William Boeva © Isopix, Twitter

William Boeva emotioneel na diefstal van rolstoel: “Een laffe daad”

Onbekenden hebben zondagnacht toegeslagen in het appartementsgebouw van komiek William Boeva. Ze stalen er zijn nieuwe elektrisch aangedreven rolstoel. Kostprijs: 5.000 euro. “Dit voelt aan als een laffe daad waarbij mijn vrijheid een stuk ontnomen wordt”, aldus de komiek, die afhankelijk is van de rolstoel voor zijn mobiliteit.

jvh

William Boeva, die in Antwerpen in de buurt van de Paardenmarkt woont, maakte het nieuws gisteren zelf bekend via sociale media. “Gisterennacht (zondag, red.) is er ingebroken in mijn appartementsgebouw. Alle kelders werden opengebroken”, zegt hij.

De dieven forceerden ook de deur van Williams opslagplaats en troffen er zijn Streetjet aan. “Een soort van voorwiel met een elektromotor in, volledig aangepast aan mijn afmetingen. Ik had die vorige week nog maar gekocht”, aldus Boeva.

Hij vergelijkt zijn situatie met de lockdown. “Het voelt aan als een laffe daad waarbij mijn vrijheid een stuk ontnomen werd. Eindelijk kon ik mij zelf wat vrijer bewegen, eindelijk kon ik ‘gaan wandelen’ met vrienden zonder dat iemand mij moest voortduwen. Nu heb ik het gevoel dat ik terug opgesloten zit en terug afhankelijk ben van iemand anders om buiten te kunnen”, zegt de komiek.

Voorlopig is er van de daders geen spoor. Op sociale media roept Boeva dan ook iedereen op om de ogen open te houden. “Zie je de Streetjet ergens te koop aangeboden worden? Of heb je hem ergens gevonden? Laat mij dan alstublieft iets weten. Het zou voor mij een enorm verschil betekenen”, zegt hij.

Sociaal stigma

Voor hij was overgegaan tot de aankoop van zijn Streetjet – die aanschaf noemt hij een mijlpaal voor zichzelf – verplaatste Boeva zich al langer met een rolstoel. “Voor iemand met een beperking is mobiliteit altijd een probleem. Ik kan niet ver wandelen, dus gebruik ik een rolstoel”, zegt hij. “Helaas kan ik mijn rolstoel niet zelf voortduwen. Daar heb ik de kracht niet voor en de straten in België zijn er niet voor aangepast.”

“Ik liet die ook niet graag zien. Ik vond het beschamend en merkte dat het niet bevorderlijk is voor het sociale leven. Het schrikt mensen af”, stelt hij. “De zeldzame keren dat ik met die rolstoel buiten kwam, vroegen mensen mij: oei, wat is er gebeurd? Waarop ik moest antwoorden: niks, dit is mijn gewoon leven. Het maakte mij pijnlijk duidelijk dat een rolstoel nog steeds niet normaal is in ons straatbeeld”, aldus Boeva.

“De laatste tijd ben ik mij er van bewust geworden dat ik een stem heb waar soms naar geluisterd wordt. Daarom moet ik ook die rolstoel tonen, ik moet daarover spreken, om het sociale stigma te doorbreken”, aldus Boeva.

Financiële kater

Behalve zijn vrijheid betekent de diefstal ook een serieuze financiële kater voor Boeva. “De Streetjet kostte 5.000 euro in totaal. Daarvan betaalde ik 3.000 euro uit eigen zak, na een tussenkomst van het Vlaams Agentschap Voor Personen Met Een Handicap. Helaas ben ik nog niet verzekerd tegen diefstal en draai ik dus zelf op voor de kosten.”

Als Boeva een nieuwe Streetjet van 5.000 euro koopt, moet hij die ook helemaal zelf betalen. “Omdat de aanvraag voor een nieuwe te snel na de vorige komt”, zegt hij, “maar ik hou er de moed in en hoop dat hij nog boven water komt. Laten we het hopen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER