Beerschot haalt slag thuis, Antwerp baalt: geen nieuwe spelers in promotie- en bekerfinale

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft aan de Pro League laten weten dat er dan toch geen nieuwe spelers mogen aantreden in de bekerfinale (1 augustus) en de tweede promotiefinale (2 augustus). Dat is zwaar balen voor Antwerp, dat zich niet meer kan versterken om Club Brugge partij te geven op de Heizel. Beerschot haalt dan weer zijn slag thuis want bij tegenstander OHL is de halve ploeg einde contract. Maar het wil niet te vroeg juichen.

Koen Frans, David Van den Broeck, Bart Lagae

Op de Algemene Vergadering van de Pro League van 15 mei werd gestemd dat er nieuwe spelers zouden mogen aantreden in de twee duels die nog op het programma stonden: de bekerfinale tussen Antwerp en Club Brugge en de tweede promotiefinale tussen Beerschot en OH Leuven. Dat was in strijd met het bondsreglement, maar de Pro League had op 15 mei beloofd dat het aan de KBVB zou vragen om enkele regeltjes in het bondsreglement aan te passen. Zo geschiedde eind mei: het reglement werd aangepast, nieuwe spelers mochten opgesteld worden.

Beerschot reageerde meteen. De club betwistte dat erover die beslissing in de AV van de Pro League werd gestemd én voelde zich gesterkt door de FIFA en UEFA omdat de bewuste reglementswijziging indruist tegen de rechtsprincipes die een eerlijke competitie moeten garanderen. De Ratten spraken van competitievervalsing en stapten naar het BAS.

© Photo News

Debutant in doel?

De FIFA leek eerst de beslissing aan de Belgische voetbalbond over te laten, maar geeft Beerschot nu gelijk: beide finales moeten gespeeld worden met spelers die dit seizoen op de loonlijst stonden. Voor OHL is dat een klein drama. Zijn op 1 juli einde contract aan Den Dreef: Kotysch, Hubert, Duplus, Schuermans, Tshimanga, Keet, Aguemon, Croizet, Mbombo en huurlingen Sowah, Van den Bergh, Perbet. Bijna allemaal basispionnen of belangrijke invallers. Bovendien heeft doelman Henkinet al getekend bij Standard. OHL moet dus dringend met enkele spelers rond tafel. Bij Beerschot zijn alleen Seigers (huur van Genk) en Aloé (een bankzitter) einde contract op 1 juli. Het zal dus op volle oorlogssterkte de terugmatch kunnen afwerken. Op het Kiel hadden ze altijd op deze afloop gehoopt, maar het bestuur wil niet te vroeg victorie kraaien. “Wij wachten op de officiële berichtgeving en zullen nadien pas een standpunt innemen.”

Ook bij Antwerp wachten ze af, maar daar hopen ze vooral nog op een nieuwe wending, want het wordt in de bekerfinale serieus benadeeld. We hoeven het u niet meer te zeggen: Bolat, Mirallas, Hoedt, Teunckens, Baby en Gano zijn al weg, net als de reeds afgeserveerde De Winter, Opare en Yatabaré. Arslanagic wilde nog niet verlengen, Defour kreeg nog geen voorstel tot verlenging en Mbokani wil alleen blijven als hij voor twéé jaar kan verlengen. Het komt erop neer dat de Great Old op dit moment met een 20-jarige doelman zal moeten aantreden die nog nooit in eerste klasse gespeeld heeft, de Kroaat Matijas. En dat er voorlopig nog geen spits voorhanden is, op de jonge Geeraerts na, maar die moest het nieuwe seizoen bij de beloften beginnen. Tenzij Bolingi, die terugkeert van een uitleenbeurt, net als Verstraete wél nog mag meedoen. In elk geval: geen prettig vooruitzicht voor zo’n belangrijke wedstrijd. Er staat een ticket voor de poules van de Europa League – wat ook vele miljoenen euro’s kan opleveren – op het spel. Zeker met het oog daarop was het de bedoeling om de komende weken de kern al flink te versterken.

© Carlo Coppejans

Wat vrijdag nog?

“Zo lang deze beslissing nog niet formeel is en we de volledige motivering niet kennen, wensen we niet te reageren”, klinkt het bij Antwerp. “De enige zekerheid die we op vandaag hadden, was dat de Pro League op 15 mei met meer dan 80 procent van de stemmen ervoor had gestemd dat er met nieuwe kernen kan worden gespeeld.” Bij Club Brugge maken ze zich uiteraard geen zorgen. Daar rekenen ze zich al rijk, want alleen verschoppeling Diagne en Tau zijn einde contract, en er wordt nog bekeken of die laatste opnieuw kan worden gehuurd. “Wij passen ons aan aan de regels die ons opgelegd worden.”

Het laat zich raden dat er vrijdag op de nieuwe Pro League-vergadering nog een duchtig woordje over zal worden gesproken. Sowieso waren er al een resem clubs die de volledige stemming van een maand geleden wilden overdoen. En nu hebben ook Antwerp en OHL reden om te klagen over hoe alles is verlopen. Zij gingen destijds immers akkoord in de wetenschap dat ze hun finale met een vernieuwde selectie konden afwerken. Een simpele optie zou zijn om bij de FIFA toch nog om een uitzondering te vragen, maar het is uiteraard koffiedik kijken of die daar oren heeft.