwen corona-experten voor de gevolgen.

'We zouden ook liever niet op straat komen', zegt Anis Agris van Byar. 'Maar het is nodig. Als ik zie wat er wereldwijd gebeurt, vraag ik me af of ik me zorgen moet maken dat ik covid-19 krijg of dat mijn neef sterft door racisme’, legt Agris uit. Ook Byar geef aan opnieuw op straat te zullen komen indien er niet naar hen wordt geluisterd. ‘We willen onze stem blijven laten horen. En de volgende keer zal het niet enkel in een paar steden zijn, maar zullen er protesten in honderden steden plaatsvinden, covid-19 of niet.’

Frankrijk en de VS achterna

Over de plunderingen in Brussel zegt Tambala dat die niet had mogen gebeuren. De organisatie achter het protest veroordeelt het expliciet en distantieert zich van de plunderaars. ‘Ons protest was gedaan om half vijf, de eerste plunderingen begonnen rond zes uur. We hadden de deelnemers gevraagd om na een vreedzaam protest ook zo naar huis te gaan. We wilden helemaal niet Frankrijk en de VS achterna. De boodschap van ons protest wordt nu gekaapt door die plunderaars.’ Gisteren veroordeelde Byar al zowel de mensen die na het protest waren achtergebleven, als de politie na het incident op de Groenplaats in Antwerpen.

Leopold II naar het museum

Om racisme te bestrijden mag er niet alleen geprotesteerd worden tegen politiegeweld. ‘Het gaat breder', meent Tambala. ‘Ook de discriminatie in de gezondheidszorg en in het onderwijs moet worden aangepakt.’ Daarom zal Change vzw rond de tafel zitten met andere organisaties die zich inzetten in de strijd tegen racisme. ‘We gaan nu kijken hoe we verder gaan in onze strijd tegen racisme’, zegt ze.

Ook Byar blijft achter de schermen bezig. ‘We willen een overleg aanvragen met de besturen van alle Belgische gemeentes waar een standbeeld van koning Leopold II staat’, zegt Agris. De organisatie wil de mogelijkheid bespreken om die standbeelden van het straatbeeld naar musea te verplaatsen.

Patser-agenten

‘Daarnaast zullen we ook enkele wetsvoorstellen voorleggen in het Vlaams Parlement. Er zal dus heel wat lobbywerk aan te pas komen.’ De wetsvoorstellen zullen gaan over het onderwijs, over de bestraffing van racisme en ook over hoe politiediensten jongeren beter kunnen benaderen. ‘We staan aan de kant van de politie en het bestuur’, benadrukt Agris. ‘Ik ben ook blij dat de politie in België opener is dan die in de VS. Toch kan er nog wat verbeteren. En patser-agenten, die zich bij de politie aansluiten om minderheden aan te vallen, moeten eruit.’

In de VS klinken er stemmen om de politie helemaal ontmantelen. ‘Dat willen wij voor alle duidelijkheid niet. We willen wel dat er dingen veranderen zodat een zwarte vrouw uit Borgerhout evenveel kansen heeft als een witte vrouw uit Schilde’, besluit Agris.

Het grootkruis van Leopold II is zwaar om te dragen

thumbnail: null
thumbnail: null

Wie wil nu nog een onder­scheiding krijgen van de ­Orde van Leopold II? Thomas Feijen pleit voor een nieuwe naam.