Vlaming greep de lockdown aan om zich (online) bij te scholen

Het aantal inschrijvingen voor een online opleiding bij VDAB is sinds de coronacrisis bijna verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse arbeidsbemiddelaar.

In de eerste vijf maanden van dit jaar heeft VDAB al 93.149 inschrijvingen voor een online opleiding geregistreerd. Ter vergelijking: in 2019 waren er in diezelfde periode 48.144 inschrijvingen.

Effect coronacrisis

‘Het gaat dus bijna om een verdubbeling van de aantallen’, zegt Joke Van Bommel, woordvoerster van VDAB. ‘En die verdubbeling situeert zich duidelijk in de afgelopen drie maanden.’ Het effect van de coronacrisis was ook vorige maand zichtbaar. In mei hebben 9.122 mensen zich ingeschreven voor de online opleidingen die VDAB aanbiedt.

Zij hebben zich aangemeld voor in totaal 17.618 cursussen. Ook die cijfers liggen bijna dubbel zo hoog als in mei 2019: toen hadden 4.793 unieke cursisten zich inschreven voor in totaal 9.257 opleidingen. De meest aangevraagde opleidingen zijn een initiatiecursus boekhouden, een opleiding in Excel en een basiscursus loon- en personeelsadministratie. De top vijf wordt vervolledigd door een beginnerscursus Frans en een opleiding in artificiële intelligentie.

Coronavacatures

Voorts blijkt uit de gegevens van VDAB nog dat tot en met 4 juni al 8.114 zogenaamde ‘coronavacatures’ zijn aangemeld bij de arbeidsbemiddelingsdienst. Het gaat om vacatures bij bedrijven die te weinig personeel hebben door de coronacrisis, en die bij de VDAB worden aangemeld met het label #COVID19. Vooral in de landbouwsector was er een nood aan bijkomende werkkrachten, omdat veel seizoenarbeiders niet in België geraakten.

In andere sectoren vielen dan weer meer mensen dan gemiddeld uit. ‘In de afgelopen weken zien we dat het aantal vacatures met #COVID19 stilaan afneemt en dat er opnieuw meer vacatures op de gebruikelijke manier worden gemeld’, zegt Van Bommel. ‘Zo is in mei het aantal vacatures met 30 procent gestegen ten opzichte van april, wat een voorzichtig positief signaal is. In vergelijking met mei vorig jaar ligt het cijfer wel nog 40 procent lager.’

Meer