Direct naar artikelinhoud
CoronavirusUpdate

WHO trekt bewering in: ‘Wellicht toch veel coronabesmettingen door mensen zonder symptomen’

WHO-epidemioloog Maria Maria Van Kerkhove.Beeld AP

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar bewering over de besmettelijkheid van coronapatiënten zonder symptomen ingetrokken. Vanmorgen klonk het nog dat mensen die besmet zijn met het coronavirus maar geen ziekteverschijnselen vertonen nauwelijks anderen besmetten. Maar dat is helemaal nog niet duidelijk.

“De vraag is niet alleen wie het virus overbrengt, maar ook wanneer”, zei  Maria Van Kerkhove, hoofd van de afdeling voor opkomende ziekten en zoönose, vandaag tijdens een persconferentie in Genève. Mensen zijn “in een erg vroeg stadium” van de ziekte besmettelijk. Ze erkende wel dat de bevindingen gebaseerd zijn op “erg voorlopige gegevens” en dat er meer onderzoek nodig is om meer te weten te komen over de manier waarop het virus zich verspreidt.

Of ook asymptomatische patiënten besmettelijk zijn, blijft een van de grote vragen tijdens deze coronacrisis. Eerder vandaag deelde de WHO mee dat asymptomatische verspreiding een “zeer zeldzaam” gegeven is. 

Later op de dag stelde Van Kerkhove dat bij. Ze sprak over “een misverstand”. Haar collega Mike Ryan, viel haar bij en waarschuwde dat de meeste kans op besmetting bestaat als de patiënt zich nog goed voelt. Het lijkt er op dat die asymptomatische patiënten het virus minder doorgeven dan wie wel ziek wordt. Belangrijk daarbij is dat het virus net voor het ziek worden toeneemt in het lichaam. Daardoor zijn mensen in de twee tot drie dagen voor de symptomen doorbreken zeer besmettelijk.

Tussen 6 en 41 procent van mensen die besmet raken met het coronavirus, vertonen geen symptomen, lichtte ze toe. Volgens sommige modellen zouden die individuen echter verantwoordelijk kunnen zijn voor 40 procent van alle besmettingen. 

Belang van maatregelen

“Een mondmasker dragen verkleint de kans op asymptomatische en presymptomatische besmetting”, aldus Van Kerkhove. Samen met andere WHO-experts benadrukte ze het belang van een goede hygiëne, het bewaren van een veilige afstand, testen, tracen en quarantaine en isolatie om de pandemie onder controle te krijgen.

Volgens een onderzoek uit Hongkong, dat viroloog Steven Van Gucht in april aanhaalde tijdens de persconferentie over het coronavirus, kunnen personen die besmet met het virus, al twee tot drie dagen voor ze de eerste symptomen krijgen, anderen besmetten. 

Vooral jongere en gezonde personen, die door het coronavirus zijn geïnfecteerd, ontwikkelen nooit symptomen of ontwikkelen slechts milde symptomen. Anderen ontwikkelen mogelijk pas dagen nadat ze besmet zijn daadwerkelijk symptomen. 

Van Kerkhove raadt overheden vooral aan om geïnfecteerde mensen met symptomen op te sporen en te isoleren. “Waar we ons echt op willen focussen, is het volgen van de symptomatische gevallen”, zei Van Kerkhove. “Als we daadwerkelijk alle symptomatische gevallen zouden volgen, die zouden isoleren, hun contacten zouden volgen en die in quarantaine plaatsen, kunnen we de uitbraak drastisch verminderen.”