Direct naar artikelinhoud
Verenigde StatenBlack Lives Matter

Trump over 75-jarige betoger die geduwd werd door politie: ‘Hij viel opzettelijk harder’

Trump over 75-jarige betoger die geduwd werd door politie: ‘Hij viel opzettelijk harder’
Beeld VIA REUTERS TV

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump deed een 75-jarige betoger die verwond werd door politieagenten vorige week zichzelf met opzet meer pijn. “Ik keek ernaar, hij viel harder dan hij werd geduwd. Was het opzettelijk?”, stelt Trump zich de vraag op Twitter.

Video wordt geladen...

Vorige week donderdag, 5 juni, geraakte de 75-jarige Martin Gugino gewond tijdens een protest tegen politiegeweld en racisme in Buffalo, in de staat New York. Op sociale media was een video opgedoken waarin te zien was hoe de agenten de man uit de weg duwden. Het politiekorps deelde aanvankelijk in een persbericht mee dat de man “struikelde”, maar de beelden spraken dat tegen. In de video was te zien hoe de man roerloos op de grond bleef liggen en er een plas bloed rond zijn hoofd vormde. De man werd daarna overgebracht naar het ziekenhuis.

Verder beweert de president dat Gugino een provocateur kon zijn voor de links-activistische beweging Antifa. “Hij leek politieapparatuur te scannen om het te verstoren”, klinkt het op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

De betrokken agenten werden na het incident geschorst en ondertussen opende het Amerikaanse gerecht een strafrechtelijk onderzoek naar de beide agenten. Als reactie op hun schorsing stapten 57 collega-agenten van het korps uit het noodresponsteam. De twee agenten die de man tegen de grond duwden zijn ondertussen aangeklaagd wegens geweldpleging.